Káva s mlékem nebo bez?

Káva s mlékem nebo bez?

Cítíte tu omamnou vůni čerstvě uvařené kávy? Někteří z nás už automaticky sahají po mléku, aby její chuť zjemnili. Někteří se naopak ohradí, že mléko ani cukr do kávy nepatří. Jak to tedy je?

Káva a zdraví

O škodlivosti či prospěšnosti samotné kávy odborníci diskutují dlouhá léta. O čem nepochybují je, že je zdrojem kofeinu, tedy látky, která patří mezi stimulanty (kromě jiného podporuje mozkové funkce, zrychluje metabolismus a snižuje pocity únavy). Kromě kofeinu obsahuje káva také skupinu vitamínů B, kyselinu listovou, mangan, draslík, hořčík a fosfor. Pro úplnost kofein obsahuje třeba i zelený čaj!

Káva jako droga

Podobně jako ostatní „přírodní“ drogy (cukr, čaj, tabák) i u kávy si tělo časem vybuduje jistou rezistenci a účinky jsou tedy s pravidelným užíváním nižší. A právě zde je kámen úrazu. Pakliže nedostanete od kávy vzpruhu, řešíte to buď dalším šálkem nebo třeba cukrem. Nejen, že vzniká určitá forma závislosti, nadměrné pití kávy ještě negativně ovlivňuje trávení, narušuje spánek (nejen délku, ale i kvalitu), zvyšuje úzkostné stavy nebo neklid. Lidé s vyšším krevním tlakem by měli být opatrnější, neboť káva krevní tlak zvyšuje. Pozor také v případě, že trpíte kvasinkovou infekcí, kofein totiž kvasinkám pomáhá při množení.

Raději jen černou?

Největší účinek na naši výkonnost a zdraví má šálek černé kávy připravené z čerstvě umletých zrn. Aby měla káva pozitivní vliv na náš organismus musí být i proces jejího pražení kvalitní. Levná (zrnková nebo mletá) káva může a nemusí toto splňovat. V případě instantní kávy se o účincích nedá víceméně hovořit vůbec - v lepším případě jsou do směsi dodány účinné látky uměle. Pokud jste milovníci kávy, je lepší do kvality investovat.

Káva jako dortík

Nyní však přichází na řadu otázka, jak náš organismus reaguje na kombinaci kávy s mlékem? Ačkoli vědecká veřejnost tuto skutečnost spíše popírá, alternativní přístupy se na tuto kombinaci nedívají rádi. Přisuzují jí problémy se zažíváním, kdy s přetíženým dvanáctníkem může docházet i k problémům v oblasti bederní páteře a případně křeče při trávení této kombinace mohou negativně ovlivnit celý pohybový systém. Dále tato kombinace může způsobit potíže s lymfou, otoky nohou, nadýmání, zavodnění a u žen gynekologické výtoky či neschopnost zhubnout.

Na druhou stranu mléko částečně tlumí účinky kofeinu, takže pokud někdo pije kávu jen jako „mlsání“, mohou ustoupit pocity nervozity, úzkosti nebo bolesti žaludku. Spolu s mlékem (i cukrem) se však z kávy stává něco jako tekutý dortík, kdy si užijeme sladkou chuť mléka s příchutí kávy.

Zkuste „jiné“ mléko

Mnoho problémů přisuzovaných kávě s mlékem může být také vyvoláno přecitlivělostí na mléko. Když se u vás alergie na mléko projevila, a nebo ho prostě jen chcete omezit, nabízí se spousta variant, čím ho nahradit. Dnes je na trhu k dostání například ovesné, sójové, rýžové, mandlové či kokosové mléko. Počítejte ale s tím, že tato mléka mají svou specifickou chuť a je potřeba si najít to, které vám bude nejvíce chutnat. Navíc jsou často dochucována cukrem. Nicméně pořád se bude jednat o kávový dortík, i když možná o něco zdravější.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1