Rostlinné alternativy mléčných výrobků

Rostlinné alternativy mléčných výrobků

„Bez mlíka? To přece nejde!“ Ať už se rozhodnete vynechat ze svého jídelníčku mléko z jakýchkoli důvodů, uslyšíte tuhle větu dost často. Pojďte se ale podívat, že bez mléka to jde. A je jedno, jestli jste vegani, nesnášíte laktózu, nebo chcete svůj jídelníček jen odlehčit a zařadit do něj rostlinné alternativy.

Nahradit klasické mléko jeho neživočišnou verzí je to nejjednodušší. Při vaření se chová dost podobně jako to živočišné a český trh už nabízí širokou škálu jeho variant – sójové, ovesné, kokosové, mandlové nebo konopné „mléko“, stejně jako i různé kombinace typu oves-mandle a podobně.

Ze začátku budete možná trochu experimentovat. Můžete zjistit, že ovesné mléko vám nechutná v kávě, ale připravíte si z něj vynikající palačinky. Makové využijete raději jako zdravý základ pro smoothies, ale na mandlové cappuccino nedáte dopustit. Rostlinné „mléko“ zkrátka otevírá větší prostor pro kreativitu.

„A kde ho seženu?“ V současné době už pro rostlinné mléko nemusíte chodit do specializovaných prodejen se zdravou výživou, kde je jeho cena také často zbytečně vysoká. Na alternativy narazíte v regálech všech super a hypermarketů. Mnohé z nich nabízejí i vlastní řady rostlinných výrobků, často i s různými příchutěmi (čokoláda, vanilka a podobně).

Pokud si ale chcete být jistí, že opravdu víte, co pijete, můžete zkusit domácí výrobu rostlinného mléka. K ní nepotřebujete nic víc než mixér typu blender. Obecný recept je 100 gramů základní suroviny (mandle, lískové ořechy, mák, ovesné vločky, pohanka nebo rýže) na litr vody. Značka ideál je nechat suroviny namočené přes noc a ráno rozmixovat. Tři minuty bohatě stačí. Potom přecedit přes plátýnko nebo jemné sítko a „mléko“ je na světě.

A co ostatní rostlinné alternativy? Jak se obejít bez másla a sýrů? Tady už ke slovu přicházejí častěji specializované prodejny nebo e-shopy. Nabídka je široká, od margarínů, rostlinných tuků na bázi kokosového oleje nebo speciálních sýrů, jejichž základem je nejčastěji sója. Většina klasických potravin už má v současnosti svoji alternativu. Uvidíte sami, že bez mléka to jde.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1