Křen - velký pomocník

Křen - velký pomocník

Křen doprovází typická vůně a chuť, při které doslova svědí vlasy na hlavě. V české kuchyni i lékárně má své pevné místo již mnoho generací a bezesporu právem. Podívejme se na konkrétní vlastnosti a upotřebení křenu selského.

Podpoří zdraví

Pro křen můžete občas zaslechnout označení český ženšen. Podobně jako ten, který se používá v tradiční čínské medicíně, má i ten český na zdraví člověka velmi pozitivní vliv. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek - např. minerální látky jako vápník, sodík, železo, hořčík či draslík, a najdete v něm podobné množství vitaminu C jako v pomeranči. Jeho účinky jsou znásobeny, pokud jej používáte čerstvý, respektive se nastrouhá těsně před svým použitím.

Kdy sáhnout po křenu

Křen v prvé řadě ulevuje při zánětech dýchacích cest. Pokud jej smícháte s medem, může vám pomoci zbavit se ošklivého kašle doprovázeného hlenem, rýmy či chřipky. Proti kašli můžete svou kúru podpořit i tím, že z něj uděláte vývar, který inhalujete. Pomůže i při zánětech močových cest. Působí močopudně, čímž dokáže podpořit i proces čištění krve. Dokáže správným směrem upravit střevní mikroflóru (zejména při / po léčbě chemickými léky) a podporuje chuť k jídlu a správné trávení. Má i antibiotické a protizánětlivé účinky.

Užívat jej lze i při bolestech zad a revmatických problémech ve formě obkladů. Křen je velmi agresivní (= účinný), proto je třeba jeho dávkování upravit a časově omezit. Pokud se jedná o zevní použití, je nutné jej na tělo přikládat vždy přes kapesník, utěrku nebo plátýnko. Obklad z křenu vám pomůže také na bolavá kolena, na bolavou hlavu a nebo jako podpora při kašli (kdy jej ve formě placiček přikládáte na hrudník).

Kosmetické využití

Chcete mít čistou a krásnou pleť? Vyrobte si křenovou pleťovou vodu. Potřebujete čerstvou šťávu z křene a vodu. Smícháte a používáte. Vodu však na obličeji nenechávejte příliš dlouho. V žádném případě se nesmí dostat do očí. Křen v očích velmi pálí a mohl by vám je i poškodit. Vodička vám pleť vyčistí a zbaví ji nečistot. Účinně funguje hlavně na mastnou pleť a při potížích s akné. Z křene se dá vyrobit i např. tonikum proti lupům.

Použití v kuchyni

Křen je známý jako doplněk k masu či k rybě. Většinou se nastrouhá ještě společně s jablkem, které jeho chuť mírně zjemní a doplní. Známá je také křenová omáčka. Používá se také při nakládání např. okurek nebo řepy. Jeho listy se přidávají do zelí, majonéz, pomazánek a čalamád. Výborný je také nastrouhaný se zakysanou smetanou, kdy slouží jako dip k mořským plodům, nejlépe ke krevetám. Doslova vitaminovou bombou pak je kombinace křenu a červené řepy, případně křenu a zelí. Zajímavostí je, že český křen se používá i do typických japonských omáček wasabi.

Jak jste právě zjistili, křen má mnoho způsobů využití. A ačkoliv je opravdu prospěšný zdraví i pleti, všeho moc škodí. Díky jeho výrazným vlastnostem může při konzumaci velkého množství způsobit problémy žaludku i střev.

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1