Zásobárna vitamínů
K popsání všech benefitů červené řepy by jeden článek nestačil, zmiňme proto alespoň ty zásadní. Tato kořenová zelenina obsahuje velké množství betakarotenu, vitamíny B1, B2, B9, vitamín E a z minerálů například draslík, vápník, železo či hořčík a cenný jód. Kromě toho v ní najdeme i pektin, který napomáhá v boji proti „špatnému“ LDL cholesterolu. Rutin pro zpevnění cévních stěn či betain, jenž chrání proti rakovině.
Celkově řečeno má řepa pozitivní vliv na krvetvorbu, na nehty, pleť a vlasy, podporuje zdravý zrak a přispívá k celkovému zdraví organismu.
Na talíři celoročně
Dnes je naštěstí červená řepa k dostání po celý rok. Při jejím nákupu však dbejte na to, aby byla čerstvá. To poznáte podle toho, že plody jsou tvrdé a neseschlé. Pokud je řepa na dotek měkká, nejspíš již ztratila většinu ze svých blahodárných vlastností.
Jak si řepu připravit?
Můžeme ji servírovat čerstvou, například jako součást salátů. V tom případě je nejlepší ji nastrouhat a zamíchat třeba s mrkví. Pro naše tělo je ale lépe stravitelná ve vařené podobě. Velmi chutný pokrm získáte, pokud vařenou řepu nakrájíte na tenké plátky, přidáte kozí sýr, trochu medu, soli, pepře a olivového oleje. S řepou lze nakládat podobně jako s cuketou, můžeme ji přidat do moučníků pro zvláčnění těsta, připravit z ní placičky, vegetariánské hamburgery, nebo ji zařadit do grilované zeleniny.
Pomazánka z červené řepy
Hodí se jako rychlá večeře, ale i na slavnostní příležitosti. Budete potřebovat:
250 g vařené či pečené červené řepy
50 g vlašských sekaných ořechů
prolisovaný česnek dle chuti
2 lžíce bílého jogurtu
2 lžíce majonézy
sůl, pepř dle chuti
Řepu nastrouháme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Podáváme s rozpečenou bagetou.