Zdraví pod lupou: Překyselení organismu. Fakt či mýtus?

Zdraví pod lupou: Překyselení organismu. Fakt či mýtus?

Může překyselení organismu ovlivnit naše zdraví? A vyplatí se jíst jen některé potraviny, které zmírňují překyselení žaludku? Jak to vlastně s tím překyselením organismu, o němž se hodně mluví, je?

Není všechno zlato, co se třpytí

Překyselení organismu je fenomén moderní zdravé výživy a zdravého životního stylu. Podobně, jako je tomu u jiných módních vln, se mu věnuje mnoho lidí, kteří však problematice příliš nerozumí. Je pravda, že rovnováha mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle je důležitá. Poruchy acidobazické rovnováhy jsou život ohrožující, avšak vzácné. Především je nemůžeme ovlivnit, a už vůbec ne alkalickou stravou.

Potraviny pH krve neovlivní

Není to zkrátka fyziologicky možné. Potraviny mohou ovlivnit pH moči, což lze měřit lakmusovým papírkem. Ani to pro nás však není zásadní zjištění, které by mělo určovat, jaké potraviny (ne)smíme jíst. Krevní pH, neboli acidobazická rovnováha, je velmi stabilní a je řízena naším dýcháním a systémem tzv. pufrů. Odchylky v pH krve existují, ovšem pouze za předpokladu velmi vážných onemocnění. Ve zkratce tedy nemá smysl se pH vůbec zabývat.

Překyselení organismu a rakovina?

To je opět nesmysl. Některé zdroje tvrdí, že rakovinné buňky a nádory rostou jen v kyselém prostředí, což není pravda. Růst mohou i v zásaditém prostředí. V žádném případě není dobré spoléhat se na úpravu jídelníčku a věřit, že tak vyléčíme rakovinu. Bohužel i toto určití odborníci na alternativní medicínu tvrdí a svým klientům tak mnohdy nabízejí falešnou naději.

Pomáhá alkalická dieta?

Alkalická dieta spočívá v konzumaci potravin, které mají údajně pomoci odkyselení organismu. Podobá se vegetariánské stravě – spousta zeleniny a čerstvých potravin, zakázané jsou polotovary a typicky nezdravé potraviny, jako je přemíra tuků, fast food nebo sladkosti. Na první pohled jde o zdravý jídelníček, který mnohým z nás jedině prospěje. Kvůli pestré skladbě zeleniny a luštěnin, a ne proto, že by řešil překyselení organismu. Alkalická dieta z pohledu nutričního terapeuta vůbec neodpovídá logice fungování lidského těla.

Pozor na zrádnost alternativního léčení

Přírodní medicína, čínská medicína, homeopatika a mnoho dalších směrů alternativní léčby je starých jako lidstvo samo. V dnešní době jsou respektovány i lékaři a dalšími odborníky a u spousty případů jsou dokonce vhodnější než klasická medicína. Nic ale není černobílé a než začnete slepě důvěřovat nějakým informacím, je vhodné si je několikrát ověřit. Právě téma překyselení organismu nemá dostatek doložitelných dat, které by potvrzovaly, zda má vliv na lidské zdraví.

Na překyselení organismu existuje mnoho názorů. Věřme, že původní myšlenka byla dobrá – snížit konzumaci nezdravých jídel, které skutečně škodí našemu zdraví.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1