Vánoční úklid rychle

Vánoční úklid rychle

Do Vánoc zbývá pár týdnů a nervozita narůstá. Stihnu uklidit? Ti, kteří se do „vánočního“ úklidu pustili už během roku, jsou ve výhodě. Ale ani ostatní nemusejí panikařit. Stačí pár fíglů a nerozhodí vás ani tchyně v bílých rukavičkách.

Kolem uklízení se v posledních letech strhla doslova mánie. Odstartovala ji Marie Kondo a její kniha Zázračný úklid. Ta doporučuje, abychom se zbavili všeho, co nám nedělá radost –bez ohledu na to, kolik daná věc stála a jaké k ní máme citové vazby.

O level výš pak jsou ti, kteří vyznávají minimalismus. Drží se hesla „Co nemáš, nepotřebuješ“. Anebo přesněji, čím míň toho máš, tím míň toho budeš uklízet. Jednou z minimalistických guru je Bea Johnson a její kniha Domácnost bez odpadu (Zero waste). Hlásá udržitelnost a praktičnost. Pro jednu věc má hned několik využití. Styl, který vypadá na první pohled stroze a náročně, umožňuje svým fanouškům „nehromadit věci, ale zážitky“. A zkrátit uklízecí čas na nezbytně nutné minimum.

Systém Fly Lady se zase zaměřuje na průběžný úklid. Každý den udělat něco. Zapomenout na „velký úklid“, který nám zabere spoustu času najednou. A přesně tohle je něco, co stihnete, ať už jste minimalista nebo ne.

  • Běžte po povrchu. Ukliďte místa, kde se hromadí nepořádek – kuchyňskou linku, koutek za dveřmi v koupelně, gauč, kam odkládáte kdeco, nebo třeba komodu v jídelně. Podívejte se na každou místnost očima návštěvy. Možná přestanete řešit běloskvoucí záclony a jen otřete otisky prstů na dveřích.

  • Čistit a leštit. Třeba každý den jednu místnost. A pořádek udržovat po celý advent. Držte se pravidla „od shora dolů a od okna ke dveřím“. Věnujte se každé místnosti maximálně deset minut. Budete se divit, kolik toho stihnete.

  • Před příchodem návštěvy stihnete bleskový úklid. Vyluxujete nebo vytřete jen provozní plochy (pod gauč se nikdo dívat nebude), posbíráte poházené předměty, utřete stůl a třeba i zapnete myčku.

  • Vytvořte vánoční atmosféru. Voňavé svíčky, aromalampa, světýlka na oknech, svařené víno nebo kořeněný čaj provoní byt a odlákají pozornost a vytvoří to pravé sváteční kouzlo. To, že se okna dokonale neblýskají, budete vědět jen vy. A možná vám to bude úplně jedno.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1