Děti a elektronika

Děti a elektronika

Mobilní telefony, televize, tablety, počítače. To vše každý den používáme a je zřejmé, že tyto „hračky“ lákají i děti. Nemůže jim však nadměrné používání elektroniky uškodit?

Patří mobil do dětské ručky?

Děti dělají to, co vidí u svých rodičů. Pokud tedy trávíte hodně času s mobilním telefonem či tabletem v ruce, bude potomek žádat to samé. Než mu vyhovíte, odpovězte si upřímně na otázku, zda dítě hrou na mobilu nebo tabletu nějak obohatíte. Naučí se něco? V drtivé většině her a videí nikoliv, naopak se bude prohlubovat jeho odtržení od reality. Předměty ve virtuální realitě nejsou totiž takové, jako je tomu ve skutečnosti.

Zdraví mají děti jen jedno

Přílišné používání elektroniky, tedy několik hodin denně, se může neblaze podepsat jak na fyzickém, tak psychickém zdraví dítěte. Například používání mobilu či tabletu zatěžuje jen některé zádové svaly, protože děti u hry celou dobu sedí či leží. Navíc nedochází k procvičování jemné motoriky prstů, protože na ovládání potřebují jen některé. Podle odborných studií může dojít k rozvinutí závislosti, která je podobná té na alkoholu či drogách. Nemluvě o syndromu suchého oka a špatnému spánku z důvodu světla, které obrazovky vyzařují.

Mají počítačové hry vliv na psychiku?

Odpověď na tuto otázku není zcela jednoduchá a zabývají se jí i vědci. Vše je totiž dáno jednak psychikou jedince, který hraje, druhem hry a vnímáním reality. Pokud si vaše dítě oblíbí hry plné násilí a střílení a není ve vašich silách mu to zakázat, je důležité, aby pochopilo, že virtuální realita je něco jiného než každodenní život. Může se totiž stát, že bude uplatňovat herní pravidla i ve skutečném životě. A v tom se bohužel nedá smrt vrátit stisknutím klávesy.

Nebuďte pohodlní

Je pohodlné strčit ratolest před televizi nebo jí do ruky dát tablet, aby se dívala na pohádky. Máte pak na několik hodin klid. Vězte, že mnohem přínosnější jak pro vás, tak pro dítě, bude společně strávený čas například na procházce, hřišti a nebo třeba společným čtením.

Nic není dogma

Ať se nám to líbí nebo ne, žijeme ve světě, kde se elektronika stala jakýmsi standardem, takže vyřadit ji ze života dítěte úplně možné není. Sociální vazby ve škole a mezi kamarády by to narušilo. Důležité je tedy najít pravidla, která zajistí dítěti pocit, že není z tohoto elektronického „světa“ vyřazeno a zároveň bude motivováno získávat zážitky i ve světě živých.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1