Avokádo tak akorát
Poznat, že je avokádo zralé, může být občas oříšek. Určitě začněte kontrolou už v obchodě. Jemně ho ohmatejte. Zralé avokádo by mělo být měkké a jeho slupka pružná. Pokud je tvrdé, jedná se o nedozrálý kus. Kašovitá struktura zase značí, že už má to nejlepší za sebou a takové raději neberte. Jeho barva se může často lišit podle druhu. U nás se však nejčastěji vyskytují zelená nebo černo-zelená avokáda. Objevíte-li na vybraném kusu nějaké skvrny, pravděpodobně už nebude dobré.
Zdravé účinky
Avokádo obsahuje jen velmi málo vody. Za to má jeden z nejvyšších obsahů tuku. Ty jsou ve většině nenasycené a neobsahují cholesterol. Najdeme v něm velké zastoupení proteinů a aminokyselin. Je zároveň ovocem, které obsahuje nejvíce vitamínu E. Ten nás dokáže chránit před rakovinou a stárnutím buněk. Najdeme v něm také spoustu železa, draslíku a vitamínu B (B1, B2, B3, B6). Nechybí mu ani hořčík, mangan, měď, zinek nebo fosfor. Díky kyselině linoleové a fosfolipidům dokáže pomoci lidem trpícím nervozitou, stresem, podrážděním či depresí.
Využití v kuchyni
Existuje opravdu velké množství jídel, které se z něho dají připravit. Většina z nich začíná tím, že avokádo omyjete, rozkrojíte na dvě půlky, vyjmete pecku a oloupete. Pokud slupka nejde lehce dolů, není plod úplně zralý. Recepty se dají připravovat teplé i studené. Avokádo vždy chutná skvěle. Jedním z nejznámějších jídel z avokáda je guacamole. Dá se použít také do salátů, pomazánek, polévek, dresinků, past apod.
Jednoduché a lahodné jídlo je např. zapékané avokádo s vajíčkem.
Budete potřebovat:
Předehřejte si troubu na 180°C. Na plech položte odpeckované půlky avokáda. Do důlku po pecce vložte vajíčko. Pokud je lůžko příliš malé, vykrojte kus avokáda a rozšiřte ho. Dejte na 20 minut zapéct. Během toho si nakrájejte slaninu na malé kostičky a připravte ji na pánvi. Na menší části si připravte také pažitku. Po dopečení osolte, opepřete, posypte slaninou a pažitkou. A je hotovo, můžete jíst. Je to velmi rychlá svačinka. A když vynecháte slaninu, bude i velmi zdravá.
Zelená pleťová maska
Olej z avokáda dokáže skvěle hydratovat a osvěžit vaši pleť. Funguje podobně jako olej kokosový a arganový. Jednoduše se vsákne do pokožky a zanechá ji hladkou a jemnou. Díky vitamínům ji zároveň vyživí a vaše tvář zůstane zdravá a zářící. Úplně nejjednodušší maska je pouze z avokáda. Vystačíte si s půlkou. Rozmixujte ho (v případě, že je opravdu zralé, poslouží i vidlička). Dbejte ale na to, aby z něj byla kaše. Naneste a nechejte 15 až 20 minut působit. Při smývání si pomozte teplou vodou. Když do mixéru přidáte ještě med, bude maska fungovat i proti vráskám. Výborná varianta je také ze směsi avokáda, medu a bílého jogurtu.