Oči jsou bránou do duše, ať nejsou i pro koronavir

Oči jsou bránou do duše, ať nejsou i pro koronavir

V současné chvíli je naše pozornost upnutá k onemocnění Covid-19, které způsobuje koronavirus SARS-Cov-2. Pro mnohé je velkým nebezpečím. Jedinými zbraněmi, které máme ve své moci, je posilování imunitního systému a pečlivé dodržování hygienických zásad. Zatímco ruce si myjeme automaticky, na jednu část zapomínáme – oči. Jsou to však právě oči, které se paradoxně mohou stát přenosnou bránou viru.

Nejen nos a ústa musíme chránit

Přenos koronavirové infekce probíhá prostřednictvím kapének. Doporučené použití roušek má tedy za cíl zbrzdit či zastavit tento přenos. Většinu infekčních kapének, které se do prostoru vydají z našich úst a nosu, zbrzdí právě roušková zábrana. Problém je, že ústa a nos nejsou jedinými sliznicemi, kde se kapénky mohou do těla dostat. Dalšími z nich jsou i oči, které si bezmyšlenkovitě promneme. „Kontaktní přenos je v tomto období pandemie ten nejčastější. Sáhneme na infikovaný povrch – např. kliku dveří, zboží v obchodě... a něco nás zašimrá v oku, tak máme tendenci si do něj sáhnout,“ vysvětluje doc. MUDr. Zuzana Hlinomazová, Ph.D., z oční kliniky Lexum.

Pozor na kontaktní čočky

Ačkoli je řada lidí zvyklá na kontaktní čočky, měli bychom být v tomto čase obezřetní a dodržovat zvýšenou hygienu:

  • Čočky si nasazujte jen tehdy, když se cítíte být zdraví, nemáte zánět spojivek či jiný oční diskomfort.
  • Nejprve otevřete pouzdro s kontaktními čočkami. Poté si pečlivě umyjte ruce mýdlem, případně i dezinfekcí, než se dotknete kontaktních čoček.
  • Obzvlášť pečlivě si omyjte ruce před tím, než si čočky z očí vyndáte.

Nasaďte brýle

Více než kontaktní čočky nás v současné době „ubrání“ brýle. Proč tomu tak je, vysvětluje paní docentka Hlinomazová: „Víme, že virus ve vzduchu vydrží až 4 hodiny, na površích až 72 hodin. Proto, když projdeme infikovaným prostředím (jakým je např. metro, obchod se spoustou lidí apod.) bez ochrany očí, může se virus zachytit na oční spojivce a cestou přes oplachovací schopnost slzného filmu se přes slzné kanálky dostane do nosu, nosohltanu a následně až do plic. Brýle takovému přenosu zabrání. S brýlemi si zároveň daleko méně často saháme do očí.“

Jak zabránit mlžení brýlí

Ačkoli jsou brýle dobrou ochranou našich očí, v případě nošení ústenek dochází k jejich nepříjemnému zamlžení. Důvodem je, že většina teplého vzduchu z pod ústenky stoupá vzhůru a pára na chladnějším povrchu brýlí zkondenzuje. Odborníci doporučují brýle před nasazením umýt mýdlovou vodou, která zde zanechá tenkou vrstvu, jež snižuje povrchové napětí. Díky němu se molekuly vody rovnoměrně rozptýlí do neviditelné vrstvy.

Nepodceňujte signály oka

V tomto období oči ohrožuje vedle koronaviru také celá řada alergenů – pyl, prach a dalších látky z ovzduší. Pokud tedy zacítíte, že s vašima očima není vše v pořádku, je třeba jim věnovat pozornost. Velice častým onemocněním oka, které provází zčervenání, slzení, pocity řezání a pálení, je zánět spojivek. Pokud máte aktuálně tyto potíže, mějte se na pozoru. Zánět spojivek může být jedním z příznaků koronavirového onemocnění. Myslete však na to, že vaše slzy jsou velmi infekční, proto telefonicky kontaktujte lékaře a domluvte se na dalším postupu. Náměty můžete hledat i na webu www.ocividnejinapece.cz.

Inspiraci, jak o své oči pečovat a na co si dát pozor, můžete najít i v našich předchozích článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1