Jak na zdravou odpolední svačinu?

Jak na zdravou odpolední svačinu?

Stejně jako snídaně, jsou i svačiny velmi důležitou součástí každodenního jídelníčku. Pokud totiž jíte jen třikrát denně nebo dokonce jen jednou, pravděpodobně vás večer přepadne záchvat vlčího hladu a nebo nepřekonatelná chuť na něco sladkého či tučného.

Odpoledne se nepřejídejte

Odpolední svačina se od té dopolední liší, především co se týče jejího složení. Odpoledne totiž spotřebujeme již méně energie než v dopoledních hodinách. Pokud bychom si dopřávali opulentní svačiny, akorát by si tělo ukládalo zásoby na horší časy v podobě tukových polštářků. Odpolední svačina by měla obsahovat přibližně 10% z celkového denního příjmu a následovat zhruba 3 až 4 hodiny po obědě.

Ideální složení?

Odpolední svačina je tedy menší než ta dopolední. I tak by ale měla obsahovat komplexní seznam živin, které naše tělo potřebuje, tedy sacharidy, bílkoviny a ovoce či zeleninu. Podíl jednoduchých cukrů by ale měl být menší, to se týká například pečiva či sladkostí. Pokud navíc máte sedavé zaměstnání a energie odpoledne moc nevydáte, vyhněte se raději příliš sladkému ovoci, slazeným mléčným nápojům či jiným sladkým potravinám, jako jsou například různé cereální tyčinky apod.

Pro inspiraci

Příprava svačiny nabízí spoustu možností, rozhodně tedy nemusíte jíst každý den to samé. Podívejte se na některé příklady svačin a určitě si vyberete. Nezapomínejte ani na dostatečný přísun tekutin. Nejvhodnější jsou neslazené čaje, voda či slabě mineralizované vody.

  • neslazené kefírové mléko, jeden kousek ovoce (citrusy, jablko)

  • zeleninový salát s tuňákem či mozzarellou

  • mrkvový salát s ananasem

  • grahamové chlebíčky, vejce natvrdo, zelenina

  •  celozrnný chléb, eidam 30%, rajče
  • celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou, paprika

Rozhodně se vyhněte těžkým jídlům, jako jsou různé fastfoody, zákusky či uzeniny, jejichž kalorie si nejenže tělo uloží na horší časy, ale navíc vám to nebude ani příliš myslet a vy zatoužíte jen po tom, jít se na chvíli natáhnout.

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1