Skoro naboso aneb fenomén barefoot

Skoro naboso aneb fenomén barefoot

Pro mnoho lidí je chůze bez bot věcí, kterou provozují doma, anebo maximálně na dovolené na pláži. Na straně opačné jsou ti, co na pohyb naboso nedají dopustit. A tak vznikl fenomén barefoot bot. Jaké jsou jejich benefity? A jaká mohou být rizika?

Když se batole učí chodit, říká se rodičům, aby tento proces umožnili přirozeně a bez obuvi. Důvodem je fakt, že boty mohou ovlivnit, jak dítě používá svaly a kosti v nohou. Časem se pak nejen dítě, ale i dospělí nazouvají do bot i v momentech, kdy by bylo jistě pro chodidla lepší nechat je volně dýchat a „fungovat“ naboso.

Co jsou barefoot boty?

Barefoot boty dokonale imitují chůzi naboso, při níž plosky chodidel mohou co nejlépe kopírovat povrch země, prokrvovat se a reagovat přirozeně na nerovnosti. Na rozdíl od chůze bez bot, barefoot poskytují ochranu před zraněním (např. pořezáním), ale také izolují nohu od chladu.

Kromě toho jsou to boty poskytující dostatek prostoru pro prsty, jsou ohebné a přirozeně kopírují chodidlo, podrážka čítá maximálně několik milimetrů a jsou lehké.

Hlavní benefity barefoot bot

  • Lepší kontrola polohy nohou, když dopadne na zem.
  • Zlepšení rovnováhy a vědomí těla, což může pomoci při úlevě od bolesti.
  • Lepší mechanika nohou vedoucí ke zlepšení mechaniky boků, kolen a středu těla.
  • Udržování vhodného rozsahu pohybu chodidel a kotníků, stejně jako přiměřená síla a stabilita ve svalech a vazech.
  • Úleva od nesprávně padnoucí obuvi, která může způsobit zarůstání nehtů, puchýře, otlaky nebo například deformace chodidla.
  • Silnější svaly na nohou podporující oblast dolní části zad.

Možná rizika chůze barefoot

Chůze naboso doma je relativně bezpečná, ale v případě, že na ni nejste zvyklí, hrozí potenciální rizika, která mohou být zdraví nebezpečná. Jedním z častým problémům je malá síla v nohách. To vede ke špatné mechanice chůze a zvýšené šanci se zranit.

Tyto problémy mohou nejčastěji přijít ve chvíli, kdy jste zvyklí nosit boty na podpatcích nebo v botách s odpruženou podrážkou (sportovní obuv).

Jak se naučit chodit s botách barefoot?

Vědět, jak chodit a cvičit naboso, vyžaduje čas, trpělivost a správné informace. Než se tedy zbavíte obuvi ve prospěch přirozenějšího přístupu k chůzi a cvičení, je třeba zvážit několik věcí.

  • Začněte pomalu. Musíte být trpěliví a začít s krátkými 15 až 20 minutami chůze naboso. Je zásadní, abyste svým nohám a kotníkům umožnili přizpůsobit se novému prostředí. Když si vaše chodidla zvyknou chodit bez obuvi, můžete zvýšit vzdálenost a čas.
  • Uvolněte se, pokud pocítíte bolest nebo nepohodlí. Pokud se tak stane, promasírujte chodidla a vyrazte dál.
  • Trénujte. Klidně doma, kde si zkusíte přejít přes různé povrchy.
  • Přírodní povrch. Je na trénink nejlepší a nejlépe v něm také otestujete chodidla.
  • Nespoléhejte se na barefoot. V případě, že máte například ploché nohy. Barefoot boty jsou skvělé, pro chodidla přirozené, ale nejsou všemohoucí. Problémy, které vyžadují speciální léčbu, je třeba řešit s lékařem.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1