V dřívějších dobách předcházel tomuto období masopust a hlavně spousta pohybu na čerstvém vzduchu. Dnes není ani jedno ani druhé, nebojte se proto zkusit některý z low carb nebo zdravých receptů na jídlo na Velikonoce. Dopřáváte si například takové jehněčí? Z hlediska pestrého jídelníčku je jedno z nejlepších. Libové maso plné bílkovin, vitaminu B a s minimálním množstvím tuku.
Tuzemská kuchyně mladého beránka opomíjí. Přitom není žádný důvod se mu vyhýbat, spíše naopak. Maso obsahuje velký podíl bílkovin, esenciální aminokyseliny a zanedbatelné množství tuku. Jehněčí je tedy vhodné pro odlehčení jídelníčku pro kohokoliv a v jakékoliv době. Zejména pro ty, kteří mají vysoký cholesterol a hladinu cukru v krvi. Pro srovnání hovězí a vepřové maso obsahuje třikrát až čtyřikrát více cholesterolu. Specifické tmavočervené maso je i bohatým zdrojem železa, zinku, draslíku, vápníku nebo hořčíku a vitaminů B12, A, D a E. Stogramový plátek jehněčího pokryje šedesát procent denní dávky B12.
Jehněčí maso svou specifickou vůni. Jestli jste ho dosud odmítali, může za tím být nepříjemný zážitek. Patrně jste na talíř dostali starého berana a ne mladého křehkého beránka. Svoje aroma má i mládě, není ovšem zdaleka tak výrazné a dá se s ním dobře pracovat. Charakteristickou vůni odstraníte odblaněním masa. Nějaký tuk nechte, aby se maso nevysušovalo a neztratila se chuť.
Ingredience:
Postup:
Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky a dáme do hlubokého pekáče. Maso omyjeme, osolíme, opepříme, přidáme česnek a koření a zlehka podlijeme vodou nebo vývarem. Rázná vůně jehněčího snese i více bylinek, nešetřete jimi. Hodí se i tymián a majoránka. Maso pečeme přikryté na nižší teplotu (150 °C) klidně až 3 hodiny. Poté sundáme víko a pečeme dál. Podáváme s vařenými bramborami, nebo pokud máte prostor, skvělé jsou i pečené na plátky.
Kromě obědového menu se dají odlehčit i jiné dobroty, třeba mazanec. Zkuste letos připravit verzi low carb, čili se sníženým obsahem cukru nebo jestli si troufnete rovnou bez cukru.
Ingredience:
Postup:
Do jedné mísy dejte všechny suché ingredience a promíchejte, totéž udělejte i s tekutými. Vše spojte do hladkého těsta a nechte v lednici alespoň hodinu odpočívat. Poté dejte těsto na plech, vytvarujte do požadovaného tvaru, potřete vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte přibližně 50 minut na 170 °C.
Tradiční mazanec či bochánek bývá kynutý a připravuje se z bílé pšeničné mouky. Pokud použijete celozrnnou nebo špaldovou, získáte další cenné látky pro tělo. Místo klasického másla můžete použít rostlinný tuk vhodný k pečení, který má vyšší podíl prospěšných mastných kyselin. Pohrát si můžete i s množstvím cukru, zejména jestli máte ve zvyku přidávat rozinky, nebo ještě pocukrovat moučkou.
Ingredience:
Postup:
Nejprve si naložte rozinky do rumu. Dále vyndejte všechny suroviny z lednice, aby získaly pokojovou teplotu. V jedné misce smíchejte všechny suché věci a dejte bokem. Ve druhé misce ušlehejte tuk, cukr a vejce do pěny, poté přidejte tvaroh a znovu šlehejte. Přidejte rozmačkaný banán a nastrouhané jablko. Vmíchejte směs suchých věcí, rozinky a nasekané mandle a pomalu zpracujte do hladkého těsta. Bochánek položte na plech na pečicí papír, potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Přebývající části pečicího papíru můžete zvednout nahoru, postavit si tak malou stěnu, aby se bochánek při pečení nerozjel moc do strany. Pečte ve vyhřáté troubě při 200°C asi 20 minut, poté troubu zeslabte a dalších 20 minut pečte při 150°C. Poté nechte chladnout v místnosti, aby nespadl.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com