Vyživte své oči. 5 tipů, jak si zachovat dobrý zrak

Vyživte své oči. 5 tipů, jak si zachovat dobrý zrak

Většinu informací, které se dějí v našem okolí vnímáme zrakem. Obrazy, které vidíme ve vnějším světě se prostřednictvím očí přenesou do patřičných částí mozku. Tam se buď spárují s již existujícím (či podobným) obrazem a nebo si náš mozek vytvoří novou přihrádku. Abychom nebyli ochuzeni o detaily, je dobré očím věnovat potřebnou péči.

1. Světlo a prostor

Velký vliv na kvalitu zraku a citlivost očí má naše životní tempo, zdravá strava a pohyb. Dalším faktorem, který zrak výrazně ovlivňuje, je světlo - jeho intenzita i tón. Zejména v současné době elektronických vychytávek je náš zrak doslova pod palbou. Pokud pracujete na počítači, měli byste si pravidelně dávat přestávky - přivřít oči, dívat se střídavě do prostoru a na blízko. Oči totiž díváním se do obrazovek vysychají. Vyhněte se také čtení na mobilu či tabletu v zatemněné místnosti (obzvlášť před spaním). Světlo je pro oči příliš ostré a může dojít k jejich přetížení či poškození. Pozor si také dejte v prašném či větrném prostředí, kdy hrozí i mechanické poškození. V přesvětlených prostorách (vysoké hory, moře) si své oči také chraňte.

2. Oční jóga

Východní svět prostřednictvím dechu, meditačních technik a sestavou různých cviků dosahoval (a dosahuje) skvělých výsledků v mnoha oblastech fyzična i psychiky jedince. Není tedy překvapením, že zde nalezneme celou sadu cviků zaměřujících se právě na oči a související zrak. Již samotné pozice jógy mají kromě dané pozice těla i různý směr pohledu. Většinou se necvičí se zavřenýma očima. Nezáleží na ostrosti viděného předmětu, naopak. Pohybem očí při józe posilujete patřičné oční svaly, nikoli schopnost pozorovat. Ti, co nosí brýle by je na cvičení měli sundat. Samostatnou kapitolu tvoří cviky určené přímo očím. Většinou se cvik provádí v rytmu dechu. Například s nádechem se zaměříte na kořen nosu a s výdechem na jeho špičku. Cvik se pak opakuje, následuje drobná relaxace a poté další cvik.

3. Dejte očím něco výživného

Vhodnými potravinami vyživující oko jsou ty, které obsahují Omega-3 mastné kyseliny. Mají významnou funkci při stavbě buněčných stěn a vyživují i sítnici.  Omega-3 najdete především v mořských rybách (tuňák, sleď, sardinky), mořských řasách, avokádu, lněném semínku či mandlích. Pro zajištění správné denní dávky je vhodné zvážit užívání potravinových doplňků, které mají blahodárný vliv i na srdce, mozek a imunitní systém.

Pokud chcete svým očím opravdu dopřát, doplňte do stravy borůvky (prokrvení oka), potraviny se železem, zinkem (pomáhá udržovat normální stav zraku), vitamínem A či selenem. Mezi byliny podporující oči patří květ měsíčku lékařského (chrání před oxidačním stresem) či šalvěj lékařská (protizánětlivé působení). Na trhu existuje mnoho preparátů podporujících oči, vyberte případně takové, které některé z výše uvedených látek obsahují. Na obklady je možné použít i světlík. Co očím skutečně neprospívá je kouření či pobyt v zakouřeném prostředí.

4. Masáž či oční sprcha

Masáž očí je jemnou technikou, netlačte. Oči jsou při masáži zavřené. Provádí se pomocí rukou v pěst, které se přesouvají střídavě z různých částí očních víček ke spánkům a zpět (přibližně po 3-5 krouživých pohybech). Začíná se ve středu oka (víčka), poté k dolní a nakonec horní části oka.

Uvolnit oči můžete i prostřednictvím dlaní. Vytvořte z nich „misky“ a přiložte je na oči, respektive okolo očí. Oči zůstanou zavřené. Lokty si můžete opřít. Poté se na oči soustřeďte a uvědomujte si je. Tím, že na ně zaměříte pozornost se samy uvolní. Po přibližně minutě oči otevřete a dívejte se do prostoru daného dlaněmi (nemělo by sem pronikat světlo). Fázi otevírání a zavírání očí opakujte.

Velmi osvěžující může být i tzv. oční sprcha. Tu je vhodné aplikovat pokud se cítíte unaveni nebo podráždění. Sedněte si nad umyvadlo a na zavřené oči stříkejte vodu.

5. Buďte nejen krásní, ale i zdraví

Zejména ženy by měly být k svým očím šetrné a vybírat takovou kosmetiku, která okolí ani samotné oči nedráždí. Patřičnou pozornost by měli dát i na hygienu, tedy odstraňování make-upu. Vždy choďte spát odlíčené. Před užitím očních krémů zkontrolujte, že neobsahují žádné svrašťovací oleje. Obličejové krémy do oblasti očí nepatří!

Správným způsobem je třeba přistupovat i k nošení brýlí. Je třeba si uvědomit, že nesprávné hodnoty ve sklech brýlí mohou nejen zrak dále zhoršovat (a oči nepřiměřeně namáhat), ale způsobovat další potíže (například bolesti hlavy). Nekomfort očnímu prostředí může způsobit i nenošení brýlí.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1