5 gramů je pro představu čajová lžička či špetka na tři prsty. Tak málo soli stačí našemu organismu. Nadměrný příjem soli je pro tělo škodlivý, ať už se ve vaší domácnosti vyskytuje mořská sůl, himalájská sůl nebo běžná sůl kamenná. Podle legislativy musí 97 % tvořit chlorid sodný (chemické vyjádření soli) a zbytek jsou minerály ve stopovém množství. Bohatší na vápník, draslík a železo je himalájská sůl. Jedná se ale o rozdíl pár miligramů minerálu na kilogram soli. To se při běžné konzumaci neprojeví, proto není nutné zbytečně kupovat drahou sůl a platit za nic. Himalájská sůl je také kritizovaná za ekologický dopad, který má její těžba v Pákistánu. Jediným benefitem je růžová barva daná vyšším množstvím železa.
Z pohledu zdraví je nepodstatné, jakou sůl máte v kuchyni v solničce. Nadbytek má na svědomí zadržování vody v těle a nabývání objemu krve. Zvyšuje se tím krevní tlak úzce spojovaný s výskytem srdečně cévních onemocnění, jako je infarkt myokardu a cévní mozková příhoda. Důležité je, jaké zvyky si nesete z dětství. Pokud se v rodině příliš solí, pravděpodobně si dítko potáhne tento nešvar do dospělosti a zlozvyk předá i dalším generacím. Přitom snížení příjmu soli u dětí je důležité pro menší výskyt kardiovaskulárních chorob v dospělosti.
Primární příčinou, proč Češi přijímají až trojnásobek doporučeného množství, není nadměrné dosolování pokrmů. Hlavním zdrojem soli je pečivo (38 % muži, 37 % ženy), které ze zvyku přikusujeme ke všemu, a masné výrobky (28 % muži, 12 % ženy). „Při nákupu sledujte množství soli na etiketách. Například tolik oblíbená šunka může být jedním z vydatných zdrojů soli. Jednotlivé výrobky se ale liší, proto při nákupu vždy volte tu s nejvyšší jakostí a s co nejnižším obsahem soli,“ doporučuje odborná garantka projektu Vím, co jím a piju dietoložka Karolína Hlavatá. U pečiva se rozmyslete, jestli je opravdu nutné ho přikusovat ke každému jídlu nebo jestli by nestačil jeden krajíc místo dvou.
V masných výrobcích i na pečivu lze sůl očekávat. Daleko zarážející je výskyt v některých sušenkách nebo instantních kaších, které obsahují stejné množství soli jako solené arašídy. Paradoxem je, že bývají často pojmenované jako cereální nebo fitness a budí dojem zdravější potraviny. Sůl je zapracovaná uvnitř, do kontaktu s chuťovými receptory nepřijde, tudíž není ani na jazyku rozpoznatelná. Důvodem, proč tu je přítomná, je zdůraznění chutí. Špetka soli je proto běžně k vidění v receptech na sladké moučníky.
Sůl podporuje chuť k jídlu a zvyšuje množství snědeného pokrmu. A právě s tím počítají výrobci a restaurační zařízení. S narůstajícím množstvím spořádaného slaného jídla roste i kalorický příjem. Na uhašení žízně pak nestačí voda, ale nápoj s výraznější chutí jako je limonáda nebo oblíbené pivo. Vzhledem k tomu, že ve stáří se zhoršuje schopnost rozeznat jednotlivé chutě, lidé často používají k dochucení jídla větší množství soli a koření, což může opět vést ke zhoršení mnoha chorob.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com