3 pomazánky pro vaše zdraví

3 pomazánky pro vaše zdraví

Dochází vám nápady, co připravit na svačinu či večeři? Vděčným a většinou i nepříliš časově náročným řešením bývá pomazánka. My pro vás máme recept hned na 3 pomazánky, které mají díky obsaženým surovinám i řadu zdravotních benefitů. Nechte se inspirovat.

Pomazánka z červené řepy

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 200 g Lučiny
  • 1 lžíce strouhaného křenu
  • sůl, pepř
  • petrželka

Postup: Červenou řepu uvaříme ve vodě, bude to trvat asi hodinku. Použít můžete i již předvařenou řepu, kterou dnes běžně seženete v obchodech vakuově balenou.

Doma uvařenou řepu oloupeme (ta koupená je již bez slupky) a nahrubo nastrouháme. Přidáme lžíci najemno nastrouhaného čerstvého křenu, Lučinu, sůl a pepř dle chuti (místo soli a pepře můžeme použít lžíci umeocta). Vše dobře promícháme. Pomazánku podáváme namazanou na chlebu nebo jiném pečivu, posypeme petrželkou.

Zdravotní benefity

Červená řepa má blahodárné účinky na naše zdraví. Ocení ji všichni, kdo mají problém s chudokrevností. Obsahuje totiž železo a kyselinu listovou. Přirozeně také krev čistí. Řepa je dobrým zdrojem vlákniny, za což vám poděkuje váš trávicí trakt. Z vitamínu a minerálů dále v řepě najdeme vitamín C, vitamín B6, hořčík, draslík či mangan.

Křen se řadí k přírodním antibiotikům. Obsahuje hodně silic, které uvolňují hleny, a je tak výborný při léčbě nachlazení horních cest dýchacích, při kašli a rýmě. Díky vysokému obsahu vitamínu C pomáhá posilovat imunitní systém. A to se hodí nejen v této době, co říkáte?

Mrkvová pomazánka

Ingredience:

  • 5 velkých mrkví
  • ½ menšího celeru
  • 200 g tofu (natural nebo marinované)
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • sůl, pepř
  • šťáva z citronu
  • majonéza dle chuti

Postup: Mrkev a celer očistíme, oloupeme a najemno nastrouháme. Následně i tofu. Vše smícháme, přidáme lahůdkové droždí, osolíme, opepříme, zakápneme šťávou z citronu a přidáme majonézu (množství dle požadované konzistence). Pomazánka výborně chutná namazaná na opečeném toustovém chlebu.

Tip: Máte-li k dispozici domácí vajíčka, můžete si majonézu připravit i sami doma. Jak na to? Do úzké vyšší nádoby si dejte 2 žloutky, přidejte sůl, lžičku octa a mixujte ponorným mixérem. Postupně pomalu za stálého mixování přilévejte ca 10 lžic olivového oleje. Majonéza je hotová během chvilky.

Zdravotní benefity

Mrkev je doslova nabitá antioxidanty, které ničí volné radikály a posilují imunitní systém. Najdeme v ní hojně zastoupen vitamín C, vitamín E a selen. Dále obsahuje betakaroten, jenž se podílí na ochraně naší pokožky, zraku a celkové obranyschopnosti organismu. Dalším přínosem je obsah vitamínů A, B1, B2, D, K a z minerálů pak hořčíku, jódu, draslíku, fosforu, mědi, vápníku, železa i vlákniny, která zabraňuje vzniku zácpy. Když naopak mrkev dobře rozvaříte, působí příznivě na střevní katary.

Podobně léčivou zeleninou je i celer. Kromě obsahu vitamínů skupiny B a vitamínu C, minerálů draslíku, hořčíku, železa či kyseliny listové, pomáhá celer snižovat hladinu cholesterolu a podporuje činnost střev. Má antibakteriální a antimykotické účinky v celém zažívacím traktu, podílí se dokonce na ochraně před vznikem žaludečních vředů.

Lahůdkové droždí je zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin) a také chromu, takže diabetici by rozhodně měli zpozornit, protože tento prvek pomáhá udržet hladinu krevního cukru v přijatelné míře.

Tofu je rovněž bohatým zdrojem bílkovin, kromě toho omega 3 mastných kyselin, vápníku, hořčíku, zinku a železa. Z vitamínů jsou zde přítomny především E a skupiny B.

Zdánlivě obyčejná pomazánka, přitom doslova nabitá zdravím. Tak s chutí do ní!

Česneková pomazánka

Ingredience:

  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 150 g tvrdého sýra
  • 4 stroužky česneku
  • 2-4 lžíce majonézy
  • sůl, pepř
  • pažitka, petrželka či řeřicha na ozdobu

Postup: Tvaroh smícháme s majonézou, osolíme, opepříme. Tvrdý sýr nastrouháme najemno, česnek prolisujeme a přidáme do tvarohu. Vše společně promícháme, namažeme na pečivo a posypeme nasekanou pažitkou, petrželkou nebo třeba řeřichou.

Zdravotní benefity

O zdravotních účincích česneku nelze polemizovat. Jedná se o další přírodní antibiotikum. Má antivirové a antiseptické účinky, posiluje imunitu a zvyšuje obranyschopnost organismu, pročišťuje cévy, snižuje riziko aterosklerózy, pomáhá snižovat cholesterol, přispívá ke zlepšení funkce srdce, nápomocný je ale i v trávicím systému, kde zklidňuje žaludeční a střevní potíže atd. Výčet by byl dlouhý. A čemu za tyto zdravotní benefity česnek vděčí? Vitamínům A, skupiny B, C, E, či vápníku, jódu a selenu.

A tvaroh? Ten je pochopitelně zdrojem vápníku, navíc také draslíku, hořčíku či zinku. Zastoupena je i kyselina listová, opět vitamíny skupiny B, vitamín A, C, D a E. Za jeho konzumaci vám budou vděčné vaše kosti, zuby i vazy. Obsahuje velké množství snadno stravitelných mléčných bílkovin, zasytí vás a pomůže s vypracováním svalové hmoty.

Na našich stránkách najdete i další tipy na pomazánky, vyzkoušet můžete například tyto recepty:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1