Omega-3 ovlivňuje i zdraví našich očí

Omega-3 ovlivňuje i zdraví našich očí

Je paradox, že úzkostlivě střežíme každou další vrásku a vynakládáme čas a peníze na různé omlazující procedury, ale svůj zrak bereme jako samozřejmost. Málokdo si uvědomuje, že oči stárnou spolu s námi. Proto bychom se o ně měli starat už od dětství a v dospělosti to platí dvojnásob. Jedním z důležitých preventivních opatření je dostatek živin, které oči potřebují k tomu, aby nám mohly sloužit co nejdéle. Zřejmě vás teď napadne „stará dobrá“ mrkvička. To ale není zdaleka vše. Pozornost vědců se stále častěji obrací k omega-3 mastným kyselinám...

Tyto látky si náš organismus neumí sám vytvořit, proto je nezbytné, abychom je přijímali prostřednictvím stravy. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy hlavně v tučných rybách, jako je losos, tuňák, halibut, sardinky, mořský úhoř nebo makrela. O prospěšnosti těchto „zdravých tuků“ jste už jistě mnohokrát četli a slyšeli – jejich účinky se nejčastěji spojují s blahodárným působením na srdcemozek. Možná ale nevíte, že pravidelná konzumace slouží také jako prevence věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD), přesněji řečeno její vlhké formy.

Riziková skupina? Kuřáci a lidé nad 55 let

Při této chorobě dochází ke ztrátě centrálního vidění a v některých případech až k naprosté ztrátě zraku. Onemocnění se vyskytuje ve dvou formách – suché a vlhké. U té první je zhoršování zraku celkem pomalé. Suchou formou trpí asi 90 procent nemocných, přičemž závažnou poruchu zraku zaznamená jen asi 15-20 procent. Vlhká forma nemoci postihuje zhruba 10 procent nemocných, ale její průběh bývá velmi rychlý. Dochází při ní k prosakování a krvácení do sítnice, k otokům sítnice, a dokonce k jejímu odloučení. Tato nemoc častěji hrozí ženám. Mezi rizikové faktory patří také věk nad 55 let, dědičné dispozice, špatná životospráva, kouření a některé civilizační nemoci (kardiovaskulární choroby, cukrovka).

Účinná prevence – dvakrát týdně ryba

Jak potvrzují moderní výzkumy, nadějí v boji proti této zákeřné nemoci mohou být právě omega-3, konkrétně eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová kyselina (DHA). Vědci předpokládají, že konzumace tučných mořských ryb nejméně jednou týdně vede ke snížení rizika vzniku vlhké formy makulární degenerace na polovinu. Ještě lepší samozřejmě bude, když se tato zdravá pochoutka objeví na vašem talíři aspoň dvakrát za týden.

Omega-3 ale najdete i jinde - konopná, lněná a chia semínka, vlašské ořechy, sýr ze sojových bobů, mléčné výrobky, avokádo a zelené druhy zeleniny. Omega 3 získané z rostlinných zdrojů však obsahují především mastnou kyselinu ALA, která je pro naše tělo (a tedy i zdraví) téměř nevyužitelná. Náš organismus je sice schopen ji přeměnit na jemu přínosné EPA a poté i DHA, avšak pouze z 2 - 5 %. Abyste si byli jisti, že vaše zdraví - očí, srdce, cév a nebo mozku - dostává potřebnou dávků Omega 3, můžete zvolit kvalitní doplněk stravy. Dbejte na to, aby měly vysoký obsah účinných látek DHA a EPA. Právě ty je tělo schopno vstřebat až z 98%.


Jako preventivní terapii můžeme zařadit i oční jógu. Další tipy, jak se zdravím očí pracovat najdete v našem článku 5 tipů jak si zachovat dobrý zrak.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1