Osvěžte se zdravými letními drinky. Nejen při zahradní párty

Osvěžte se zdravými letními drinky. Nejen při zahradní párty

Už máte pocit, že pořád pijete to samé? Kdy jindy si trochu zaexperimentovat, než v létě! Zkuste jeden z našich tipů. Nechybí mezi nimi ani živé nápoje plné zdraví prospěšných látek!

Domácí limonáda trochu jinak: seznamte se s Tibi

Možná si pamatujete na kefírovou houbu, která se pár desítek let zpátky stala jakýmsi putovním dárkem. Tibi krystaly fungují podobně, ale s tím rozdílem, že k životu nepotřebují mléčnou kulturu. Krmí se sladkou vodou. Seženete je na internetu, ale dobře funguje už zmiňovaná výměna mezi známými. Vypadají jako průhledný rosol a vydrží až 2 týdny v lednici bez povšimnutí.

Domácí limonáda z Tibi krystalů je zdravá – vzniká totiž fermentací. Nejprve necháte za pokojové teploty pár dnů pracovat krystalky v oslazené vodě. Za chvilku to v lahvi začne žít a objeví se bublinky. Následně se domácí limonáda přecedí, krystalky se znovu použijí a vzniklý nálev se ochutí. Tady se skutečně vyřádíte – přidat můžete ovoce, sirupy, ovocné či zeleninové šťávy, nebo třeba čaj. Naředěný nálev se uchovává v lednici. Je příjemně nakyslý a hezky perlí.

Kombucha není mimozemšťan!

Ještě chvíli zůstaneme u fermentovaných drinků. Výhodu mají v tom, že obsahují pouze zbytkový cukr, mají přirozený obsah bublinek a prospívají našemu trávení. Kombucha je jiný „živočich“ než Tibi krystaly. K životu potřebuje oslazený čaj, kterému ve výsledku dodá lehce octovou, ale chutnou příchuť. Kombucha mění svůj tvar podle nádoby, takže nejčastěji je to placka, která má časem víc vrstev. Nenechte se odradit vzhledem – jde prostě o uskupení přátelských tvorů, ne o návštěvu z vesmíru.

S kombuchou je to podobné jako s Tibi krystaly – pojídá cukr v tekutině, takže čím je zralejší, tím je nápoj říznější. S úspěchem ho uchováte v lednici i půl roku.

Nefandíte těmto domácím „zvířátkům“? Pojďme na limonádu jinak!

Nejjednodušší domácí limonáda má základ v sirupu a perlivé vodě. Onen sirup si jednoduše vyrobíte doma – stačí voda, cukr, citron a hlavní složka sirupu. Tou může být nejen ovoce, ale i bylinky (nebo jejich kombinace). Třeba taková levandulová limonáda ladí chutí i barvou s borůvkovým sirupem a máta zase s jahodami.

Postup při výrobě sirupu je vždy stejný: bylinky necháte macerovat v převařené vodě přes noc. Druhý den slijete a nálev (nebo šťávu z ovoce) smícháte s cukrem v poměru 500 g cukru na 1 l nálevu/šťávy. Vždy je dobré přidat špetku kyseliny citronové pro lepší konzervaci. Sirup svařte a máte hotovo!

Jak na míchané nápoje bez cukru?

Trend hovoří jasně - i bez cukru může být život sladký! Minimálně ušetříte nějaké kalorie. I bez cukru totiž vykouzlíte vynikající letní míchané nápoje vhodné i pro děti. Zamrazte nejrůznější ovoce a bylinky do kostek ledu. Ty vydrží hodně dlouho, takže si léto uchováte pěkně v mrazáku. Pak je stačí  hodit do minerálky a nesmírně osvěžující drink je na světě.

Domácí limonáda se ale může osladit i stévií. To je bylinka, která cukr neobsazuje, ale přesto má vysokou sladivost. Ideální je do džbánku s letním drinkem jen tak, čerstvá.

Uvařili jste si na jaře bezový sirup? Bude se vám hodit!

Voňavý bez se perfektně hodí k hořkému toniku a kořeněnému vermutu. Smíchejte půl na půl tonic s aperitivním vínem a přidejte led a bezový sirup. Pro větší říz je dobrý citron. Drink není příliš sladký a díky zředění neobsahuje moc alkoholu, takže vás na letním sluníčku nebude bolet hlava.

Další tipy na letní nápoje najdete v článku 11 osvěžujících letních receptů.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1