5 příčin, proč nás trápí permanentní hlad

5 příčin, proč nás trápí permanentní hlad

Někteří lidé si bláhově myslí, že mít hlad je dobré znamení. A teď si tělo sáhne do tukových zásob. Jenomže takhle jednoduché to skutečně není. Pravidelný hlad může být známka toho, že je něco ve vaší stravě a obecně jídelníčku špatně. Buď jíte opravdu málo, chybí vám bílkoviny a vláknina, nebo se při jídle nevěnujete jídlu, ale něčemu jinému. To vše mohou být důvody neustálého pocitu hladu.

Jíte 5x denně a pořád máte hlad? Příčina může ležet v mnoha faktorech. Neustálý pocit hladu je velmi vyčerpávající. Hladovému jedinci nefunguje organismus na sto procent, bývá nervózní, napjatý až podrážděný. Pokud zrovna nemáte jednodenní detox, při němž může být kručení v břiše pochopitelně normální, nepřináší pocit hladu v dlouhodobém měřítku nic pozitivního.

Až příliš malé porce

Každý člověk má jinou tělesnou konstituci. Někdo má od přírody drobnější kostru a dlouhé štíhlé svalstvo, jiný je zas mohutnější. Při nandávání na talíř se tedy řiďte tím, co jste dostali do vínku s přihlédnutím k tomu, jak intenzivně sportujete. Nehleďte na to, jak velkou porci sní lidé kolem. Kalorický příjem drobného, nepříliš cvičícího člověka, bude zcela jiný, než ženy, která pravidelně jezdí na kole či běhá. Možná nechcete před ostatními vypadat „rozežraně“, ale u zbytečně malých porcí hrozí, že se budete během dne dojídat něčím jiným.

Přidejte bílkoviny do všech jídel

Bílkoviny mají v těle různorodou roli. Jsou nezbytné pro tvorbu buněk, tkání, orgánů, pro tvorbu kůže, vlasů, nehtů a svalů. Nezbytnou úlohu mají i v imunitě. Dalším důvodem, proč byste měli dbát na jejich dostatečný příjem je to, že mají ze základních živin největší schopnost zasytit. Pokud tedy posvačíte kousek buchty, přepadne vás hlad daleko dříve, než po krajíčku chleba se šunkou nebo tvarohovou pomazánkou. I takový zeleninový salát na večeři bude daleko sytější, když si do něj dáte pořádný kus měkkého drobivého tvarohu. Zkuste to a uvidíte, že i malá změna může přinést veliké výsledky.

Chybí vám vláknina

Vláknina, zejména ta rozpustná, umí absorbovat vodu. Třeba miska ovesných vloček k snídani ve vašem žaludku nabobtná a zpomalí vstřebávání sacharidů. To znamená, že hladina vašeho krevního cukru „nevystřelí“ nahoru, ale bude konstantní a vy vydržíte déle sytí s menšími chutěmi uzobávat sladké. Bez vlákniny máte dříve hlad, logicky toho více sníte a zvýšíte si denní kalorický příjem. To je jeden z důvodů, proč vlákninu zařadit do jídelníčku zejména při snaze zredukovat tělesný tuk nebo si vylepšit hodnoty cholesterolu a krevního cukru. Dospělí člověk by měl denně sníst 30 g vlákniny. Jen pro představu, toto množství najdete třeba v 1 kg jablek, hrušek, mrkve nebo řepy. Nebo třeba v této kombinaci: 50 g vloček, 7 g lněných semínek, 1 jablko, 70 g bulguru, 2 krajíce celozrnného chleba a 1 malá müsli tyčinka.

Při jídle nejíte

Kultura stolování má svůj praktický význam. Zejména v tom, že víte, co a kolik toho sníte. Bohužel mnoho lidí místo toho, aby si dali plnohodnotný oběd normálně u stolu, naházejí si něco na talíř a sní to u počítače nebo u televize. Alespoň snídani, oběd a večeři byste měli jíst v klidu a u stolu a nezatěžovat se takovými věcmi, jako je odpovídání na zprávy a sledování monitoru.

Hormony na horské dráze

Typická „žravka“ přepadává ženy zejména před menstruací. Tyto silné chutě se jen těžko ovládají a vznikají kvůli rozkolísané hladině cukru v krvi. Na základě toho, jak na tom jste s hladinou cukru v krvi a zároveň s příjmem a vstřebáváním určitých vitaminů a minerálů, vám pak dá tělo vědět, co momentálně potřebuje. A potřebuje to hned. Nejlepší prevence je připravit si něco zdravého na zobání jako třeba oříšky, domácí zeleninové chipsy nebo sušené ovoce. Ačkoliv jde stále o kalorickou nálož, je to stále lepší než tabulka čokolády.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1