Červené potraviny na našem stole

Červené potraviny na našem stole

Tato barva je nejen symbolem života, ohně a vášně, ale červené potraviny dokážou rozpálit i náš organismus. Rozhodně bychom se jim neměli na talíři vyhýbat.

Barva srdce

Všeobecně se má za to, že červené potraviny působí blahodárně především na kardiovaskulární systém. Roztahují cévy, ale pomáhají i posilovat imunitní systém. Z toho důvodu je právě teď, v období nachlazení a chřipek, ideální jejich častá konzumace, pomohou nám totiž v boji s bacily a viry, protože obsahují vysoký podíl vitamínu C. Zařadit na jídelníček bychom je měli i v případě, kdy trpíte na nedostatek železa. Nejen červené maso, ale i červené ovoce a zelenina ho obsahují větší množství.


Červená proti rakovině

Díky obsahu specifických barviv a dalších látek se červeným potravinám připisují i silné antioxidační a protirakovinné účinky. Především zralá rajčata obsahují lykopen (patří mezi karotenoidy), v drobných červených plodech jako jsou například maliny, brusinky, jahody či v červeném zelí a bramborách s červenou slupkou zase najdeme antokyany (patří mezi flavonoidy). Obě tyto látky jsou silné antioxidanty. Pokud jste si přes léto dopřávaly hodně jahod, pak vězte, že jste povzbudili nejen činnost mozku, ale snížili i pravděpodobnost rakovinového bujení. I proto se doporučuje konzumace červené zeleniny a ovoce především kuřákům.

Mozek má na červenou chuť

Říká se, že červená barva povzbuzuje chuť k jídlu. A něco na tom bude. Je to totiž dáno již naším vývojem. Červené potraviny jsou naším mozkem považovány za výživnější, než je tomu například u zelených. Podle vědců je to proto, že náš zrak hledal v zeleném listoví keřů výživné bobule a naopak zelené plody považoval za nezralé. Ale i mozek jde prý dobře ošálit. Pokud vaše děti například nechtějí zeleninu, vybírejte jim právě červené druhy a jen postupně přidávejte ty zelené.

Co všechno si naservírovat?

Červených potravin je celá řada, zmiňme tedy alespoň některé z nich, které můžete zařadit do jídelníčku:

Zelenina – rajčata, papriky, červené zelí, červená řepa, červené čili papričky, ředkvičky

Ovoce – drobné bobuloviny, červený pomeranč, jablka, meloun, hroznové víno

Luštěniny – červená čočka, červené fazole

Něco na zahřátí:

Červená rajčatová polévka s parmezánem

Suroviny:

  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 400g oloupaných a nakrájených rajčat (mohou být čerstvá nebo z plechovky),
  • 500ml zeleninového vývaru,
  • sůl, pepř, 1 bobkový list, čerstvá či sušená bazalka,
  • zakysaná smetana a parmezán na dozdobení

Postup:

Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme pokrájený česnek a ten už je chviličku necháme zhnědnout, aby nám nezhořkl. Opatrně vlijeme rajčata a přidáme zeleninový vývar. Vhodíme bobkový list a vaříme zhruba 15 minut. Na závěr ochutíme pepřem, solí, můžeme přidat bazalku. Po naservírování na talíř polijeme smetanou a zasypeme parmezánem. Ten můžeme dát i na tousty, které můžeme k polévce ideálně servírovat.

Tato polévka nejenže krásně zahřeje, ale i zasytí. Můžete ji servírovat s pečivem třeba jako lehký oběd či večeři.

Své blahodárné účinky mají i potraviny zelené, žluté a oranžové či modré.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1