Je mrzutý, unavený a usíná po obědě? Možná mu chybí testosteron.

Je mrzutý, unavený a usíná po obědě? Možná mu chybí testosteron.

Stále častěji se poslední dobou ptáte, kam zmizel ten bezva chlap s rozvernými ohýnky v očích a úsměvem, kterým vás pokaždé odzbrojil? Chybí vám pohodové chvilky ve dvou a láskyplné žertíky, kterými vás dřív tak rád zlobil, o intimních radovánkách ani nemluvě? Nehledejte v tom žádnou velkou vědu a netýrejte se myšlenkou, že už vás nemá rád. Je totiž dost možné, že s ním cvičí hormony.

Hormony řídí prakticky celý náš život, a třebaže u žen jsou tyto projevy viditelnější (nepříjemné PMS, bolestivá menstruace, těhotenské emoce, potíže spojené s menopauzou), hormonálním výkyvům bez milosti podléhají rovněž muži.

Návaly a nespavostí trpí také muži

Možná jste už slyšeli pojem „andropauza.“ Jedná se o jakési „mužské klimakterium“, při kterém dochází k poklesu pohlavního hormonu testosteronu, což má za následek celou řadu nepříjemných příznaků – tělesných i duševních. Stejně jako ženy v době přechodu také muži trpí návaly horka a nespavostí, mají sklony k depresivním náladám, jsou mrzutí, nevrlí a podráždění. Jejich sexuální apetit také nezůstává stejný a strach ze selhání je často vžene do kolečka zamlklosti, odmítání a úzkostí. Nevzdávejte to však. Pokud za tím vším stojí pouze nedostatek testosteronu, brzy můžete mít zpátky toho milého chlapíka, se kterým vás to nejen v ložnici tak baví...

Řešením může být substituční léčba

Současná medicína nabízí v tomto ohledu několik možností. Jednou z nich jsou léky, které stimulují mužský organismus k vlastní produkci testosteronu. Může se ovšem stát, že po jejich vysazení nastane stejná situace jako na začátku. V takovém případě je vhodným řešením dlouhodobá substituční terapie testosteronem – většinou v podobě tablet nebo injekcí. Nejmodernější a zároveň nejšetrnější metodou je aplikace testosteronu ve formě gelu, který se nanáší na pokožku ramen a paží.

Mějte testosteron pod kontrolou včas

Na trhu také existují volně prodejné potravinové doplňky pro muže, které na tuto oblast pamatují. Nad tímto řešením by se měli muži zamyslet  už po překročení 30. roku věku, neboť od té chvíli hladina testosteronu začíná výrazně klesat. Výhodou těchto přípravků je, že mají díky dalším složkám komplexnější přístup ke zdraví. Na celkovou kondici působí skvěle například ženšen (podporuje vitalitu, pomáhá při slabosti a vyčerpání, posiluje imunitní systém), rozchodnice růžová (povzbuzuje mentální aktivitu, blahodárně ovlivňuje spánek a stimuluje nervový systém), damiána (podporuje sexuální výkonnost a posiluje fyzickou odolnost, navozuje pocity sytosti, čímž pomáhá ke snižování hmotnosti), pískavice řecké seno (působí jako fyzické i mentální tonikum a pomáhá udržovat normální hladinu tuků a cukru v krvi) a řada vitamínů a stopových prvků (B3, B6, B12, D3, hořčík, sodík, zinek či selen).

Diplomacie cesta k úspěchu

Mít doma mrzutého partnera není váš nezvratný úděl. Spolu se změnami nálad však často dochází právě ke změnám sexuálních tužeb. Samotný muž může být znervózněn (a vnitřně otřesen) změnami, které se v něm odehrávají. Před jakýmkoli krokem či doporučením z vaší strany je tedy potřeba vzít v úvahu jejich obavy maskované za nabručenost a nevlídnost. Sami se mohou bát selhání. Zkuste s ním probíhající změny komunikovat. Mluvte o tom, co ve vás jeho chování vzbuzuje. Neútočte, popisujte vlastní stav (třeba vztek, obavy, nechápete, co se děje...). Vyjádřete i obavy o jeho zdraví. Pokles testosteronu totiž sekundárně zvyšuje také riziko cukrovky, vysokého krevního tlaku, srdečně-cévních onemocnění a osteoporózy.

Rady z lidové medicíny

Polévka pro mužnou sílu: 1 celerovou bulvu zabalte do alobalu a upečte v troubě. Na talíři smíchejte polovinu bulvy s trochou šlehačky na hustou kaši. Přilijte šálek vývaru, zahřejte ve vodní lázni, posypte řeřichou, nasekanými dýňovými semínky, libečkem a estragonem.

Elixír milostné touhy: nadrobno pokrájejte 50 g kořene bolševníku obecného a nechte 24 hodin denně louhovat v červeném víně. Sceďte a dejte partnerovi vypít denně jednu sklenici. Tento urputný plevel bývá považován za jedno z nejlepších přírodních afrodisiak.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1