Školní rok na dohled. S imunitou dětem pomohou Omega 3, cuketa či meruňky

Školní rok na dohled. S imunitou dětem pomohou Omega 3, cuketa či meruňky

Prázdniny se neúprosně blíží do své druhé poloviny. Nálada je pořád ještě relaxační a mnoho zážitků čeká na své objevení. Přesto je nejvyšší čas myslet na okamžik, kdy se opálené, rozradostněné a lehce zvlčilé potomstvo vrátí do školních lavic. Zatímco studijní výsledky jsou čistě na nich samotných, jejich imunitu můžete ovlivnit i vy. Jak na to?

Prázdniny jako imunitní trénink

Zejména u dětí je trocha „zdravé špíny“ potřebná. K tomu jsou prázdniny se všemi novými místy skvělou příležitostí. Setkání se s běžnými bakteriemi pak imunitní systém také pomáhá vycvičit a být ve finále trochu odolnější. Zároveň na zahrádkách už od června dozrává mnoho vitamínových dobrot (od jahod, přes meruňky, ředkvičky, cukety, okurky, po jablka, hrušky, rybíz a později ořechy či švestky). Čerstvé ovoce a zelenina je blahodárné nejen pro naši obranyschopnost, ale podporuje i naše trávení (které je mnohými za sídlo imunity pokládáno).

Neoslabujte imunitu zbytečnými chybami

Co však má na imunitu oslabující účinky je nevhodná či jednostranná strava, zejména  v rychlých občerstveních (mastná jídla - hranolky, smažák, uzeniny - klobása či párek v rohlíku a sladké limonády). Svačina v podobě pečiva s něčím, které dojíte sladkou tečkou také není zrovna vyživující. Zkuste zpočátku sladkost nahradit právě čerstvým ovocem, kupovanou marmeládu domácí (existuje i spousta receptů bez cukru a přitom jsou sladké). Sladkou limonádu nahraďte domácí limonádou, kam můžete přimíchat i řadu bylin pro podporu imunity. A  svačinka lze udělat i zdravě!

Na změnu režimu je třeba se připravit

Spolu se změnou stravování (a tedy i oslabení střev, které si budu muset opět vytvořit sadu odpovídajících mikroorganismů = mikrobiom) je rizikovým faktorem také změna režimu. Místo příjemného vyspávání je najednou spánku nedostatek. A s tím se pojí pocit únavy, který narušuje nejen soustředění, paměť a schopnost se učit, ale právě i imunitní systém. Začněte tedy chodit spát dříve a nastavte si vstávací limit, který bude děti během srpna přirozeně připravovat na skutečnost, že den začíná mnohem dříve.

Péče o imunitu nikdy nekončí

O svou i dětskou imunitu je třeba pečovat pravidelně. Základem je samozřejmě zdravý životní styl, pravidelný pohyb, dostatek odpočinku a minimalizace dopadů stresu. Ano, i děti mohou být úzkostné, strachovat se a nervózní, což může vyvolat řadu psychosomatických obtíží. Ani příčiny se nemusí tolik lišit od toho dospělého světa (vztahové potíže - v rodině či ve škole, hledání své osobnosti, strach se projevit). Kromě vyživující stravy se svými potomky komunikujte. Ano, s puberťáky je to občas náročnější, ale i tak se snaha vyplatí.

Jak podpořit imunitu ve vypjatých obdobích?

Zejména v ohrožených obdobích, mezi které počátek roku rozhodně patří, je vhodné zvážit i jinou podporu imunity - byliny, potraviny povzbuzující imunitu či doplňky stravy. Mezi významné látky tradičně patří rybí tuk, který obsahuje kromě vitamínu D, také  mastné kyseliny Omega 3. Obě látky mají pozitivní vliv na imunitní systém (pokud zvolíte potravinový doplněk, pak dbejte, aby měl vysoký obsah účinných látek DHA a EPA). Je vhodné také zvýšit příjem vitamínu C, ať už ve formě stravy - černý rybíz, brokolice, paprika, růžičková kapusta, rakytník nebo potravinového doplňku. Na imunitu má vliv i zvýšené množství zinku, které pomůže zejména proti nachlazení.

Další tipy můžete najít v článku „Prázdniny končí“.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1