Bolestivá menstruace. Jak si ulevit?

Bolestivá menstruace. Jak si ulevit?

Také každý měsíc prožíváte několik „pekelných dní“, o kterých váš protějšek nemá ani páru? Nejste sama. Bolestivá menstruace (odborně dysmenorea) trápí spoustu žen. Nejjednodušší je sáhnout v takové chvíli po pilulkách. Pro citlivý ženský organismus jsou však mnohem lepší volbou bylinky. Uvolnit napětí a zmírnit menstruační křeče dokážou i některé potraviny.

Bolestivá menstruace může mít několik různých příčin. Od psychických (podvědomé odmítání role ženy) přes různá onemocnění až nadměrnou tvorbu estrogenu a nedostatek progesteronu. Mezi typické příznaky patří silné bolesti v podbřišku a v oblasti beder, ale také průjem, nevolnost, zvracení, nadýmání, stavy na omdlení, podrážděnost nebo deprese.

Doplňte antioxidanty a zdravé tuky

Abyste se těmto nepříjemným problémům pokud možno vyhnula, zkuste udělat pár změn v jídelníčku.

Zařaďte potraviny bohaté na vápník (např. listová zelenina, mandle, brokolice, mák, ořechy, nepražené kakaové boby), antioxidanty (ostružiny, maliny, borůvky, třešně, kustovnice, bobule açai, zelený čaj, pekanové ořechy, artyčoky, červené zelí, fazole, špenát) a nenasycené mastné kyseliny (tučné mořské ryby, kvalitní rostlinné oleje, lněné semínko). Vyhněte se naopak bílému pečivu, výrobkům obsahujícím rafinovaný cukr, živočišným tukům, kofeinu a alkoholu. Nezapomínejte také na dostatečný pitný režim, nejvhodnější je čistá neperlivá voda.

Vyrobte si pálenku z kontryhele

Typicky ženskou bylinkou, která tiší bolesti spojené s menstruací, je kontryhel obecný. Deset dní před začátkem menstruace až do jejího skončení pijte denně 2 šálky čaje – použijte 4 čajové Ižičky řezané natě na šálek vody. Nebo si vyrobte „kontryhelovou žitnou“. Do jednoho litru 60% žitné přidejte 200 gramů natě a nechte odstát 10 dní při teplotě 20–30 °C. Potom tekutinu přefiltrujte a užívejte 4–6krát denně 15 kapek.

Vsaďte na účinky ploštičníku

Ploštičník hroznatý, který s oblibou využívá i čínská medicína, působí v těle podobně jako ženské hormony estrogeny – snižuje návaly horka a zvýšenou potivost, zlepšuje psychický stav, tlumí sklony k nadměrnému podráždění a v neposlední řadě pomáhá tlumit bolesti před a během menstruace. Ze suchých kořenů si můžete připravit odvar (vaří se 5–10 minut). Ploštičník lze pořídit také ve formě tinktury nebo tekutého extraktu, v tomto případě je doporučené denní dávkování následující: přípravek ve formě tekutého extraktu 0,5–2,0 ml, tinktura 2–4 ml. První účinky se dostaví cca po 2–4 týdnech, viditelné zlepšení po 6–8 týdnech.

Popíjejte čaj z mochny husí

Mochnu husí používala lidová medicína hlavně proti křečím, neboť obsahuje látky, které uvolňují hladké svalstvo, což přijde vhod právě při menstruačních bolestech. Připravte si léčivý čaj: 2 lžičky nadrobno nakrájené sušené mochny zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 15 minut louhovat a pak popíjejte po malých doušcích  v množství 2–3 šálky denně. Bylinku můžete použít i jako obklad – 100 gramů sušené rostliny dejte do bavlněného kapesníku, zahřejte nad párou a přiložte na místo, kde vás to bolí. Nechte působit 30 minut.

Při menstruačních bolestech pomáhají také:

  • kokoška pastuší tobolka

  • měsíček lékařský

  • chmel otáčivý

  • šalvěj lékařská

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1