Mykóza – intimní a často věrný nepřítel

Mykóza – intimní a často věrný nepřítel

Je to už pár let, co mne jeden náš přední gynekolog rozesmál trefným přirovnáním. Svědění, které při pozdě léčených vaginálních mykózách trápí jeho pacientky, je prý tak nepříjemné, že by ho dokázalo zmírnit jen celodenní ježdění po zábradlí. Něco na tom bude, co myslíte? Důležité je ale vědět, co dělat, abychom se do takového stavu nedostaly.

Vaginální záněty, ať už se jedná o mykózy, způsobené kvasinkami, nebo o záněty bakteriální, jsou nejčastějším důvodem, kvůli němuž ženy do gynekologické ordinace zamíří. Těmito potížemi trpí podle odhadů v České republice pravidelně více než dvě třetiny žen. Musí kvůli nim čelit svědění a pálení na zevních rodidlech, a nepříjemným výtokům. K tomu se často přidávají bolesti během a po pohlavním styku.

Jde o barvu, vůni a hustotu

Pokud jde o výtok, ten sám o sobě může, ale nemusí být příznakem nějaké choroby. Do pochvy se stéká spousta tekutin, které z ní poté musí odejít.  Výsledky jedné ankety dokonce ukázaly, že trvalým výtokem trpí čtvrtina žen a 40 % mívá výtok občas, přičemž mnohdy nejde o nic patologického. Pokud ale výtok zhoustne, zabarví se, nepříjemně páchne a k tomu se přidají výše zmíněné potíže, není o vaginálním zánětu pochyb.

Kyselé je správné

Mykózu způsobují kvasinky, nejčastěji ty z rodu Candida albicans. Běžně je pochva před agresivními mikroorganismy, které ji mohou napadnout a způsobit infekce, chráněna především laktobacily, což jsou bakterie mléčného kvašení. Díky nim je v pochvě druhé nejkyselejší prostředí z celého organismu, hned po žaludku. Mléčné bakterie vytvářejí kromě jiného peroxid vodíku, kterým rozrušují spojení kvasinek se slizničními buňkami pochvy, a tím jim brání v růstu. Infekce tak nemá šanci vzniknout.

Rizika bourají rovnováhu

Vaginální rovnováhu ovšem ohrožují různé rizikové situace, které mění pH v pochvě. Patří sem užívání antibiotik, kouření, nadměrná či nevhodná intimní hygiena, hormonální změny, vysoká hladina stresu, nošení syntetického prádla nebo těsného oblečení, koupání v bazénech a rybnících. Bohužel vaginálním prostředím zahýbe i každý nechráněný pohlavní styk, protože sperma je zásadité. A s železnou pravidelností přichází též menstruace. Při ní se vždy zvyšuje pH v pochvě, to znamená, že klesá ochranná kyselost. Růstu nepřátelských kvasinek může ještě napomáhat používání parfémovaných vložek.

Vsaďte na prevenci

Pokud trpíte opakovanými vaginálními záněty, nezbývá, než se intenzivně věnovat prevenci. Je dobré vyhýbat se zmíněným rizikovým faktorům, které lze ovlivnit. Pomoc nabízí i řada kosmetických přípravků pro intimní hygienu, volně prodejných gelů či tamponů s obsahem probiotik. Když už mykóza přijde, neváhejte s její léčbou, obvykle sama nezmizí. A jezdit celý den po zábradlí taky není dlouhodobé řešení.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1