Jehněčí má celou řadu plus, která z něj činí zdravé a lehké maso doporučované mimo jiné sportovcům, dětem, těhotným a kojícím ženám. Podle nutričních odborníků bychom jej měli konzumovat 2–3krát týdně.
Lahůdka pro zdravé srdce i nervy
Obsažené omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny pomáhají chránit srdce a cévy a zabraňují vzniku aterosklerózy. Dobře vstřebatelné železo je nezbytné pro správnou krvetvorbu, metabolismus a mozek. Kvalitní bílkoviny podporují vstřebávání zinku, který je důležitý pro růst a dobrou obranyschopnost. V jehněčím mase se dále nachází vitaminy B1, B2, B3, B4, B6 a mimořádně vysoké množství vitaminu B12. Tyto látky jsou potřebné ke správnému fungování mozku a nervové soustavy, pro zdravý zrak, distribuci energie v organismu a produkci červených krvinek.
Nejlepší jehněčí je takové, které pochází ze zvířete maximálně šest měsíců starého. K pečení či grilování je vhodná kýta, plecko nebo hřbet, na dušení se nejlépe hodí bok či koleno.
Jehněčí žebírka na česneku
Pro 4 osoby
Co potřebujete:
Postup: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Do masa ostrým úzkým nožem udělejte zářezy, do kterých vložte vždy po celém stroužku oloupaného česneku. Maso potřete směsí oleje, jemně nastrouhané citronové kůry, šťávy, nasekaných bylinek a soli. Vložte do pekáčku na mřížku, zprudka zapečte, zmírněte teplotu o 20 stupňů a asi 30-45 minut dopékejte doměkka. Během pečení potírejte vypečenou šťávou a olejem. Měkké maso vyjměte, přikryjte alobalem a nechte chvíli odpočinout. Do šťávy přilijte trochu vývaru nebo vody, krátce povařte, zjemněte máslem a dochuťte podle potřeby solí. Hřbet naporcujte na jednotlivá žebírka a podávejte podlitá šťávou s vařenými bramborami nebo na másle dušenou jarní zeleninkou.
Jehněčí ramínko s rajčaty, olivami a piniemi
Pro 4 osoby
Co potřebujete:
Postup: Jehněčí maso obalte v marinádě z oleje, bílého vína, prolisovaného česneku a snítky oregana. Nechte v chladu 4 hodiny odpočinout. Potom předehřejte troubu na 200 stupňů. Maso osolte, opepřete, vložte do pekáčku, zprudka zapečte a potom snižte teplotu o 20 stupňů. Podlijte vínem a zbylou marinádou, pekáček přikryjte alobalem a pečte doměkka cca 45 minut. Během pečení maso otáčejte a přelévejte vypečenou šťávou. Ke konci pečení odstraňte alobal, přidejte rajčátka a olivy, jehněčí posypte parmazánem a piniovými oříšky a společně dopečte. Podávejte s celozrnnou bagetou nebo těstovinovou rýží.
Jehněčí bok s velikonoční nádivkou
Pro 4 osoby
Co potřebujete:
Postup: Jehněčí bok zbavte kostí a připravte z něj pěkný plát. Nádivku připravte z nakrájené housky, kterou zvlhčíte mlékem (nejlépe den předem). Přidejte rozpuštěné máslo, sekanou petrželku, sekané spařené kopřivy, sůl, pepř, trochu strouhaného muškátového oříšku a žloutky a dobře propracujte. Nakonec zlehka vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Bok osolte, opepřete a rovnoměrně poklaďte nádivkou, zarolujte a svažte potravinářským provázkem, aby roláda držela tvar. Do pekáče dejte na plátky nakrájenou cibuli, příčně rozkrojenou hlavičku česneku, roládu a trochu podlijte vodou. Pečte za občasného přelévání na 120 stupňů asi 3 hodiny. Tip: Do pekáče k masu můžete přidat i na čtvrtky nakrájené brambory a upéct maso současně s přílohou.