Protože nepečené cukroví neprojde žádnou tepelnou úpravou, je dobré dát si s výběrem surovin práci:
Sušené ovoce kupujte určitě nesířené. Samozřejmě bez přidaných barviv a příchutí. A také bez přidaného cukru. Sušené ovoce se vyrábí tak, že se odstraní voda, a tím se plod zmenší o víc než polovinu. Obsahuje tak velkou koncentraci svého přirozeného cukru. V takovém běžném sáčku najdeme asi 25 sušených meruněk. A hravě ho sníme na posezení. Snědli bychom ale 25 čerstvých meruněk? Se sušeným ovocem proto opatrně, právě kvůli vysokému obsahu cukru.
Jak vybrat kvalitní ořechy? Určitě by měly být přírodní – tedy nepražené. Vůbec nejlepší je najít ve svém okolí někoho, kdo má na zahradě ořešák. Takové oříšky s těmi z obchodu chuťově nejde vůbec srovnávat. Co se mandlí týče, je lepší koupit celé neloupané a až doma si je zpracovat. V obchodě se dívejte na datum spotřeby – ořechy, které byly zabalené před rokem, už asi moc chutné nebudou. Zejména lískové ořechy trpí na žluknutí.
Zdravé nepečené cukroví často obsahuje jemně mleté ořechy, nebo ořechovou pastu. S šikovným a výkonným robotem to není problém ani v domácích podmínkách. Dejte pozor na teplotu – čím je vyšší, tím více ořechy pouští tuk, a proces mletí či výroby domácího másla je zmařen. Ořechy dejte na hodinu do lednice, a potom pracujte rychle. Nože v mixéru samy od sebe zahřívají, není tedy čas ztrácet čas.
Že vám k vánočnímu cukroví moc neladí? Vyberte ty opravdu jemně mleté. Mohou nahradit část ořechů, a díky své schopnosti nasáknout pomůžou hmotu na cukroví spojit. Ovesné vločky můžete i mírně opražit, čímž získají oříškovou chuť.
Není to recept od pejska a kočičky! Tohle nepečené cukroví kombinuje chuť kokosových kuliček s mandlí uvnitř a pravých vanilkových rohlíčků.
Ingredience:
Postup: Mandle, kokos, sůl a vanilku nechte před mixováním v lednici. Pak se pokuste pomocí pulzů na robotu vyrobit co nejjemnější sypkou směs. Datle rozmělníme také, nejlépe to jde tyčovým mixérem. Pokud jste měli štěstí na suché datle, můžete je namočit v horké vodě. Obě hmoty spojte v tužší těsto, a to před tvarováním nechte odležet dvě hodiny v lednici. Kuličky se lépe tvarují navlhčenýma rukama, a pokud máte horké dlaně, zchlaďte je pod kohoutkem. V receptu se záměrně neobjevuje cukr – sušené datle jsou sladké dost. Určitě nevynechte sůl – ta má schopnost zvýraznit aroma všech surovin, zejména vanilky.
Jestli si chcete dopřát ještě víc, můžete tohle nepečené cukroví naplnit celou mandličkou.
Příprava je trošku delší, ale objevíte úplně novou chuť nepečeného cukroví.
Ingredience:
Recept na jablečné kuličky má tři fáze: výroba pyré, sušení v sušičce a samotné tvarování kuliček.
Postup: Jablíčka omyjte a vykrájejte jadřince – neloupejte je. Ve slupkách je pektin, který nám zahustí jablečné pyré. Nakrájejte a pozvolna duste v kastrolu s trochou skořice a soli. Cukr přidejte jen v případě, že máte kyselá jablka. Potřebujeme, aby se vypařilo co nejvíc vody, proto nepoužívejte pokličku.
Hotové pyré rozmixujte dohladka, a pokud se vám zdá stále moc řídké, ještě dále duste.
Po vychladnutí ho rozetřete na pečící papír ve zhruba centimetr silné vrstvě. Čas strávený v sušičce závisí na vlhkosti jablíček, 6 hodin by mělo stačit.
Vysušená placka by se měla dát krájet nožem a měla by držet tvar. Pracujte až se studenou hmotou – vytvořte kuličky a obalte je v mletých oříškách, které máte nejradši.
Dovnitř kuličky je opět možné schovat něco dobrého. Kromě mandle třeba malou kostičku čokolády.
Nepečené cukroví je vlastně velmi jednoduché – často kombinuje mix ořechů a sušeného ovoce. Díky tomu můžete experimentovat, přidávat koření, nebo třeba různé druhy alkoholu. Téměř všechno nepečené cukroví se dá namočit v čokoládě a nemusí to být jen ta klasická hořká.
Přeji vám, abyste vykouzlili ty nejbáječnější chuťové kombinace! A taky to, abyste si receptury nezapomněli zapsat – podruhé už ty samé poměry z hlavy nevymyslíte ????
Hledáte-li další recept na zdravé vánoční cukroví, máme pro vás další inspiraci. I ti, co trpí nesnášenlivostí lepku, si mohou dopřát chutné cukroví. Recepty najdete v článku Bezlepkové Vánoce. Pokud pokukujete po cukroví bez cukru, pak pár receptů najdete i v článku Sladké cukroví – ale bez cukru!
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com