Jakou rybu hodit na gril?

Jakou rybu hodit na gril?

Dobrůtky z grilu – kdo by jim odolal? Vyzkoušeli jste už skoro všechno? A co ryby? Těch se mnoho lidí bojí, protože rybí maso je velmi jemné a snadno se přichytí na mřížku. Stačí však dodržet správný postup a získáte skutečnou lahůdku, která je navíc plná zdraví prospěšných látek, včetně těch, jež v běžném jídelníčku často chybí, jako je například jód nebo zdravé tuky v podobě Omega 3.

Ke grilování ryb se nejlépe hodí ty s pevným masem, které si i během tepelné úpravy uchovají svůj tvar a nerozpadnou se vám před očima. Zkuste třeba lososa, tuňáka, makrelu, platýse, mečouna nebo mořského pstruha.

Přírodní elixír zdraví a krásy

Tučné mořské ryby jsou cenným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše zdraví velmi důležité. Pomáhají totiž snižovat hladinu cholesterolu v krvi a tím udržují v dobré kondici srdce, mozek a cévy. Kromě toho působí jako přírodní antidepresivum. Lidské tělo si je však neumí samo vytvářet, proto je nutné zařadit do jídelníčku potraviny, kde se tyto látky přirozeně vyskytují. K dalším cenným živinám, jež obsahuje rybí maso, patří jód. Tento minerál tvoří součást tyroxinu a trijodtyroninu – hormonů produkovaných štítnou žlázou, které představují stavební kámen našich nervů. Nedostatek jódu se hlásí zvýšenou únavou, zhoršenou schopností koncentrace, pomalejšími reflexy a pocitem chladu v končetinách. Časem se pak může přidat problematická pleť, přibírání na váze nebo zácpa. U žen se tento deficit projevuje také poruchami menstruačního cyklu, a v některých případech i neplodností. Sečteno a podtrženo, o důvod víc, proč si alespoň občas zpestřit jídelníček rybí specialitou.

Grilování ryb: Citron, sůl a čerstvé bylinky

Velkou výhodou u ryb je to, že je nemusíte předem nakládat do různých pikantních marinád jako ostatní druhy masa. Naopak, příliš mnoho koření by v daném případě bylo spíš na škodu. Snadno byste totiž přebili jemnou rybí chuť. K ochucení bohatě stačí bylinky (nejlépe čerstvé), olej, citron a sůl, případně špetka černého pepře. Solí šetřit nemusíte, ryby jí snesou poměrně dost. Nasolte je však až těsně předtím, než je hodíte na rošt, aby maso zbytečně nepouštělo vodu. Máte-li možnost, použijte sůl hrubozrnnou. Z bylinek můžete sáhnout po tymiánu, bazalce, rozmarýnu, petrželce, majoránce, ale třeba také koriandru, fenyklu nebo bobkovém listu. Pokud rybu grilujete vcelku, vložte do břišní dutiny svazek bylinek a nechte je uvnitř po celou dobu přípravy. Odstraňte je až před samotným podáváním. Před grilováním také potřete rybu zvenčí i zevnitř citronovou šťávou, případně k bylinkám v rybím bříšku přidejte několik plátků citronu.

Trpělivostí ke zlaté kůrčičce

Aby se vám rybí maso nepřichytávalo, je třeba rošt předem důkladně vyčistit a zbavit ho i těch nejmenších pozůstatků z předchozího grilování (ideální je, když použijete kartáč s ocelovými štětinami). Poté rošt ze všech stran potřete olejem a důkladně ho rozpalte. Rybu také předčasně neotáčejte a zbytečně s ní nehýbejte. Zlatavá kůrčička se vytvoří pouze tehdy, zůstane-li ryba na rozpáleném roštu ležet na jednom místě. Během pečení ji stačí obrátit pouze jednou, přičemž první stranu byste měli grilovat o trochu déle než druhou. S délkou pečení to však nepřehánějte, abyste rybu nevysušili. Menší ryby jsou obvykle hotové do 15 minut, ty větší za půl hodinky. Záleží ale i na velikosti a druhu. Obecně platí, že každý centimetr tloušťky potřebuje cca 3–4 minuty na grilu.

Ať už se rozhodnete grilovat ryby, nebo třeba pořádný flák masa, mohly by se vám hodit naše tipy, kterých chyb se při grilování vyvarovat a jak takové grilování udělat zdravějším.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1