Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

3 tipy na snídaně, které vás nastartují na celý den

Publikováno: 15.4.2020
3 tipy na snídaně, které vás nastartují na celý den

Marie Cicvárek Fléglová

Redaktorka

Více o autorovi

Ne nadarmo se říká, že snídaně je základ dne. Po noci je naše tělo vyhladovělé a dehydratované, a tak je čas po probuzení nejlepší chvíle, jak jej zpátky nastartovat na celý den. Udělejte proto z této části dne vaši nejoblíbenější.

Důvodů, proč ráno snídat, je nespočet, a protože opakování je matka moudrosti, ve zkratce si pojďme připomenout některé z nich.

  • Díky zdravé snídani budete mít potřebnou dávku energie, která je více než nutná ke zvládání každodenních výkonů.
  • Snídaně stabilizuje hladinu krevního cukru, čímž se zbavíte chuti na sladké.
  • Zdravá a plnohodnotná snídaně pomáhá udržet zdravé svalstvo.
  • Budete štíhlejší! Lidé, kteří snídají, mají tendenci stravovat se o poznání lépe a zdravěji než ti, kteří se k prvnímu jídlu dostanou až v odpoledních hodinách. Snídaní totiž dokonale nakopnete svůj vnitřní metabolismus, a tělo tak snáze začne spalovat uložené tuky.
  • Bude vám to více myslet. Vaše paměť se díky snídani rychleji zaktivizuje a vy tak budete připravení podávat ještě lepší pracovní výkony.

Recept na zdravou snídani: Snídaně po španělsku

Vejce představují snídaňovou klasiku. Jsou bohatým zdrojem živin a jejich konzumace po ránu vás zasytí na celé dopoledne, a dokonce zlepší výkonnost mozku. Co si je ale trochu odměnit a vyzkoušet španělskou tortillu?

Ingredience na dvě porce:

  • 400 g menších brambor
  • ½ červené cibule
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • petržel
  • 4 vejce
  • 40 g ricotty nebo 125 ml sójového nápoje na vaření
  • 2 rajčata
  • sůl a pepř

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Na celokovovou pánev dáme trochu olivového oleje a osmahneme dozlatova na tenké plátky nakrájené brambory. Přidáme cibuli a papriky nakrájené rovněž na tenké plátky a krátce společně osmahneme. Mezitím promícháme vejce, sójový nápoj nebo ricottu, nasekanou petrželku, sůl a pepř. Směs nalijeme na brambory se zeleninou, uhladíme a doprostřed dáme nakrájená rajčátka. Dáme do trouby a dopékáme, dokud nejsou vejce hotová.

Zdravá snídaně: Tak trochu jiná kaše

Jste-li spíše milovník sladkých snídaní, měli byste klasické vločky vyměnit za bulgur, který je vhodný například ve chvílích, kdy chcete shodit nějaké to kilo. Bulgur obsahuje vitamin A a B6, železo, hořčík a fosfor, je bohatým zdrojem vlákniny a má nízký glykemický index a minimum tuků. Tato nalámaná pšenice je využitelná nejen naslano, ale také jako vynikající sladké kaše k snídani.

Ingredience na dvě porce:

  • 200 g bulguru
  • 3 lžičky holandského kakaa
  • 2-3 lžičky medu
  • 450 ml mléka (doporučujeme mandlové nebo kokosové) a nebo jen voda
  • 20 g drcených kakaových bobů
  • 20 g goji

Postup:

Do hrnce nasypeme bulgur, nalijeme mléko, přidáme kakao a med a vše za stálého míchání přivedeme k varu. Kaši vaříme na středním plamenu cca 15 minut. Uvařenou kaši necháme pod pokličkou ještě několik minut odstát. Kaši na závěr ozdobíme kakaovými boby a goji.

Snídaně Aztéků

Chia semínka pocházející z rostliny šalvěje hispánské se řadí mezi superpotraviny a jejich obrovský přínos pro lidské zdraví znali už staří Aztékové a Mayové. Chia jsou bohatým zdrojem vlákniny, na 100 g těchto semínek připadá celých 25 g vlákniny! Tento aztécký zázrak je také zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, ukrývají kvalitní rostlinné bílkoviny a obsahují fosfor, mangan, vápník a hořčík. Chia semínka jsou vhodná při redukční dietě, anebo pro sportovce, kteří chtějí před výkonem tělu dodat maximum prospěšných látek. A takový chia puding si zamilujete nejen vy, ale i vaše děti.

Ingredience na dvě porce:

  • 1 mango
  • 1 banán
  • 1 jablko
  • 4 lžíce chia semínek
  • pár kapek stévie nebo medu

Postup:

Mango, banán a jablko očistíme, nakrájíme na kostičky a rozmixujeme dohladka. K ovocnému pyré přidáme chia semínka a promícháme. Směs osladíme a necháme alespoň hodinu uležet v lednici.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)