Zima z pohledu tradiční čínské medicíny

Zima z pohledu tradiční čínské medicíny

Tradiční čínská medicína vnímá člověka jako součást přírody, a proto i péče o zdraví respektuje přírodní biorytmy. Zimní měsíce jsou obdobím klidu a odpočinku, stejně jako je tomu v přírodě. Leden a únor jsou spjaty s živlem vody, ke kterému podle orgánových hodin patří močový měchýř a ledviny, chladem nejohroženější orgány. V zimě je proto nutné vyvarovat se prochladnutí, udržet tělo v teple a zdraví podpořit zahřívacími potravinami. Jaké jsou další tipy čínské medicíny na podporu fyzické i psychické kondice?

Zdraví podle orgánových hodin

Orgánové hodiny představují v tradiční čínské medicíně systém popisující aktivitu jednotlivých tělesných orgánů. Zatímco v lednu je nejcitlivějším orgánem močový měchýř, v únoru je třeba věnovat péči ledvinám. Díky znalosti systému orgánových hodin můžeme velmi efektivně podpořit své zdraví. Podle odborníků na čínskou medicínu respekt vůči přirozeným biorytmům přispívá ke zdraví a celkové fyzické i psychické kondici. Jde vlastně jen o to, naslouchat signálům svého těla. Patříte-li k těm, kteří ačkoliv akceptují moderní medicínu, jsou si vědomi úzkého spojení přírody a člověka, můžete zkusit péči o zdraví podle orgánových hodin, které z propojení člověka a přírody vycházejí.

 

Leden ve znamení močového měchýře

Močový měchýř je nejaktivnější mezi 15.  17. hodinou, a právě v tomto období je vhodné podpořit jeho činnost. Zásadní je dopřát organismu dostatečné množství tekutin, protože, jak již bylo řečeno, močový měchýř je spjat s živlem vody. Vhodné jsou zejména bylinné čaje a obyčejná pramenitá voda, které optimálně propláchnou močové cesty a zajistí, aby se v nich neusazovaly škodliviny. Skvělými bylinami pro podporu zdraví močového měchýře je např. přeslička rolní, jitrocel kopinatý a lichořeřišnice větší. Zapomenout je třeba nejen na sladké nápoje, ale i různé sladké nezdravé pochutiny. Činnost močového měchýře podpoří také fyzická aktivita. Nemusíte trávit hodiny ve fitness centru, ale postačí i delší procházka. Nejdůležitější je ovšem vyvarovat se nachlazení a při pobytu venku myslet na kvalitní a teplé oblečení. Jídelníček obohaťte zahřívacími potravinami, které nejen zahřejí, ale dodají také energii. Skvěle funguje zázvor, skořice, ořechy, kroupy, oves, pohanka, zelí, pórek, mrkev a červené fazole.

Únor a zdraví ledvin

Ledviny mají svůj vrchol mezi 17. a 19. hodinou, což je ideální doba nejen pro doplnění tekutin formou bylinných čajů, ale také pro fyzickou aktivitu. V tomto období je vhodné vyhnout se nejen nezdravým potravinám, které ledvinám škodí (např. sůl, tuky, alkohol), ale také chladu a stresu. Stejně jako příroda se nachází v období odpočinku, i ledviny si v této době zaslouží klid a dostatek tepla. Pro zdraví ledvin je vhodné konzumovat zahřívací potraviny a vhodné je vyhnout se tropickému ovoci, které organismus přirozeně ochlazuje. Do jídelníčku je ideální zařadit hutné zeleninové polévky, které zasytí, jsou zdravé, a navíc dodají tělu energii. Z bylin podpoří činnost ledvin zejména zlatobýl obecný, kopřiva dvoudomá a vřes obecný. Strach, obavy a nadměrný stres přispívají k oslabení močového měchýře a ledvin, a proto se snažte vyvarovat stresovým situacím. A i když patříte mezi zastánce klasické západní medicíny, věřte, že na léty ověřených zkušenostech tradiční čínské medicíny něco je, tak proč některá její doporučení nezkusit?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1