5 tipů na extra rychlý oběd

5 tipů na extra rychlý oběd

Někdy nastane takový shon, že nezbývá čas na dlouhé stání u sporáku. V tom případě se vám budou hodit naše tipy na rychlé obědy, které zvládnete za pár minut. A navíc si i pochutnáte.

Cuketové špagety

Budete potřebovat: 1 větší cuketu, 1 konzervu bílých fazolí, bylinky dle chuti, lžíci olivového oleje, citronovou šťávu, vodu, kuřecí prsa

Postup: Cuketu oloupete a pokusíte se jí nakrájet na jemné nudličky, které jsou podobné špagetám. Kuřecí maso nasolíte a na olivovém oleji orestujete do zlatova. Mezitím si z fazolí, bylinek, oleje, citronové šťávy, vody a soli pomocí tyčového mixéru připravíte hladké pyré. Na pánvi pak vše smícháte a podáváte.

Grilovaná ryba s rajčaty

Budete potřebovat: 2 filety lososa či jiné ryby (například candáta), 2 stroužky česneku, olivový olej, sůl, pepř, bazalka či jiné bylinky dle chuti, 2 rajčata

Postup: Z česneku, bylinek, soli a oleje vytvořte pastu (utřeme pomocí nože či rozmixujeme). Filety osolte a vložte na plech vyložený pečícím papírem. Ryba by měla vždy být kůží dolů. Poté potřete pastou z česneku a přikryjte rajčaty. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 15 minut při 180 stupních celsia. Podávejte s pečivem či vařenými brambory.

Variace na smažák: obalovaný kozí sýr

Budete potřebovat: 4 kusy kozího sýra, bylinky dle chuti, stroužek česneku, hladkou mouku, mléko a vejce na klasický trojobal, olej na smažení

Postup: Oloupaný česnek prolisujete a smícháte s nasekanými bylinkami. V této směsi poválíte sýr a necháte ho zhruba 20 minut rozležet. Poté obalujete v klasickém trojobalu (mouka, mléko, strouhanka). Na pánvi rozpálíte zhruba dvě lžíce oleje a sýr opečete dozlatova. Podáváte se zeleninovým salátem, vařeným bramborem a domácí tatarskou omáčkou.

Rychlé hamburgery z vepřového masa

Budete potřebovat: 400 gramů mletého vepřového masa, 1 vejce, čerstvé bylinky (např. oregano, tymián, petrželku), worcester, sůl, pepř, olej, 4 housky, majonézu, kyselou okurku, plátkový sýr, cibuli, kečup a hlávkový salát (náplň hamburgerů už je dle chuti, někomu postačí klasika v podobě kečupu, okurky a sýru)

Postup: Maso smícháte s bylinkami, vejcem, zakápnete worcestrem, osolíte a opepříte. Ideálně rukou zpracujete a vytváříte placičky, do jejichž středu uděláte důlek (lépe se díky tomu propečou). Necháte chvíli uležet a pak na pánvi opečete. Mezitím si rozkrojíte housky, jednu stranu pomažete majonézou, druhou kečupem, vložíte nakrájenou cibuli, okurku, list salátu. Když je maso hotové, položíte ho do housky a na něj pokladete plátek sýru. Přiklopíte vrchním dílem housky a můžete podávat. Pokud máte čas a chuť, lze podávat s domácími hranolky.

Zapečená brokolice s bramborem

Budete potřebovat: 1 kg brambor, 1 větší brokolici, 1 kelímek smetany (250 ml), 2 stroužky česneku, 250 gramů nivy nebo jiného sýra, sůl, pepř

Postup: Brambory povaříte ve slupce, necháte vychladnout a oloupete. Poté si je nakrájíte na plátky, brokolici rozeberete na malé růžičky. Kladete do vymazané zapékací misky. Přidáte prolisovaný česnek a nastrouhaný sýr. Osolíte, opepříte a promícháte. Nakonec zalijete smetanou a vložíte do vyhřáté trouby a pečete zhruba 30 minut, dokud není povrch zlatavý. Podáváte s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.

Dobré chutnání!

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1