Čtyři obiloviny, kterým propadnete

Čtyři obiloviny, kterým propadnete

Obiloviny jsou zdrojem sacharidů, a tak z nich má leckdo strach. Převážně ti, kteří se rozhodli zhubnout. Není dobré se sacharidům dlouhodobě vyhýbat, protože naše tělo je potřebuje. Jsou mimo jiné zásobárnou energie. Zvolit však můžete ty obiloviny, které mají vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index.

Jedna z nejstarších plodin - jáhly

Malé žluté kuličky zná asi každý, ale ne všichni je v dnešní době jíme. Jde o bezlepkovou surovinu, která vzniká oloupáním prosa. Díky minerálním látkám jako draslík, hořčík, fosfor, měď, železo a zinek jsou jáhly skvělým přísunem nutných sacharidů v období hubnutí. Obsahuje také vlákninu a vitamín B.

Než je začnete připravovat, tak je pořádně propláchněte a spařte horkou vodou. Pokud tak neučiníte, mohly by chutnat nahořkle až trpce. Podávejte je podobně jako rýži. Na sladko i na slano. Bohužel mají jednu nevýhodu - rychle žluknou, proto doporučujeme je příliš dlouho neskladovat.

Nalámaná pšenice - bulgur

Bulgur také obsahuje větší množství vitamínů, minerálů, vlákniny a má nižší glykemický index než například rýže. Obsahuje lepek, a proto není vhodný pro celiaky. Tato surovina se k vám dostane už předvařená, její příprava tak není vůbec složitá. Stačí ho jen nechat nabobtnat, zalít horkou vodou nebo povařit. Je to skvělá snídaňová bomba. Dodá dostatek energie na celé dopoledne (nakombinujte ji například s máslem, javorovým sirupem, rozinkami či brusinkami).

Bulgur můžete znát z jídla jménem tabbouleh, což je libanonský salát. U nás se nejčastěji používá do nádivek, jako příloha nebo do polévek. Udělat si z něj však můžete i jednoduché rizoto s kuřetem na kousky, cuketou a goudou, které můžu vřele doporučit. Je to rychlé, dobré a ještě zdravé. Na tuto dobrotu si přečtěte recept na konci článku.

Pseudoobilovina - quinoa

Česky nazvaná jako merlík chilský. Její původ sahá až do Bolívie, Peru a Chile. U nás je to trochu dražší záležitost než předchozí dvě suroviny. Ale i tak stojí za to po ní občas sáhnout. Má totiž velký obsah bílkovin, řadu vitamínů a minerálů. Je bezlepková a lehce stravitelná. V obchodě můžete narazit nejčastěji na tři barevné varianty - bílou, červenou a černou.

Příprava netrvá dlouho. Vaří se zhruba 15 minut. Vždy ochutnejte, jestli jsou zrníčka už měkká. Drobnou nápovědou vám může být, že se rozbalí malé ocásky. Quinou si můžete přidat do salátů nebo z ní udělat přílohu k dušeným jídlům. Hodí se ale také místo rýže do nejrůznější placiček, plněné papriky, karbanátků, kaše apod. Můžete ji i s rýží namíchat.

Léčivá rostlina - pohanka

Pohanka je další bezlepková pseudoobilovina, která historicky do českého prostředí patří, neboť ji používali již staří Slované. Díky tomu, že obsahuje spoustu živin, minerálních látek, vitamínů a stopových prvků má úžasné účinky na naše zdraví. Pomáhá při potížích s křečovými žilami, hemoroidy, cévním onemocněním, revmatickými chorobami a posiluje imunitní systém. Navíc díky jedné ze svých složek (rutin) pomáhá v prevenci rakoviny. Z pohanky se dělají často sladké kaše, ale chutná dobře i při slané úpravě. Má svou specifickou vůni a chuť, takže ne všem vyhovuje, ale šanci byste jí dát měli. Používá se i mouka z ní. Je dobré vědět, že tato potravina zahřívá, proto není příliš vhodná do letních slunných dní, ale naopak v zimních měsících nebo sychravém podzimu ji oceníte.

Bulgurové rizoto

Jednoduché a rychlé jídlo, které zvládne opravdu každý.

Suroviny:

  • bulgur
  • kuřecí maso nebo slanina
  • cuketa
  • gouda
  • červená cibule
  • stroužky česneku
  • vývar nebo bujon
  • olej
  • petržel

Bulgur před vařením 3x pořádně propláchněte. Následně povařte ve vývaru či bujónu. Vývaru dejte tak, aby byl zhruba 1 cm nad bulgurem a úplně ho vyvařte. Bulgur trochu hlídejte, aby se vám nespálil v momentě, kdy se všechen vývar vyvaří. Bude to trvat zhruba 15 - 20 minut. Ochutnejte, zda je měkký. Případně přidejte ještě trochu vývaru.

Mezi tím si nakrájejte červenou cibuli na malé kousky, česnek na tenké plátky a maso nebo slaninu také na menší kousky (jako do rizota). Z cukety udělejte kostičky. Dejte na pánev (doporučuji wok) olej a udělejte na něm cibulku, přidejte česnek a nechte chvíli orestovat. Do pánve vložte maso a opékejte, dokud se nezatáhne. Přidejte kousky cukety a restujte až do změknutí.

Jak se dovaří bulgur, přesypte ho do pánve k ostatním surovinám. Zamíchejte tak, aby byly všechny ingredience mezi sebou rovnoměrně promíseny. Přidejte goudu do ještě teplé směsi a míchejte, dokud neroztaje a nestanou se z ní pouhá vlákna. Servírujte a na talíři posypte petrželkou na zkrášlení.

V receptu nejsou záměrně stanoveny přesné dávky jednotlivých surovin. Dají se upravovat podle toho, jak moc na ně máte zrovna chuť.

Tip: Někdy si do jídla přidám i trochu chilli.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1