7 tipů pro zdravější grilování

7 tipů pro zdravější grilování

Nic nevoní tak neodolatelně jako dobrůtky z grilu. Když si k tomu připočtete dlouhé teplé dny, čerstvý vzduch, prázdninovou pohodu a čas strávený s přáteli, vyjde vám dokonalá letní idylka, která ale občas končí trávicími potížemi nebo žaludeční kolikou. Nepokazte si vzpomínku na příjemný večer a připravte své oblíbené speciality na trochu zdravější způsob. Není na tom nic složitého a uvidíte, že i tak si přímo božsky pochutnáte.

Grilování je úžasné v tom, že jako výchozí surovinu můžete použít prakticky všechno, co máte rádi – ovoce, zeleninu, různé druhy masa a ryb, mořské plody, sýry... A pokud si dáte tu práci a vyrobíte si vlastní omáčky a marinády, uvidíte, že se všichni budou olizovat až za ušima. Všechny tyto pochoutky se přitom dají připravit v odlehčené verzi. Stačí, když se budete držet následujících pravidel.

1. Grilujte bez kůže nebo v alobalu

Před grilováním zbavte maso viditelného tuku a kůže. Zabráníte odkapávání nadbytečného tuku na dřevěné uhlí a vzniku karcinogenních látek. Odkapávající tuk můžete také zachytit pomocí misky, desky nebo tácu. Nejzdravější variantou je příprava masa v alobalu. Zůstane krásně šťavnaté a tuk se nedostane do ohniště.

2. Hlídejte teplotu grilování

Každé maso vyžaduje trochu jiný způsob tepelného zpracování, obecně však platí, že zpočátku by se mělo péct zprudka ( tzn. při vyšší teplotě), aby se zachovala jeho šťavnatost. Potom je však třeba teplotu snížit, aby nedošlo ke vzniku spálenin (pokud se tak náhodou stane, zčernalá místa před konzumací oškrabejte nožem).

3. Místo uzenin použijte čerstvé maso

Buřty a klobásky jsou prázdninová klasika, která neodmyslitelně patří k táborákům. Ke grilování však zvolte raději čerstvé maso místo uzenin. Karcinogenní látky se totiž – v kombinaci s vysokou teplotou – velmi snadno tvoří právě v uzeninách. Variantou také je mleté maso ve formě karbanátků, hamburgerů či na špejli (ke grilování je vhodnější čisté hovězí).

4. Naložte steaky do domácí marinády

Množství nežádoucích látek, které vznikají během grilování, pomohou snížit také bylinky obsažené v marinádách. Vyplatí se proto připravit si maso s předstihem, bude pak i mnohem křehčí a chutnější a jeho tepelná úprava zabere méně času. Kvalitní domácí marinádu snadno vyrobíte z ingrediencí, jako je například víno, citronová, limetková či pomerančová šťáva, sójová omáčka, česnek, med, cibule, koření, bylinky a pár kapek kvalitního oleje. Milujete netradiční chutě? Zkuste třeba olivový, dýňový, lněný nebo kokosový.

5. Nakrájejte maso na menší kousky

Ke grilování používejte menší kousky masa, bude mnohem rychleji hotové, což zamezí tvorbě většího množství škodlivin. Případně si větší kusy předpečte v troubě a na grilu je poté už jen lehce dolaďte. Nebo si ugrilujte „mňamku na jehle“. Špízy jsou velmi oblíbené, chutné a při jejich přípravě můžete popustit uzdu své fantazii. Co takhle kousky lososa s citronem a mangem, kostičky hermelínu se slaninou a plátky čerstvého fenyklu nebo třeba žampiony s kuřecím masem naložené v sojové omáčce s trochou strouhaného zázvoru?

6. Chleba a pečivo nahraďte zeleninou

Nikde není psáno, že ke grilovanému masu musíte nutně servírovat chleba nebo pečivo. Nahraďte obvyklou přílohu svěžím zeleninovým salátem s dresinkem z olivového oleje, hořčice a balzamikového octa. Skvělou pochoutkou jsou bramborové lupínky, dýňové měsíčky, grilované žampiony nebo lupínky z mrkve, červené řepy či celeru.

7. Hoďte na gril sýr, rajčata, cukety i mango

Super zdravé grilování si můžete dopřát s ovocem a zeleninou, na kterých se během tepelné úpravy netvoří žádné zdraví škodlivé látky. Na grilu to nejvíc sluší rajčatům, cibuli, paprice, kukuřici, cuketě, lilku, ananasu, mangu, jablkům nebo hruškám. Zeleninu je vhodné pokapat trošku olejem. Vegetariány i masožravce jistě potěší i grilovaný sýr, který je vhodné zabalit do alobalu. Například hermelín můžete rozkrojit, vložit do něj cibuli či česnek, pokapat olejem a přidat bylinky.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1