Omega 3 patří mezi esenciální nenasycené mastné kyseliny. To znamená, že si je naše tělo neumí samo vytvořit. Musíme je tedy do organismu dodat prostřednictvím stravy a nebo zvolit kvalitní doplňky stravy. Omega 3 mastné kyseliny se vyskytují v poměrně širokém spektru různých potravin, avšak je důležité rozlišit mezi jednotlivými účinnými látkami, ze kterých se skládají. Zatímco v živočišných zdrojích se jedná o látky DHA a EPA (tělo je využije až z 85 %), v rostlinných zdrojích najdeme látky ALA (tělo je využije pouze z ca 4 % a navíc je nejprve musí přeměnit na DHA).
Nejkvalitnějším zdrojem jsou tučné mořské ryby (sardinky, tuňák, losos, makrela) a mořské plody (např. krevety). Pokud jste tedy jako děti polykali rybí tuk, vaše tělo vám za to poděkuje. Pokud ryby nejsou tím, po čem by vaše srdce plesalo, můžete zmiňovaný rybí tuk konzumovat ve formě kapslí. Abyste však hladinu Omega 3 udrželi na požadované výši, musíte ryby konzumovat minimálně 2-3x týdně. Výhodou doplňků stravy je, že se vyhnete „rybí“ chuti a hladina účinných látek DHA a EPA bude stálá. Rostlinným zdrojem omega 3 jsou například chia semínka, dýňová, lněná a slunečnicová semínka, avokádo nebo vlašské ořechy. Jejich využití je však nízké a jsou prospěšné spíše kvůli jiným obsaženým látkám (vitamínům či minerálům).
Podobně, jako je tomu u Omega 3, i „šestka“ je pro lidské tělo nepostradatelná. Ani tuto mastnou kyselinu si však naše tělo neumí vytvořit samo. Maximální poměr mezi omega 6 a omega 3 je 5:1 (zdroj www.SZU.cz). Narušení tohoto poměru (ve prospěch Omega 6) může být příčinou vzniku zánětlivých procesů v těle. Omega 6 mastné kyseliny totiž v těle působí na procesy, jež vyvolávají zánět, omega 3 tyto procesy naopak tlumí. Pokud je Omega 6 nedostatek, způsobuje problémy se suchou pletí, zhoršuje se kvalita vlasů a prodlužuje se hojení ran. Hlavním zdrojem omega 6 je lněný olej, najdeme jej ale i ve slunečnicovém nebo konopném.
Na rozdíl od omega 3 a 6 není „devítka“ pro tělo nezbytná. A co víc, tělo si ji dokáže vyrobit samo. Ale pozor, i tato mastná kyselina má pro lidský organismus mnoho zdravotních výhod. Snížíte díky ní hladinu cholesterolu, rizika vzniku cukrovky nebo srdečních chorob. Omega 9 zároveň zvyšují energii, dokážou zlepšit náladu a potlačit úzkosti či hněv. U pacientů s Alzheimerovou chorobou vede užívání omega 9 mastných kyselin ke zlepšení paměti a kognitivních funkcí mozku. Hlavním zdrojem této látky je například avokádo, olivový olej, lněná semínka nebo mandle. Oleje by se měli používat zejména ve studené kuchyni.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com