Halloween se blíží - připravte se na něj!

Halloween se blíží - připravte se na něj!

Halloween je sice americký svátek, ale velkou oblibu si čím dál častěji nachází i v českých domácnostech. Jeho obdobou u nás je Památka zesnulých, lidově Dušičky. Tento svátek je především o tom, že se setká celá rodina, zavzpomíná se na blízké, kteří už nejsou mezi námi. Ačkoli jsou Dušičky v naší křesťanské tradici velmi důležité, pro ty nejmenší může být Halloween o něco zábavnější. Přečtěte si, jak můžete zkrášlit vaši domácnost a zabavit své ratolesti.

Vydlabejte dýni

Dlabání dýně už je taková klasika, která k Halloweenu prostě patří. Vezměte dýni a odřízněte vrchní část okolo stopky. Měla by mít takovou velikost, aby se vám tam pohodlně vešla celá ruka. Dbejte na to, abyste dýni a ani pokličku nepoškodili. Polévkovou lžící vydlabejte dužinu (tu nemusíte vyhazovat, ale použijte ji např. na polévku, semínka můžete zase usušit nebo opražit). Při vydlabávání si dejte pozor, aby se slupka příliš neztenčila, dýně by posléze nemusela držet pěkný tvar.

Pokud máte vydlabáno, vezměte ostrý nůž střední velikosti a vyřežte do dýně strašidelný obličej. I do této části můžete zapojit děti. Nechejte je například předkreslit, jaký obličej chtějí. Větší děti zvládnou pod dozorem dospělých vyřezávat oči, pusu i nos příborovým nožem. Takový nůž lze použít v případě, že slupka dýně není příliš tvrdá. Výtvor umístěte za okno či na zápraží domu. S čajovou svíčkou (ideálně ve skleněném svícnu) uvnitř strašáka bude krásně zářit do okolí.

Strašidelná výzdoba

Nakupte oranžové, černé a bílé balónky. Tyto tři barvy Halloween vyloženě charakterizují. Když se jich budete držet, nemůžete nic pokazit. Pomocí lihových fixů namalujte na balónky strašidelné obličeje. Zde se kreativitě nekladou žádné meze, takže se vy i vaše děti můžete opravdu vyřádit. Je důležité malovat na již nafouknuté balónky. Při jiném postupu by se vám vaše výtvory mohly nehezky roztáhnout. Jak budete mít hotovo, zavěste je např. na zeď nebo okno.

Připravte si špagátek a barevné papíry ve zmíněných barvách. Nakreslete na ně obrysy netopýrů a pavouků. Přidat můžete i dýně, čarodějnice, strašidla nebo lebku kostlivce. Výrazně si pomůžete, když uděláte jednu předlohu, kterou pak zvládnou obkreslit i děti. Výtvory vystříhejte a pomocí tavné pistole, izolepy nebo kolíčků je přidělejte na provázky. Ty jednoduše zavěste. Skvělým doplňkem výzdoby jsou i barevné podzimní listy.

Děsivě zdravá svačina

Pomocí banánů, mandarinek, řapíkatého celeru, ostružin a čokolády připravíte svým dětem úžasnou svačinku, která je určitě i pobaví. První uveďte čokoládu do tekutého stavu. Ideálně rozpusťte tu na vaření. Rozpulte oloupané banány a udělejte na ně obličej pomocí čokolády. Odstraňte kůru z mandarinek a nakrájejte řapíkatý celer na malé kousíčky, zhruba 1,5 cm dlouhé. Ty vložte nahoru do středu mandarinek. Budou vypadat jako malé dýně. Miniaturní kousky banánu dejte do struktury ostružin jako oči a umístěte je třeba na mandarinky. Taková veselá svačinka zaujme určitě každého raubíře.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1