Známý neznámý mák

Známý neznámý mák

Mák je bohatým zdrojem minerálních látek. Za zmínku stojí nejen obsah hořčíku, draslíku či železa, ale především vápníku, kterého obsahuje až 11x více než mléko. Česká republika patří v pěstování máku ke špičce, proto by byla škoda jeho benefitů nevyužít. Přečtěte si o máku i další zajímavosti a nechte se inspirovat našimi recepty.

Česko je maková velmoc

Věděli jste, že český mák má dokonce chráněné zeměpisné označení? Oficiálně ho tu produkuje skoro tisíc pěstitelů, vedle nich je tu však spousta lidí, kteří mají malé políčko máku na své soukromé zahrádce. Řadíme se tak ke světové špičce, co se pěstování máku týče. Větší část ho ale na konec putuje na export. Nejvíc mají náš mák v oblibě slovanské země – maková náplň je zkrátka neodmyslitelnou součástí slovenské, polské a ruské kuchyně. Hned za nimi následují jako odběratelé Rakousko a Německo.

Jak je to s opiáty v máku?

Starší generace si možná bude pamatovat kuriózní trik, jak ukolébat děti, když bylo potřeba pracovat na poli. Stačilo pár lžiček odvaru z máku a nejmenší členové rodiny spali jako dudci. Dnes už samozřejmě víme, že účinná látka v máku je opium, která se řadí mezi drogy. Pravé opium obsahuje složky, které znáte z léčiv – kodein, morfin či narkotin. Na českém makovém poli byste ale drogový kartel nenašli – mák existuje v mnoha odrůdách a základní rozdělení odlišuje mák pro potravinářské účely, který návykové látky neobsahuje, a mák pro farmaceutický průmysl. Produkty z máku jsou navíc přísně kontrolovány.

Spoustu barev máku

Českou klasikou je mák modrý. Když je správně zralý a usušený, má odstín domodra. Po namletí však zčerná. Novinkou poslední doby je mák bílý, který nechutná o nic hůř, a pro svou světlou barvu vypadá na pečivu velmi dekorativně. Na rozkvetlých polích ale potkáte spoustu dalších barev. Mák kvete všemi odstíny růžové, fialové, mísí se s bílou a setkat se můžete i s plnokvětou variantou. Ta patří spíš do okrasných zahrádek a pro semínko se nepěstuje. Do nádob se pak hodí např. islandský mák v trochu netradičních barvách od žluté až po červenou.

Maková náplň se může i mrazit

Je pravda, že od pečení makových moučníků nás často odradí trochu zdlouhavá příprava makové náplně. Když ji ale uvaříte víc, můžete dát polovinu klidně do mrazáku, kde vydrží bez úhony měsíce.

Jak na makovou náplň? Není potřeba žádné vážení. Čerstvě namletý mák zalijte mlékem, aby byl ponořený a přidejte skořici. Nechce hodinu odpočívat, a poté velmi pozvolna za stálého míchání vařte. Maková náplň se ráda připaluje, proto můžete dno rendlíku vymazat máslem, nebo použít nádobí s nepřilnavým povrchem. Oslazení máku a zahuštění probíhá vždycky až po uvaření! K tomu se hodí mleté piškoty nebo perník. Předem počítejte s tím, že po  vychladnutí maková náplň zhoustne.

Jestli jsme vás pořád nepřesvědčili o půlhodince strávené u sporáku, zkuste rychlý, ale vylepšený makovec.

Recept na závěr: Makovec

Ingredience:

  • 400 g mletého máku
  • 400 g hladké mouky
  • 400 g cukru krupice
  • 125 g změklého másla
  • 1 kypřící prášek
  • 500 ml mléka

Postup: Nejprve utřete máslo s cukrem do pěny. Promíchejte suché ingredience (mouku, mák a kypřící prášek) a střídavě s mlékem přidávejte do máslové pěny. Vzniklé těsto pečte na vymazaném plechu na 170 stupňů zhruba půl hodiny.

Takový makovec můžete jíst jen tak, nebo polít citronovou polevou. Mnohem lepší je však potřít upečenou placku štědrou vrstvou brusinkové marmelády, nechat ji vsáknout a navrch přidat šlehačku nebo krém z tvarohu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1