Vitamin C - podpora nejen naší imunity

Vitamin C - podpora nejen naší imunity

Když otrlé „mořské vlky“, kteří během 15. století podnikali dlouhé plavby napříč Atlantikem, začaly kosit obávané kurděje, nikdo netušil, že příčinou nemoci, která v mnoha případech končila smrtí, je nedostatek vitaminu C. Není divu – hlavní stravou námořníků bylo suché pečivo a sušené maso. Dnes už nám naštěstí nic takového nehrozí. K tomu, abychom získali denní dávku „céčka“, stačí sníst jeden pomeranč, čtvrtku červené papriky nebo misku kysaného zelí.

Vitamín C (kyselina askorbová) je snad nejznámějším ze všech vitaminů. Tenhle mimořádně silný antioxidant je doslova všelék, který přímo na buněčné úrovni odhodlaně čelí škodlivým volným radikálům, a tím zabraňuje nejen předčasnému stárnutí, ale také vzniku celé řady nemocí.

Co všechno dokáže „Pan Vitamin C“

  • stimuluje tvorbu bílých krvinek a  podporuje odolnost organismu proti infekcím
  • pomáhá udržet pevnost cévních stěn, zejména kapilár
  • hraje důležitou roli při hojení ran
  • reguluje tělesný růst
  • likviduje volné radikály
  • zvyšuje vstřebávání železa v organismu
  • je nezbytný pro tvorbu kolagenu, který je potřebný pro zdravé a pružné klouby, ale také pokožku, vlasy, zuby a nehty
  • podporuje tvorbu protistresových hormonů
  • předchází výskytu pigmentových skvrn a chrání kůži před škodlivými účinky slunečního záření a nikotinu
  • brzdí zánětlivé procesy v organismu
  • výrazně snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění (společně s Omega 3 mastnými kyselinami je skvělou prevencí kardiovaskulárních nemocí)
  • slouží jako prevence šedého zákalu (katarakty)
  • působí preventivně při tvorbě nežádoucích nitrosaminů v žaludku, které vznikají při metabolické přeměně látek vyskytujících se v zauzených či nasolených potravinách.

Příroda plná céčka

Přirozeným zdrojem kyseliny askorbové je ovoce a zelenina, zejména jahody, černý a červený rybíz, paprika (hlavně ta červená), citrusové plody, zelí, rajčata, brokolice, růžičková kapusta. Vitamin C je také jednou z prvních látek, která vzniká v klíčícím semeni. Dvěma jednoznačnými favority, s nimiž si co do obsahu „céčka“ nezadá žádná jiná potravina, jsou šípky a rakytník. Šípky ve 100 gramech dužiny ukrývají  200–500 mg vitaminu C, což je téměř desetinásobek množství, které mají citrony. A jediná kulička rakytníku bohatě stačí k pokrytí denní dávky. Z cizokrajných druhů drží jasnou přední příčku jihoamerické „špendlíky“ camu camu, které obsahují 30-60krát vyšší množství vitaminu C než pomeranče – ve 100 gramech se nachází neuvěřitelných 2145 mg „céčka“, přičemž doporučená denní dávka činí 60-100 mg. Extrakt z tohoto „zázračného ovoce“ je u nás k sehnání v podobě prášku nebo bylinných kapslí.

Účinný, ale přecitlivělý...

Mějte však na paměti, že vitamin C je doslova přecitlivělý na zacházení s ním. Jeho množství v potravinách se rapidně snižuje nevhodným skladováním, dlouhou dobou mezi sklizní a konzumací, vařením, ohříváním (stačí si jen přihřát jídlo v mikrovlnné troubě) a sterilováním. Velké nutriční ztráty způsobuje rovněž tepelná konzervace a blanšírování. Nejšetrnější k vitaminu C je mražení. Céčka je tedy všude dost, ale pokud potraviny jíte víceméně čerstvé! V opačném případě je tam jeho obsah velmi nízký. Pokud si chcete být jisti, že jste svou imunitu a zdraví podpořili opravdu důkladně, je vhodné zvolit některý z potravinových doplňků. I zde však dbejte na kvalitu!

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1