Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Víte, jak používat tea tree oil?

Publikováno: 12.2.2021
Víte, jak používat tea tree oil?

Pavlína Klaudová

Redaktorka

Více o autorovi

Esenciální olej tea tree je doporučován prakticky jako všelék. Co je o něm dobré vědět? Jsou nějaká úskalí? Má své místo v aromaterapii, kosmetice i alternativní medicíně. Prospívá dýchacím cestám, stará se o zdraví pokožky a působí také jako insekticid. Efektivně podporuje hojení a má výborné výsledky při mykózách.

Zázrak z Austrálie

Tea tree neboli čajovník, v  botanickém názvosloví známý jako Melaleuca Alternifolia, je vysoký, stálezelený strom, dorůstající do výšky 7 metrů. Jeho domovem je Austrálie, konkrétněji Jižní Wales. Z  Austrálie se sláva čajovníku rozšířila do celého světa. Esenciální olej se získává parovodní destilací z  listů stromu. Tea tree používaly tradiční australské kmeny jako léčivý prostředek po celá staletí. Aboriginci s ním léčili rány a ošetřovali kožní infekce. V západní medicíně se začal rozvíjet zájem o čajovník a jeho účinky ve 20. letech minulého století.

Tea tree oil v kosmetice

V kosmetice se éterický olej tea tree používá pro své skvělé konzervační a antibakteriální schopnosti. Zabraňuje růstu mikrobů ve výrobku a prodlužuje jeho trvanlivost. Přidává se hlavně do výrobků pro mastnou, aknózní a jinak problematickou pleť. Velmi dobře hojí, zlepšuje zajizvení a brání vzniku sepse a rozvoji infekce. Podporuje prokrvení tkání a zlepšuje tvorbu nových kožních buněk. Může se přidávat do mlék proti striím. Éterický olej tea tree působí proti vším a eliminuje lupy, svědění a vypadávání, proto je oblíbený ve výrobcích vlasové péče. V produktech ústní hygieny napomáhá zachovat zdraví dásní, snižuje jejich krvácivost a ničí bakterie v  ústech. Je výborným pomocníkem při plísňových onemocněních pokožky a při herpesu.

Tea tree oil pro zdraví

Esenciální olej tea tree se používá v alternativní medicíně jako antibakteriální prostředek, antimykotikum a stimulant krevního oběhu. Působí příznivě na zažívací trakt, oběhový, dýchací i vylučovací systém. Je ideální pro uvolnění dýchacího systému v zimních měsících při sezónních onemocněních. Aplikujte tak, že zředíte 2 kapky v jedné kávové lžičce rostlinného oleje, dobře je spolu rozmíchejte a naneste na záda a hrudník. Uvidíte, že se vám bude lépe dýchat a onemocnění dříve odezní. Tea tree esenciální olej můžete přidat do difuzéru spolu s nějakým citrusem, nejen pro pročištění vzduchu v domácnosti.

Trpíte-li trávicím nepohodlím, protože jste něco špatného snědli, namazejte si oblast břicha stejnou směsí jako při dýchacích potížích. Tea tree olej se doporučuje také při zánětech močopohlavního systému a kandidózách. Pro ženy ale není vhodné jej kapat na menstruační tampóny a zavádět přímo na sliznice, protože je může popálit Lepší je sedací koupel s přidáním nekonzervovaného hydrolátu z tea tree. Při kožních mykózách je dobré smíchat tea tree esenciální olej s konopným rostlinným olejem. Do 50 ml rostlinného oleje maximálně 15 kapek.

Kdy se mu vyhnout

Tea tree esenciální olej není vhodný první tři měsíce těhotenství, při kojení či u dětí do šesti let věku. Před aplikací se ředí do nosného oleje. Neužívá se vnitřně! Může vyvolat alergickou reakci, při předávkování pak halucinace, zmatek, ospalost, nestabilitu, zvracení, průjem nebo celkovou slabost,  není vhodný pro epileptiky. Kupujte tea tree oil pouze v barevných lahvičkách, v průhledných je velmi náchylný k oxidaci.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Štítky článku

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)