Netradiční nepečené cukroví. Zn. Zdravě

Netradiční nepečené cukroví. Zn. Zdravě

Co si tak ne-upéct dobrého? Vosí hnízda samozřejmě nemůžou chybět, ale my máme chuť na něco nového. A máme pro vás i pár triků, co se technologie přípravy nepečeného cukroví týče.

Suroviny vybírejte pečlivě

Protože nepečené cukroví neprojde žádnou tepelnou úpravou, je dobré dát si s výběrem surovin práci:

Sušené ovoce kupujte určitě nesířené. Samozřejmě bez přidaných barviv a příchutí. A také bez přidaného cukru. Sušené ovoce se vyrábí tak, že se odstraní voda, a tím se plod zmenší o víc než polovinu. Obsahuje tak velkou koncentraci svého přirozeného cukru. V takovém běžném sáčku najdeme asi 25 sušených meruněk. A hravě ho sníme na posezení. Snědli bychom ale 25 čerstvých meruněk? Se sušeným ovocem proto opatrně, právě kvůli vysokému obsahu cukru.

Jak vybrat kvalitní ořechy? Určitě by měly být přírodní – tedy nepražené. Vůbec nejlepší je najít ve svém okolí někoho, kdo má na zahradě ořešák. Takové oříšky s těmi z obchodu chuťově nejde vůbec srovnávat. Co se mandlí týče, je lepší koupit celé neloupané a až doma si je zpracovat. V obchodě se dívejte na datum spotřeby – ořechy, které byly zabalené před rokem, už asi moc chutné nebudou. Zejména lískové ořechy trpí na žluknutí.  

Jak ořechy zpracovat?

Zdravé nepečené cukroví často obsahuje jemně mleté ořechy, nebo ořechovou pastu. S šikovným a výkonným robotem to není problém ani v domácích podmínkách. Dejte pozor na teplotu – čím je vyšší, tím více ořechy pouští tuk, a proces mletí či výroby domácího másla je zmařen. Ořechy dejte na hodinu do lednice, a potom pracujte rychle. Nože v mixéru samy od sebe zahřívají, není tedy čas ztrácet čas.

Vsaďte na ovesné vločky

Že vám k vánočnímu cukroví moc neladí? Vyberte ty opravdu jemně mleté. Mohou nahradit část ořechů, a díky své schopnosti nasáknout pomůžou hmotu na cukroví spojit. Ovesné vločky můžete i mírně opražit, čímž získají oříškovou chuť.

Nepečené cukroví: Raffaello křížené s vanilkovým rohlíčkem

Není to recept od pejska a kočičky! Tohle nepečené cukroví kombinuje chuť kokosových kuliček s mandlí uvnitř a pravých vanilkových rohlíčků.

Ingredience:

  • 100 g mandlí
  • 100 g kokosu
  • špetka soli
  • semínka z vanilkového lusku
  • 60-100 g datlí (podle jejich měkkosti)

Postup: Mandle, kokos, sůl a vanilku nechte před mixováním v lednici. Pak se pokuste pomocí pulzů na robotu vyrobit co nejjemnější sypkou směs. Datle rozmělníme také, nejlépe to jde tyčovým mixérem. Pokud jste měli štěstí na suché datle, můžete je namočit v horké vodě. Obě hmoty spojte v tužší těsto, a to před tvarováním nechte odležet dvě hodiny v lednici. Kuličky se lépe tvarují navlhčenýma rukama, a pokud máte horké dlaně, zchlaďte je pod kohoutkem. V receptu se záměrně neobjevuje cukr – sušené datle jsou sladké dost. Určitě nevynechte sůl – ta má schopnost zvýraznit aroma všech surovin, zejména vanilky.

Jestli si chcete dopřát ještě víc, můžete tohle nepečené cukroví naplnit celou mandličkou.

Nepečené cukroví: Jablečné kuličky pro dlouhé večery

Příprava je trošku delší, ale objevíte úplně novou chuť nepečeného cukroví.

Ingredience:

  • 500 g jablek
  • 100 g mletých oříšků nebo mandlí
  • špetka soli 
  • špetka skořice

Recept na jablečné kuličky má tři fáze: výroba pyré, sušení v sušičce a samotné tvarování kuliček.

Postup: Jablíčka omyjte a vykrájejte jadřince – neloupejte je. Ve slupkách je pektin, který nám zahustí jablečné pyré. Nakrájejte a pozvolna duste v kastrolu s trochou skořice a soli. Cukr přidejte jen v případě, že máte kyselá jablka. Potřebujeme, aby se vypařilo co nejvíc vody, proto nepoužívejte pokličku.

Hotové pyré rozmixujte dohladka, a pokud se vám zdá stále moc řídké, ještě dále duste.

Po vychladnutí ho rozetřete na pečící papír ve zhruba centimetr silné vrstvě. Čas strávený v sušičce závisí na vlhkosti jablíček, 6 hodin by mělo stačit.

Vysušená placka by se měla dát krájet nožem a měla by držet tvar. Pracujte až se studenou hmotou – vytvořte kuličky a obalte je v mletých oříškách, které máte nejradši.

Dovnitř kuličky je opět možné schovat něco dobrého. Kromě mandle třeba malou kostičku čokolády.

Nepečené cukroví je vlastně velmi jednoduché – často kombinuje mix ořechů a sušeného ovoce. Díky tomu můžete experimentovat, přidávat koření, nebo třeba různé druhy alkoholu. Téměř všechno nepečené cukroví se dá namočit v čokoládě a nemusí to být jen ta klasická hořká.

Přeji vám, abyste vykouzlili ty nejbáječnější chuťové kombinace! A taky to, abyste si receptury nezapomněli zapsat – podruhé už ty samé poměry z hlavy nevymyslíte ????

Hledáte-li další recept na zdravé vánoční cukroví, máme pro vás další inspiraci. I ti, co trpí nesnášenlivostí lepku, si mohou dopřát chutné cukroví. Recepty najdete v článku Bezlepkové Vánoce. Pokud pokukujete po cukroví bez cukru, pak pár receptů najdete i v článku Sladké cukroví – ale bez cukru!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1