Spor o mléko – patří do jídelníčku?

Spor o mléko – patří do jídelníčku?

Diskuse o mléku se vedou neustále a mýty se šíří mnohem rychleji než vědecky podložená fakta. Pít ho či nikoliv? Prospívá nám nebo škodí? Zjišťovali jsme u vystudovaných odborníků na výživu či na chemické složení potravin, jak se věci ve skutečnosti mají.

Jen pro upřesnění, řeč je o mléku živočišném. Ta takzvaná mandlová, kokosová či maková mléka totiž neexistují. Přesněji: termín „mléko“ se pro nápoje, které obsahují pouze rostlinné složky a vodu, používat nesmí. A mluvíme o mléku, bez rozdílu jeho obsahu tuku. Ať už je mléko plnotučné, polotučné či odtučněné, pořád jde o potravinu plnou vápníku a kvalitních živočišných bílkovin. To, že má méně tuku, pak cení ti, kteří drží redukční dietu.

Savec pije cizí mléko

Argument číslo jedna, který využívají odpůrců mléka, zní: Člověk je jediný savec, který pije mléko jiného savce. To pro něj není vhodné. Omyl. Naše stravování se od ostatních savců podstatně liší a také lidská mláďata vyžadují hodně dlouhou péči. Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku po celý život právě a nejsnáze z kravského mléka. Někomu ovšem není po konzumaci mléka dobře. „Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv celého lidstva,“ říká Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského. Laktózová intolerance, tedy nesnášenlivost mléčného cukru laktózy, se vyskytuje v průměru jen asi u 2 – 10 % Evropanů.

Mýtus o zahleňování

Asi druhý nejoblíbenější mýtus je ten o zahleňování. Jenže nikdo už nevysvětlí, jak by se to tak asi stalo. V mléce totiž nejsou žádné složky, které by mohly vyvolávat nějakou reakci v dýchacích cestách, projevující se větší tvorbou hlenu. „Tvrzení o zahleňování zřejmě vzniklo z nepochopení tradiční čínské medicíny, podle níž se potraviny dělí do pěti elementů. Mléko a mléčné výrobky se přiřazují k hlenu, ale neznamená to, že tvoří hlen,“ upozorňuje výživová specialistka Hana Střítecká. Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu pouze ochranný film, jakousi emulzi tuku a vody, která se po kratičké době rozkládá trávením na základní živiny.

Údajný strůjce nemocí

Možná vám někdo tvrdil, že mléko a mléčné výrobky poškozují zdraví. Naproti tomu skuteční znalci oboru výživy zdůrazňují, že mléko je důležitou potravinou, která zdraví upevňuje. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin. Dodává nám vápník, který je nezbytný pro pohyb svalů a přenos signálů v nervovém systému. Umožňuje také srážení krve a je na něm závislý i pohyb spermií. Kromě toho mléko obsahuje vitaminy A, D, B12 nebo B1, dále selen, zpomalující proces stárnutí a podporující imunitu. Doslova zázračné jsou zakysané mléčné výrobky, jež upravují poruchy trávení, chrání před infekcemi nebo zlepšují pleť.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1