Mandle: Energetická vzpruha v jedné hrsti

Mandle: Energetická vzpruha v jedné hrsti

Mandle už v našich kuchyních zdomácněly, používáme je například při přípravě dezertů. Věděli jste, že kromě výborné chuti jsou plné i prospěšných látek pro naše tělo?

Odkud pochází?

Mandle jsou jádrem pecky stromu mandloně obecné. Ta se pěstuje především v teplých oblastech Asie a Afriky. Existuje několik druhů, například hořké mandle, které se ale nekonzumují, protože obsahují pro člověka až smrtelně jedovaté látky. Na náš stůl se dostávají sladké mandle, které jsou většinou loupané, případně pražené. V kuchyni mají docela široké využití. Přidávají se do moučníků, připravuje se z nich marcipán, ale například i známý likér amaretto. V poslední době se velké oblibě těší také mandlová mouka, která je vhodná i pro celiaky, či mandlové mléko (recept na jeho výrobu naleznete na konci článku).

Čím nás překvapí?

Mandle obsahují řadu zajímavých látek. Začít můžeme například u vlákniny, nenasycených mastných kyselin, bílkovin, vitamínu E a pokračovat můžeme manganem, železem, hořčíkem či vitamínem B2. Tento „koktejl“ prospěšných látek může za to, že pravidelná (i když kvůli vysokému obsahu tuků spíše střídmá) konzumace mandlí pomáhá proti působení volných radikálů. Dále jsou dobrou prevencí proti onemocnění cév, srdce, či Alzheimerově chorobě. Pomáhají snižovat krevní tlak, cholesterol a vhodné jsou i pro diabetiky. Navíc vás díky vláknině zasytí na dlouhou dobu a hodí se proto i pro ty, kteří bojují s nějakým kilem navíc.

Co s nimi v kuchyni?

Jak už bylo řečeno výše, mandle mají při vaření široké využití. V poslední době se stává oblíbenou i mandlová mouka, kterou již běžně zakoupíte například v prodejnách se zdravou výživou, nebo ve větších supermarketech. Je vhodná i pro nízkosacharidovou či bezlepkovou dietu a na rozdíl od klasické mouky navíc obsahuje řadu prospěšných látek. A jak ji v kuchyni použít? Mandlová mouka je výborná především na výrobu dezertů, pečou se z ní například makronky, ale vyrobit si můžete i domácí marcipán. Částečně s ní můžete nahradit běžnou mouku.

Mandlové mléko

Domácí mandlovou mouku si vyrobíte poměrně těžko, ale domácí mandlové mléko rozhodně vyzkoušejte. Recept je opravdu velmi jednoduchý.

Co budete potřebovat? Pro začátek 1 hrnek mandlí a 4 hrnky vody.

Postup: Mandle nechte přes noc namočené ve vodě, aby změkly. Vodu slijte a mandle propláchněte. Poté je vložte do mixéru i spolu se 4 hrnky vody. Mixujte co nejvíc dohladka, alespoň minutu. Čím jemnější, tím vždy lepší. Jestliže vám v mléce vadí kousíčky mandlí, můžete ho ještě přecedit například přes plátýnko. Mléko pak lze ochutit cukrem, medem, vanilkou či skořicí. V lednici vám vydrží zhruba 3 až 4 dny.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1