Vitamín C (kyselina askorbová) je snad nejznámějším ze všech vitaminů. Tenhle mimořádně silný antioxidant je doslova všelék, který přímo na buněčné úrovni odhodlaně čelí škodlivým volným radikálům, a tím zabraňuje nejen předčasnému stárnutí, ale také vzniku celé řady nemocí.
Co všechno dokáže „Pan Vitamin C“
Příroda plná céčka
Přirozeným zdrojem kyseliny askorbové je ovoce a zelenina, zejména jahody, černý a červený rybíz, paprika (hlavně ta červená), citrusové plody, zelí, rajčata, brokolice, růžičková kapusta. Vitamin C je také jednou z prvních látek, která vzniká v klíčícím semeni. Dvěma jednoznačnými favority, s nimiž si co do obsahu „céčka“ nezadá žádná jiná potravina, jsou šípky a rakytník. Šípky ve 100 gramech dužiny ukrývají 200–500 mg vitaminu C, což je téměř desetinásobek množství, které mají citrony. A jediná kulička rakytníku bohatě stačí k pokrytí denní dávky. Z cizokrajných druhů drží jasnou přední příčku jihoamerické „špendlíky“ camu camu, které obsahují 30-60krát vyšší množství vitaminu C než pomeranče – ve 100 gramech se nachází neuvěřitelných 2145 mg „céčka“, přičemž doporučená denní dávka činí 60-100 mg. Extrakt z tohoto „zázračného ovoce“ je u nás k sehnání v podobě prášku nebo bylinných kapslí.
Účinný, ale přecitlivělý...
Mějte však na paměti, že vitamin C je doslova přecitlivělý na zacházení s ním. Jeho množství v potravinách se rapidně snižuje nevhodným skladováním, dlouhou dobou mezi sklizní a konzumací, vařením, ohříváním (stačí si jen přihřát jídlo v mikrovlnné troubě) a sterilováním. Velké nutriční ztráty způsobuje rovněž tepelná konzervace a blanšírování. Nejšetrnější k vitaminu C je mražení. Céčka je tedy všude dost, ale pokud potraviny jíte víceméně čerstvé! V opačném případě je tam jeho obsah velmi nízký. Pokud si chcete být jisti, že jste svou imunitu a zdraví podpořili opravdu důkladně, je vhodné zvolit některý z potravinových doplňků. I zde však dbejte na kvalitu!