Seznamte se: Nutri-Score – semafor kvality potravin

Seznamte se: Nutri-Score – semafor kvality potravin

Je mnoho lidí, kteří při nákupu potravin čtou drobné písmo na obalech a snaží se z něj vyčíst jejich kvalitu. Nutri-score je semafor, který svými barvami „známkuje“ kvalitu jednotlivých výrobků.

Na trhu je celá řada potravin, které se na první pohled zdají jako zdravé a vyvážené, a to nejen proto, že se jedná například o müsli tyčinku nebo cereálie, ale zavádějící může být i samotný obal. Je přeci zelený, má na obrázku obilninu, mléko nebo třeba ovoce, může si mnoho lidí říkat. Omyl. Mnoho takových produktů má přitom do vyvážené potraviny opravdu daleko.

Nutri-Score potraviny známkuje

Problém nečtení výživových hodnot na obalu by i u nás v mnohém vyřešil tzv. semafor kvality (a škodlivosti) potravin – Nutri-Score, který se hojně využívá ve Francii, Španělsku nebo například v Německu.

Nutri-Score (nebo také 5-Color Nutrition label, 5-CNL či jednoduše semafor škodlivosti) je barevná škála písmen A, B, C, D a E. Jedná se o známkování potravin, kdy je A (tmavě zelené), B (světle zelené), C (žluté) D (oranžové) a E (červené), přičemž A je nejlepší a E nejhorší.

Tento systém byl zaveden v roce 2017 ve Francii a vychází z britského systému hodnocení potravin Food Standard Agency (FSA).

Vzhledem k tomu, že není tento známkovací systém nařízen zákonem, ale pouze doporučením od Evropské komise a Světové zdravotnické organizace, není v České republice zatím využíván.

Jak Nutri-Score funguje?

Základním principem barevného semaforu je odečítání bodů těm potravinám, které mají vysoký počet kalorií, nasycených tuků, cukrů a soli, a naopak přičítá body výrobkům bohatým na vlákninu, bílkoviny, ovoce, zeleninu nebo ořechy.

Samotné Nutri-Score je jednoduchý pomocník pro ty, kteří neradi „luští“ údaje na obalech,  chtějí se stravovat zdravě a jíst potraviny, které budou opravdu nutričně vyvážené. „Smyslem není oddělit „dobré“ potraviny od „špatných“ potravin, ale spíše rozlišit zdravější potraviny od méně zdravých v 5 stupních, v jednotlivých skupinách potravin,“ vysvětluje SZÚ (Státní zdravotní ústav) s tím, že používání nutričního štítku na obalech v České republice by pomohlo i k tomu, aby výrobci potravin přeformulovali své produkty tak, aby se přesunuly do vyšší třídy zdravosti. A spotřebitelům pak přemýšlet o jejich zdraví hned při výběru potraviny.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1