Zeleninový salát se dá jíst i v zimě

Zeleninový salát se dá jíst i v zimě

V zimě se tělo potřebuje především zahřát. Teplý kabát, šála a rukavice na to ale obvykle nestačí. Aby se vám vyhnuly virózy a nachlazení, musíte se prohřívat i zevnitř. S tím vám pomůže vhodná strava. Ale pozor! Jestli si myslíte, že vám i v zimě prospěje chroupat zeleninový salát, mohli byste docílit pravého opaku. Zeleninu si samozřejmě můžete dopřát i během chladného období, ale pokud možno tepelně upravenou, například v páře, vařenou nebo restovanou...

Věděli jste, že existují zahřívající a ochlazující potraviny? Nejde ale o to, jestli je jídlo teplé, nebo studené. Rozhodující je, jaké účinky vyvolá v organismu – jestli ho ohřeje, nebo ochladí. V zimě byste proto měli zařadit co nejvíc zahřívajících potravin, které vás posílí a pomohou vám lépe se vyrovnat se studeným počasím.

Masové vývary místo jogurtu

Mezi zahřívající potraviny, které by se v téhle době měly na stole objevovat co nejvíc, patří: teplé polévky (především silné masové vývary), koření (zázvor, muškátový oříšek, koriandr, kardamom, kari, pepř, skořice, badyán, bazalka, rozmarýn, hřebíček, fenykl, paprika, kmín), ryby, maso (kuřecí, skopové, jehněčí, kachna, husa), vnitřnosti, sýry (plísňové, kozí, ovčí), sušené ovoce, česnek, cibule, pórek, pažitka, křen, chřest a ostatní tepelně upravená zelenina, vlašské ořechy, mák, slunečnicová semínka, rýže, jáhly, pohanka, celozrnné potraviny, vejce, máslo, sádlo, kakao, červené víno, káva, černý nebo zázvorový čaj.

Vyhýbejte se naopak potravinám, které organismus vnitřně ochlazují. Které to jsou? Mléko a mléčné výrobky, syrová zelenina a ovoce (zejména tropické a subtropické druhy jako banány, kiwi, pomeranče nebo grepy), ovocné a zeleninové šťávy, klíčky, potraviny z bílé mouky, brambory, sladkosti s rafinovaným cukrem, hořčice, bílé víno, zelený čaj, minerálky.

Saláty nemusí být jen studené

Dali jste si předsevzetí, že do jara něco shodíte, a proto jste si k obědu každý den „naordinovali“ zeleninový salát? Tím si bohužel moc nepomůžete, právě naopak. Po takovém jídle bude vašemu tělu ještě větší zima a bude se snažit za každou cenu zahřát – mimo jiné tím, že o to víc začne ukládat tuky. Když si chcete dát zeleninu, tak ji nejdřív  krátce osmahněte na troše olivového oleje. A přidejte i nějaké bílkoviny. Ty jsou zase důležité pro budování svalové hmoty. A jak známo, čím víc svalů, tím rychleji pošlape bazální metabolismus (množství energie vydané v klidovém stavu) a vy budete snáze hubnout. Zkuste třeba teplý zeleninový salát s kuřecím masem. Tenhle recept nedá moc práce a uvidíte, jak si pochutnáte.

Teplý zeleninový salát s kuřecím masem

Potřebujete:

  • červenou řepu, papriku, ředkvičky, okurku, mrkev, pórek, rajčata, cibuli,
  • olivový olej,
  • kuřecí prsa,
  • sůl a pepř (množství jednotlivých ingrediencí volte podle chuti).

Postup: Na oleji zlehka orestujte cibulku a přidejte kuřecí maso nakrájené na tenké nudličky. Mírně ho osmahněte a přidejte všechnu zeleninu, pokrájenou na menší kousky. Osolte, opepřete, celé to poduste 5-10 minut, a máte zdravou a chutnou večeři (nebo i oběd, v tom případě by však bylo vhodné přidat také porci sacharidů, například rýži nebo kuskus).

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1