Světový den zdraví se letos nese v duchu prevence a imunity

Světový den zdraví se letos nese v duchu prevence a imunity

Sedmdesátý ročník Světového dne zdraví je letos věnovaný všem obětavým sestrám, lékařům a záchranářům, kteří aktivně bojují s epidemií, která postihla náš svět. Poděkováním každého z nás může být prevence a péče o naši imunitu a celkové zdraví.

Cílem Světového dne zdraví, který připadá na 7. dubna, je zamyslet se nad kvalitou svého života, a poté podniknout kroky, jak ho dlouhodobě zlepšit. Klíčovou roli zde hrají zdravý životní styl a pestrý jídelníček, který tvoří pevný základ pro silnou imunitu. Zatímco jedinci se silnou imunitou nemusí při napadení virem pocítit, že v těle probíhá tvrdý boj, jakkoli oslabení lidé vnímají příznaky a průběh intenzivněji. Posilovat preventivně svou obranyschopnost je proto klíčové v boji s jakoukoliv nemocí.

Zdravý životní styl a pestrý jídelníček

Zdravá a vyvážená strava, pravidelný pohyb a kvalitní spánek, to je alfou a omegou toho, abychom nastartovali naši přirozenou imunitu na maximum. Lidé trpící nadváhou, milovníci nočního života nebo lidé ve stresu a žijící v nepravidelném režimu, mohou být k nemocem náchylnější výrazně více. Je proto důležité, vytvořit si nové a zdravé stravovací návyky. „Na nové režimy je nutné si v klidu zvyknout. Jednorázové nevyvážené diety nejsou řešením. Trvale podpořit imunitní systém dokáže jen pestrá a vyvážená skladba,“ říká odborná garantka projektu Vím, co jím a piju dietoložka Karolína Hlavatá.

Podle ní by ve stravě neměl chybět dostatek kvalitních bílkovin rostlinného nebo živočišného původu, ideálně v poměru 1:1. Maso by se nemělo vynechávat, je důležitým zdrojem vitaminu B12 a železa. Bílkoviny jsou důležité nejen jako stavební látky, ale také pro imunitní systém. Zapomínat bychom neměli ani na ryby, kde najdeme mastné kyseliny omega 3, které působí protizánětlivě, a zařazovat je do jídelníčku 2x týdně. Samozřejmostí je dostatečný příjem ovoce a zeleniny.

Do boje proti nemocem s vitaminem C

Důležitým vitaminem v období chřipek je vitamin C, kterého odborníci doporučují přijmout 60–100 mg za den. Jednou z variant jsou kvalitní doplňky stravy, avšak můžete vitamin C přijímat z přírodních zdrojů. Největšími zdroji, které máme doslova na dosah jsou: šípek, paprika, brokolice, růžičková kapusta, pomeranč nebo zelí. Z potravin získá tělo kromě céčka i jiné vitaminy, minerály, stopové prvky či vlákninu. Pozor však na tepelnou úpravu, kterou se v některých případech ztratí až polovina všeho dobrého. Upravujte potraviny tedy šetrně a co lze, snězte syrové.

Prospěšné tuky, antioxidanty a probiotika

Kromě ovoce a zeleniny bohatých na vitaminy je vhodné zařadit do svého jídelníčku také ořechy, a to zejména kvůli jejich vysokému obsahu tělu prospěšných látek. Například para ořechy jsou zdrojem selenu, jenž patří mezi silné antioxidanty. Dobrou volbou je i chilli, které obsahuje kapsaicin. Ten pomáhá zbavovat tělo hlenu z dýchacích cest. Podobné účinky má i zázvor nebo kurkumin (pozor, vždy s pepřem). Oba také působí protizánětlivě.

Nedílnou součástí vyvážené a pestré stravy by měly být také kysané výrobky bohaté na probiotika. Ty pomáhají udržovat střevní mikrobiotu v dobré kondici a celkově naší obranyschopnosti prospívají. Skvělé jsou i jiné „živé“ potraviny, například mléčně kvašená zelenina.

Správně sestavený jídelníček nám tak zajistí optimální příjem všech důležitých látek pro naše tělo. „V ovoci, zelenině, ale i mase, mléčných výrobcích jich máte mnoho dalších. Příkladem takových látek jsou antioxidační látky, enzymy, vláknina rozpustná i nerozpustná atp. Právě celý tento komplex má pozitivní účinek,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Aktivujte bílé krvinky

Bílé krvinky v našem těle slouží zejména jako obrana proti virovým a bakteriálním infekcím. Aktivovat je lze například dostatečným příjmem vitaminu D. Zdroji v jídle jsou losos, tuňák, úhoř a olej z tresky. Hlavním zdrojem je UVB záření ze slunce, které se v pokožce určitou chemickou reakcí mění na zmíněný vitamin D.

Ve zdravém těle zdravý duch

Zdravé a vyvážené stravování by mělo jít ruku v ruce s aktivním životem a cvičením. Období karantény je jako stvořené ke cvičení podle Youtubových videí nebo chytrých fitness aplikací. Podle své kondice můžete volit mezi klidnějším protahovacím cvičením jako je jóga či pilates, milovníci dynamického pohybu mohou volit silovější posilování v kombinaci s kardio cvičením. Odborníci doporučují zachovat si dobrou fyzickou kondici. Pohyb je důležitý nejen pro zachování aktivní svalové hmoty, ale je to i nejlepší přirozené antidepresivum.  

V neposlední řadě je potřeba své tělo zásobit dostatkem síly pro boj s nemocemi, a proto je třeba do svého zdravého životního stylu zařadit také kvalitní a vydatný spánek.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1