Zavařujeme s Dobrou kondicí – díl druhý: Okurky

Zavařujeme s Dobrou kondicí – díl druhý: Okurky

I když se nám teď nechce trávit čas v kuchyni, věřte, že právě zavařování se vám vyplatí. V zimě jako když najdete. Třeba takové křupavé kyselé okurky, které se hodí nejen na chlebíčky, ale i k zahnání mlsné.

Zavařovat se dá i v srpnu

I když už se léto přehouplo do své druhé poloviny, neznamená to, že by ubylo výživných plodů, kterými nás zahrádky zásobují. V srpnu dozrávají mimo jiné rajčata, papriky, na záhonech najdeme červenou řepu, zelené fazolky, cuketu či zelí. Z ovoce můžete do sklenic naložit třeba broskve, ale i jablka. Z těch lze připravit nejen kompot, ale třeba i džem, rosol, nebo povidla.

Osvědčená klasika

Okurky nakládačky jsou skvělé nejen na chlebíčky, ale pomohou i při mírné kocovině. Jejich kyselá chuť je nezaměnitelná. Dozrávají již od poloviny července. Aby měly požadované rozměry, je potřeba je sklízet každé dva až tři dny. Naštěstí vydrží chvíli v lednici a vy nemusíte stát u zavařování každý den. Anebo si je lze koupit na trzích.

Jak zavařovat okurky?

Není důležitý jen samotný postup, ale i výběr plodů. Vybírejte tedy menší a tvrdé kusy, které se budou snáze skládat do sklenic. K okurkám se dále nejčastěji přidává mrkev, cibule, koření (nové koření, bobkový list, celý pepř, hořčičné semínko) a čerstvý kopr. Tím, co dělá z okurek opravdu lahůdku, je nálev. Jak na něj?

Nálev: Na 6-7 kilo okurek svařte ve větším hrnci 4 litry vody s litrem octa, přidejte 150 gramů soli, 200 gramů cukru krupice a 40 tabletek sacharinu. Poté nechte vychladnout.

Pokud chcete zkusit lák bez sladidla a cukru, můžete vyzkoušet tento postup: 3 litry vody svaříte s litrem octa a 400 gramy soli, přidáte 8 kusů bobkového listu, 16 kuliček nového koření a 20 kusů hřebíčku. Vše svaříte a pak plníte do sklenic spolu s okurkami.

Jdeme plnit: Okurky skládejte do předem pečlivě vymytých sklenic. Na dno každé sklenice dejte 5 zrnek celého pepře, 3 kuličky nového koření, jeden bobkový list, pár kuliček hořčičného semínka. A také samozřejmě zeleninu: mrkev a cibuli. A nezapomeňte na snítku kopru.

Zavařujeme: V zavařovacím hrnci sterilujeme při teplotě 85 stupňů Celsia asi 15 minut. Sklenice by se neměly při sterilizaci dotýkat. Po vyndání otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Pokládejte je ideálně na utěrku. Při položení na studenou plochu mohou sklenice prasknout.

Rychlokvašky

Jestliže jsou některé okurky už moc velké na klasické zavařování, můžete si z nich udělat rychlokvašky. A jak na to? Budete potřebovat velkou pětilitrovou sklenici. Okurky propícháte vidličkou a naskládáte do sklenice. Je už jen na vás, co mezi okurky dáte: mrkev, cibuli, kopr, chilli papričky, česnek, kopr, hořčičné semínko, nové koření, bobkový list... fantazii se meze nekladou a postupem času si i vy najdete svůj dokonalý recept.

Na nálev budete potřebovat: 1,75 litru vody, půl litru octa, 120 gramů pískového cukru, 1 Deko a dva bobkové listy, dva stonky kopru a několik kuliček nového koření a celého pepře. Lák svaříte a nalijete na okurky, které by měly být ve sklenici opravdu napěchované. Poté hrdlo uzavřete fólií přetaženou gumičkou, uklidíte na chladné místo a počkáte si deset dní. Pak už jen stačí popřát dobrou chuť!

Další tipy týkající se zavařování můžete najít v předchozím dílu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1