Tipy na vlastnoručně vyrobené vánoční dárky, které potěší

Tipy na vlastnoručně vyrobené vánoční dárky, které potěší

Nakoupit dárky v obchodě nebo na internetu umí každý. Jestliže chcete být originálnější, zkuste je letos sami vyrobit. Uvidíte, že blízké potěšíte mnohem víc.

Jedlé i nejedlé dárky

Velké oblibě se v poslední době těší jedlé dárky, likéry, čokolády... inspiraci můžete načerpat v článku z minulých Vánoc. Tentokrát se proto více zaměříme na dárky nejedlé. Nemusíte se bát, ani když nejste extra domácí kutil. Tyhle zvládne každý, kdo se do toho pustí s chutí.

Kosmetika nejen pro ženy

Tělový peeling

Na výrobu budete potřebovat nějakou hezkou uzavíratelnou skleničku. Dále pak cukr – ať už bílý nebo třtinový. Ten smícháte s kokosovým olejem do takové konzistence, aby šel nanést na pokožku (lze použít na tělo, rty i ruce). Při míchání ještě můžete přidat různé esenciální oleje, nebo třeba vanilku, která vše krásně provoní. A pak už stačí jen mašle na skleničku.

Sůl do koupele

Opět si připravte nějakou hezkou skleněnou dózu, do které sůl přesypete. Také si vzpomeňte, co má rád člověk, kterému má být sůl určená. Miluje levanduli, vanilku, nebo spíše citrusové vůně? Podle toho volte ingredience a esenciální oleje. Základem je hrubozrnná sůl – ideálně z Mrtvého moře nebo Epsomská sůl, které obsahují minerální látky. Pak už stačí jen přidat esenciální olej, sušené bylinky, lze přidat i potravinářské či jinak nezávadné barvivo, aby nebyla sůl jen bílá. Ale kombinace například sušených okvětních lístků růže a bílé soli je kouzelná. Pokud je sůl určena pro muže, zvolte více pronikavé vůně, jako je třeba máta a šalvěj.

Něco na parádu

Každou ženu potěší šperk. Že nevíte, jak nějaký vyrobit? Přitom je to docela snadné.

  • náramky můžete vytvořit třeba z minerálních či skleněných korálků
  • náušnice či náhrdelníky lze vyrobit i pomocí hmoty FIMO, která připomíná plastelínu (pak stačí jen zapéct v troubě). Koupit si potom budete muset jen komponenty na zapínání
  • šperky z pryskyřice připomínající sklo – dnes je na trhu k dostání dvousložková pryskyřice, která je čirá a lze do ní zalít téměř cokoliv (sušené květiny, korálky či jiné drobné předměty, které pak mohou sloužit jako náhrdelník, nebo náušnice). Stačí pouze smíchat dvě složky a pak nechat alespoň 36 hodin schnout.

Něco do domácnosti

Jestliže vás baví ruční práce, dárek bude na světě cobydup. Dnes navíc máte možnost z výběru zajímavých technik:

  • macramé neboli drhání – tato technika je založena na tom, že se dělají různé uzlíky na provázcích v určitém pořadí. Vyrobit tak můžete závěs na květiny, přehozy, dečky, ale třeba i kabelku či dekorace na zeď.
  • patchwork – neboli sešívání různých kousků látek už je u nás docela dobře známo. Vám však dává nejen možnost využít zbytky látek, ale především vše ladit do barev a stylu, který je blízký obdarovanému. Ušít mu můžete například polštářky, nebo přehoz či deku.
  • pletení z pedigu – pedig je přírodní materiál, který se používá pro pletení proutěných výrobků. Je však dobře poddajný a práce s ním je snadná. I vy tak můžete zkusit uplést třeba košík, ošatku, nebo vázu.

Máte pocit, že je to na vás pořád trochu složité? Tak zkuste vyrobit originální hrnky za pomoci laku na nehty. Zní to šíleně, ale výsledky stojí za to. Potřebovat budete bílé či jinak barevné světlé hrnky. Ty omyjte, aby na nich nebyla mastnota. Do větší dózy si dejte horkou vody. Do ní vždy kápněte lak na nehty (jednu nebo více barev), hned na to ponořte do barvy i hrnek. Barva na něm ulpí. Poté nechte uschnout alespoň dvě hodiny a přelakujte bezbarvým lakem. Hrnky se nesmí dávat do myčky. Pokud chcete, aby vám dekor vydržel co nejdéle, lze použít speciální laky na porcelán, které se pak ještě vypalují v troubě.

Vyrobte si i balicí papír

Když už jsme v tom tvoření, vyrobit si můžete i samotný balicí papír. Ušetříte nejen peníze, ale i přírodu. Stačí si koupit několik archů obyčejného hnědého balicího papíru určeného pro balení balíků. Ten už si můžete dodekorovat dle vlastních představ. A že se fantazii meze nekladou. Pište na balíčky vzkazy, nakreslete zimní krajinu anebo třeba jen barevné puntíky za pomoci razítka (z brambory, případně poslouží i houbička na nádobí).

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1