Silvestrovská oslava a zdravý talíř

Silvestrovská oslava a zdravý talíř

Už se v duchu vidíte, jak se sklenkou šampaňského v jedné ruce a obloženým chlebíčkem v druhé počítáte minuty do půlnoci, abyste si konečně oddechli od gastronomických orgií, které přece k Silvestru neodmyslitelně patří? Proč si to myslíte? Kde je psáno, že se musíme přecpat k prasknutí, a to i za cenu, že skončíme se žlučníkovým záchvatem? Příchod nového roku se dá oslavit i mnohem zdravěji a příjemněji, aniž by vaše chuťové buňky přišly k úhoně.

Tradiční chlebíčky s bramborovým nebo vlašským salátem, jednohubky s česnekovou pomazánkou, k tomu velká mísa paprikových chipsů a jako sladká tečka tácy vánočního cukroví… Tenhle na pohled úžasný mix, který připomíná lukulské hody, dokáže v našem trávicím traktu napáchat pořádnou paseku. Vážně vám ta chvilka nezřízeného hodování stojí za to, abyste celý následující den strávili se žaludkem na vodě? Víte, co se říká: Jak na Nový rok…

Bez obav – o hladu nebudete!

Zdravé silvestrovské občerstvení nemusí být nudné ani „hladové“, jak tvrdošíjně hlásají skalní zastánci tradic. Odlehčené pohoštění ještě neznamená, že celý večer budete chroupat žitné krekry s plátkem nízkotučného sýru a zapíjet je mrkvovým džusem. Naopak. Obchody dnes nabízejí pestrý výběr zdravých surovin a různých delikates, tak proč nezkusit něco nového?

Celozrnné pečivo dobře zasytí

Základem každého pohoštění je pečivo. Oželte klasické bílé rohlíky a bagety a nahraďte je celozrnnou variantou. Ušetříte nadbytečné kalorie a nejen to. Bílé pečivo vám dodá pouze energii, kdežto celozrnné navíc i vlákninu (která podpoří zdravé trávení), celou řadu vitaminů a minerálů. Kromě toho dobře chutná a zasytí na delší dobu. Vybírat můžete z mnoha různých druhů a pohoštění bude tak nejen zdravější, ale také výrazně pestřejší na zajímavé chuťové kombinace.

Uzený losos místo šunky

Na chlebíčky a jednohubky použijte kvalitní šunku. Ta se dělí do tří jakostních tříd: „nejvyšší jakosti“ „výběrová“ a „standardní“. Volte pokud možno z prvních dvou variant. Standardní šunky totiž mohou obsahovat kromě masa, vody a soli i některé povolené přísady (například bílkovinné preparáty rostlinného původu, škrob, vlákninu či potravinářská barviva). Nebo se uzeninám úplně vyhněte a použijte místo nich uzeného lososa, který i docela obyčejnou jednohubku rázem povýší na skutečnou delikatesu.

Vynechte také majonézu a nahraďte ji bílým jogurtem. A místo běžně používaných tučných plátků eidamu použijte nízkotučné, a přesto velmi chutné alternativy, jako je mozzarella, ricotta nebo cottagge.

Semínka a domácí křížaly

Na silvestrovském stole by neměla chybět zelenina. Ať už samotná, nakrájená na kousky a hezky naaranžovaná na talíři, nebo v kombinaci s chutnými a nízkotučnými dipy – jako příjemné zpestření slavnostního občerstvení. Můžete přidat i mističky s opraženými slunečnicovými či dýňovými semínky, nesolenými arašídy a dalšími ořechy, které máte rádi. Hosté jistě vezmou zavděk také (nejlépe domácími) křížalami.

3 x zdravý silvestrovský tip

Lehký salámový chlebíček

Celozrnný žitný chléb lehce namažte sojovou majonézou, přidejte sojový salám, papriku, rajče a okurku, nahoru nasypte konopné semínko a nastrouhané kešu oříšky.

Ovocná bowle s jogurtem a medem

Různé druhy ovoce omyjte a nakrájejte na kousky, smíchejte v podávací míse s 250 g bílého jogurtu a pokapejte medem nebo javorovým sirupem. Můžete také poházet nesolenými pokrájenými pistáciovými oříšky. Podávejte vychlazené.

Žlutý meloun v parmské šunce

Meloun rozkrájejte na stejně velké špalíčky a každý zvlášť obalte do plátku šunky. Lehce posypte rozmarýnem a můžete servírovat.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1