Batáty nejsou jen sladké brambory

Batáty nejsou jen sladké brambory

Mluví se o nich stále častěji a stávají se vcelku běžnou součástí moderních receptů. Zkuste přijít na chuť batátům i vy.

Kde se tu vzali?

Podobně jako běžné brambory, i tyto sladké pocházejí z Ameriky. Název brambory je však poněkud zavádějící. Nejsou totiž botanicky příbuzné klasickým bramborám, na které jsme u nás tak zvyklí. Batáty, neboli povijnice jedlá, patří do čeledi svlačcovitých a batáty jsou hlízy této rostliny. Běžné brambory jsou naopak čeledi lilkovitých. A proč se tedy batátům přezdívá sladké brambory? Je to dáno především jejich sladkou chutí, kterou mají díky obsahu fruktózy, sacharózy a glukózy.

Co skrývají za poklady?

Batáty jsou výživnější než běžné brambory. Obsah prospěšných látek stojí opravdu za pozornost. Najdeme v nich vitamíny (C, B6), betakaroten, lutein, rostlinné steroly, draslík a další minerální látky, pektin či vzácné kyseliny (kávová, chlorgenová). To dělá z batátů opravdu jedinečné pomocníky v boji a prevenci různých chorob. Batáty pomáhají snižovat cholesterol, chrání naše oči proti stárnutím, bojují proti rakovině, vysokému tlaku, kardiovaskulárním chorobám a především v tomto období jsou dobré na posilnění imunity. O jednotlivých prvcích si můžete přečíst v našem Slovníčku.

Jak si s nimi poradit v kuchyni?

Batáty mají svou zcela specifickou chuť a tak nejdou zcela zaměnit s klasickými bramborami. Existují dva druhy: žluté a oranžové. Žluté jsou vhodné na smažení či přípravu těst na pečení, oranžové na vaření a zapékání. I přes svoji sladkost se ale skvěle hodí i k přípravě slaných pokrmů. Ideální je, pokud se vám je podaří zpracovat i se slupkou, abyste z nich získali to nejlepší a především velké množství vlákniny. Lze je použít na přípravu kaší, polévek, pyré, ale i na hranolky, zapečené brambory apod.

Batátové nočky se žampionovou omáčkou

Ingredience:

Nočky: 600 gramů batátů, 1,5 hrnku hladké mouky, špetku soli

Omáčka: 1 šalotku, 2 lžíce másla, 250 gramů žampionů, 150 ml smetany ke šlehání, 100 ml bílého vína, stroužek česneku, pepř, sůl, parmezán na posypání

Postup:

Brambory oloupejte, dejte vařit zhruba na 15 minut (doměkka). Poté je nechte vychladnout, propasírujte či rozmixujte a smíchejte se solí a moukou, dokud vám nevznikne vláčné těsto, které se nelepí. Z něho tvořte malé nočky. Ty vložte do vroucí vody a počkejte, dokud nevyplavou nahoru. Mezitím si připravte i omáčku. Na másle orestujte najemno nakrájenou šalotku, poté přidejte česnek a nechte ho jen jemně provonět. Přidejte pokrájené žampiony a zalijte bílým vínem. To nechte odpařit a poté přidejte smetanu, sůl a pepř. Případně se hodí i hrstička bylinek, jako je třeba petrželka. Poté už stačí zalít noky omáčkou a posypat dle chuti sýrem.

Dobré chutnání.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1