Když tělu chybí omega 3

Když tělu chybí omega 3

Jsou to ty nejzdravější tuky, které existují. A potřebujeme je celý život. Nikoli jen v dětství nebo těhotenství, jak se mnozí mylně domnívají. Přesto jim přikládáme mnohem menší roli, než ve skutečnosti mají. Možná vás to překvapí, ale omega 3 nejsou pouze ideálním palivem pro naše srdce a mozek, ale mají významný vliv na psychickou pohodu, imunitu, zrak, a dokonce i mužskou plodnost. Když nám v jídelníčku chybí, brzy to pocítíme.

Nejvýznamnějšími pro naše zdraví jsou zejména nenasycené mastné kyseliny EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová). A v čem konkrétně spočívá jejich přínos?

Úzkosti a poruchy spánku

Jste už delší dobu bez nálady, přepadá vás bezdůvodná úzkost, špatně spíte, honí vás nezdravé chutě, válcuje stres a občas máte pocit, že vás „bolí celý člověk“? Právě to mohou být příznaky nedostatku omega 3 ve stravě. Klinické studie prokázaly, že tyto zdravé tuky zvyšují hladinu serotoninu v mozku a efektivitu jeho působení. Jak asi víte, serotonin hraje důležitou roli v tom, jak se každý den cítíme. Když je ho málo, snadno podlehneme „depkoidním“ stavům. V opačném případě jsme v pohodě a veselí. Pokud tedy poslední dobou trpíte poruchami nálady a nedostává se vám energie, zkuste zařadit potraviny bohaté na omega 3.

Horší paměť a roztěkanost

Také lidé s ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou) trpí podle výzkumů nedostatkem omega 3 mastných kyselin. Jejich pravidelná konzumace totiž přispívá i ke zlepšení pozornosti a paměti a podporuje schopnost soustředění. Jestliže tedy máte pocit, že stále častěji zapomínáte, dopřejte si aspoň dvakrát týdně nějakou tučnou mořskou rybku. Není ani bez zajímavosti, že snížené hladiny omega 3 jsou běžné také u poruch, jako je Alzheimerova choroba nebo schizofrenie.

Větší náchylnost k virózám

Jste náchylní k různým virózám, nebo přímo trpíte oslabenou imunitou? Je prokázáno, že za vznikem převážné většiny chorob stojí chronické záněty, které mohou přispět k rozvoji i tak závažných nemocí, jako je diabetes, demence, deprese, rakovinné nádory, poruchy imunitního systému, srdečně-cévní onemocnění a další. V takovém případě byste měli zvážit změny v jídelníčku ve prospěch potravin s vysokým obsahem omega 3, které mimo jiné slouží i jako vynikající prevence zánětlivých procesů v těle.

Marná snaha o miminko

Snažíte se už delší dobu s partnerem o miminko, ale vysněné děťátko stále nepřichází? Omega 3 se jeví také jako nadějný lék na mužskou neplodnost. Vědci tuto hypotézu testovali na myších samcích, u kterých zablokovali enzymatickou přeměnu kyseliny DHA. Poté zkoumali počet spermií, jejich tvar a pohyblivost a zjistili, že zvířata jsou zcela neplodná. Kvůli nedostatku DHA ztratily spermie svůj charakteristický tvar a došlo k jejich zakulacení, což se odrazilo na horší pohyblivosti samčích pohlavních buněk. Poté, co se hladina omega 3 vrátila k normálním hodnotám, získaly spermie znovu svůj původní tvar i funkci.

Zamlžené vidění a šeroslepost

Zhoršené vidění za soumraku, pocit „zrakové mlhy“, zprohýbané linie a písmena nebo barvy, které jsou najednou méně jasné než dřív – to bývají jedny z prvních příznaků věkem podmíněné makulární degenerace. Při této chorobě dochází ke ztrátě centrálního vidění a v některých případech až k naprosté ztrátě zraku. Vyskytuje se ve dvou formách – suché a vlhké. U té první je zhoršování zraku poměrně pomalé. Suchou formou trpí asi 90 procent nemocných, přičemž závažnou poruchu zraku zaznamená jen asi 15–20 procent. Vlhká forma postihuje zhruba 10 procent nemocných, ale její průběh bývá velmi rychlý. Toto onemocnění častěji hrozí ženám. Mezi rizikové faktory patří také věk nad 55 let, dědičné dispozice, špatná životospráva, kouření a některé civilizační choroby (kardiovaskulární nemoci, cukrovka). Prevencí tohoto zákeřného onemocnění, přesněji řečeno jeho vlhké formy, může být – mimo jiné – i pravidelná konzumace omega 3.

Přirozené zdroje omega 3

A kde všude tyhle zdravé tuky najdete? Bohatým zdrojem jsou hlavně tučné mořské ryby (losos, makrela, sleď, tuňák, sardinky, halibut, herink) a mořské plody. Ideální je koupit jednou týdně čerstvou nebo mraženou rybu a jednou až dvakrát za týden zařadit některý z rybích výrobků (sleďové saláty, zavináče, sledě v aspiku apod.). Omega-3 se nachází také v hovězím mase, lněném semínku, vlašských ořeších, sýru ze sojových bobů, chia semínkách, mléčných výrobcích, růžičkové kapustě, květáku, mořských řasách  a kvalitních rostlinných olejích lisovaných zastudena (zejména konopném a lněném). Jedním z možných způsobů, jak vyřešit tento nutriční deficit, je také pravidelná konzumace rybího oleje.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1