Přijďte na chuť červené řepě

Přijďte na chuť červené řepě

Jestliže se rozhodnete zařadit do svého jídelníčku červenou řepu, tak vězte, že potěšíte nejen své tělo, ale i chuťové pohárky.

Zásobárna vitamínů

K popsání všech benefitů červené řepy by jeden článek nestačil, zmiňme proto alespoň ty zásadní. Tato kořenová zelenina obsahuje velké množství betakarotenu, vitamíny B1, B2, B9, vitamín E a z minerálů například draslík, vápník, železo či hořčík a cenný jód. Kromě toho v ní najdeme i pektin, který napomáhá v boji proti „špatnému“ LDL cholesterolu. Rutin pro zpevnění cévních stěn či betain, jenž chrání proti rakovině.

Celkově řečeno má řepa pozitivní vliv na krvetvorbu, na nehty, pleť a vlasy, podporuje zdravý zrak a přispívá k celkovému zdraví organismu.

Na talíři celoročně

Dnes je naštěstí červená řepa k dostání po celý rok. Při jejím nákupu však dbejte na to, aby byla čerstvá. To poznáte podle toho, že plody jsou tvrdé a neseschlé. Pokud je řepa na dotek měkká, nejspíš již ztratila většinu ze svých blahodárných vlastností.

Jak si řepu připravit?

Můžeme ji servírovat čerstvou, například jako součást salátů. V tom případě je nejlepší ji nastrouhat a zamíchat třeba s mrkví. Pro naše tělo je ale lépe stravitelná ve vařené podobě. Velmi chutný pokrm získáte, pokud vařenou řepu nakrájíte na tenké plátky, přidáte kozí sýr, trochu medu, soli, pepře a olivového oleje. S řepou lze nakládat podobně jako s cuketou, můžeme ji přidat do moučníků pro zvláčnění těsta, připravit z ní placičky, vegetariánské hamburgery, nebo ji zařadit do grilované zeleniny.

Pomazánka z červené řepy

Hodí se jako rychlá večeře, ale i na slavnostní příležitosti. Budete potřebovat:

250 g vařené či pečené červené řepy

50 g vlašských sekaných ořechů

prolisovaný česnek dle chuti

2 lžíce bílého jogurtu

2 lžíce majonézy

sůl, pepř dle chuti

Řepu nastrouháme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Podáváme s rozpečenou bagetou.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1