Omega 3 mají vliv i na mužskou plodnost!

Omega 3 mají vliv i na mužskou plodnost!

O omega-3 nenasycených mastných kyselinách je už dlouho známo, že prospívají srdci a cévám, chrání buňky před oxidačním stresem, pozitivně ovlivňují činnost mozku a také naši obranyschopnost. Podle nejnovějších studií mají však i další blahodárné účinky – podporují totiž mužskou plodnost, což se týká zejména kyseliny dokosahexaenové (DHA).

V dnešní době přibývá párů, které mají potíže s početím, a v souvislosti s tím rostou i náklady na umělé oplodnění. Přibližně v padesáti procentech případů je neplodnost způsobená anatomickými změnami, které lze však upravit chirurgickou cestou. Mnoho mužů se také potýká s nedostatečným počtem spermií v důsledku nízké hladiny testosteronu, což je hormon, který stimuluje varlata k tvorbě semene. Ani odpovídající množství spermií není však samo o sobě zárukou plodnosti. Záleží i na tom, jestli jsou spermie zdravé a pohyblivé. Samčí pohlavní buňky jsou velmi křehké  a snadno mohou dojít k úhoně působením volných radikálů, které dnes útočí prakticky ze všech stran. Velmi proto záleží i na životosprávě: je třeba vyvarovat se rizikovým faktorům, jako je kouření, alkohol, drogy nebo dlouhodobý stres a – v neposlední řadě – nevhodná výživa.

Bez DHA mění spermie tvar i pohyblivost

Právě v tomto ohledu se omega-3 nenasycené mastné kyseliny jeví jako nadějný lék na mužskou neplodnost. Vědci tuto hypotézu testovali na myších samcích, u kterých zablokovali enzymatickou přeměnu kyseliny DHA. Poté zkoumali počet spermií, jejich tvar a pohyblivost a zjistili, že zvířata jsou zcela neplodná. Experiment prokázal, že kvůli nedostatku DHA ztratily spermie svůj charakteristický tvar a došlo k jejich zakulacení, což se následně odrazilo na horší pohyblivosti (samčí pohlavní buňky se jen velmi obtížně dostávaly na to správné místo, které je rozhodující pro oplodnění vajíčka). Poté, co se hladina omega 3 vrátila k normálním hodnotám, získaly spermie znovu svůj původní tvar i funkci.

Nejlepším zdrojem jsou tučné mořské ryby

Tento experiment tak jasně potvrdil domněnku, o které se spekulovalo už v minulosti – existuje přímý vztah mezi mužskou neplodností a nedostatkem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Konkrétně pak kyseliny dekosahexaenové (DHA), která by mohla znamenat naději pro mnoho neplodných párů.  

Vzhledem k tomu, že se jedná o esenciální kyselinu, kterou si náš organismus není schopen sám vytvořit, je nutné přijímat ji prostřednictvím stravy. Jejím nejbohatším zdrojem jsou tučné mořské ryby (losos, sardinky, makrela, tuňák), rostlinné oleje a tuky, ořechy, lněná a chia semínka, sojové produkty a listová zelenina. Pozor ale, rostlinné zdroje obsahují jiné účinné látky (ALA) než tomu je v případ ryb nebo mořských plodů (DHA a EPA). Tělo sice umí částečně (cca z 6-8 %) tyto ALA kyseliny zpracovat, ale nejprve je musí přeměnit právě na DHA. Pokud tušíte, že vaše hladina těchto látek je nízká, lze využít také doplňky stravy s obsahem rybího oleje, které snáze pomohou potřebnou denní dávku doplnit. I zde si zkontrolujte, že obsahují vysoký podíl účinných látek DHA a EPA.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1