Zarůstá vám nehet na palci?

Zarůstá vám nehet na palci?

Zarůstání nehtů je velmi nepříjemný, bolestivý a ke všemu dlouhodobý problém, kterému je však možné předcházet díky správné péči a některým preventivním opatřením. Ta se ovšem netýkají pouze toho, jaký druh obuvi nosíte, jak si stříháte nehty nebo jestli pravidelně navštěvujete pedikérku, ale i způsobu, jak o sobě přemýšlíte a vaší (ne)schopnosti umět se za sebe postavit...

Někteří lidé se s tím dvakrát nepářou a se svým problémem vyrazí rovnou na chirurgii, kde jim lékař „vzdorovitý nehet“ bez milosti strhne. Může to pomoct, ale také nemusí. Nemluvě o tom, že jde o velice bolestivou proceduru připomínající středověké mučení. Navíc si tím můžete zadělat na další potíže. Při strhávání nehtu totiž může dojít k tomu, že se zničí i nehtová zárodečná tkáň, což způsobí, že nový nehet vyroste už zdeformovaný nebo třeba rozpůlený. A pak už je pozdě něco napravovat. Takže s radikálními zákroky zbytečně nespěchejte. Jde to řešit i jinak.

Ať vás prsty v botě netlačí

Faktem je, že na vině často bývá genetika – někdo má holt dispozice k širokým prstům a vysokým kožním valům, které usnadňují zarůstání nehtu. Ale i v takovém případě se problému dá předejít. Nejdůležitější je měkká pohodlná bota se širokou kulatou špičkou ve správné velikosti. Jednoduše řečeno, noste boty, které vám netlačí na prsty. A kdykoli je to možné, přezujte se do sandálů.

Stříhejte rovně, ne dokulata

Dalším preventivním opatřením je způsob stříhání. Stříhat nehty na nohou je třeba tak, aby volný okraj nehtu přečníval prst, přičemž okraj má být rovný, nikoli kulatý. Proti zarůstání pomůže také jednoduchý trik – obroušení středu nehtu svrchu po celé jeho délce. Ztenčením nehtové ploténky se okraje zvednou, nehet je méně zahnutý a přestane dráždit kožní valy.

Jednou za tři týdny je také vhodné naplánovat si návštěvu u pedikérky, která nehty a kůži kolem nejen ošetří, ale umí řešit i první náznaky zarůstání, případně vás upozorní na to, že byste měli vyrazit k lékaři.

Zkuste ocet i ústní vodu

Na zarostlý nehet existuje také celá řada „babských rad“, které můžete vyzkoušet.

  • Ponořte bolavý prst několikrát denně na 15 minut do teplé slané vodní lázně. Slaná koupel zmírní bolest a otok v oblasti zarostlého nehtu. Po každém namočení nohu pořádně osušte.
  • Vložte kousek čisté navlhčené bavlny mezi zarostlý nehet a kůži. Tak oddělíte nehet od kůže a poskytnete jí trochu úlevy. Bavlnu můžete namočit do vody nebo antiseptického prostředku.
  • Kápněte pár kapek tea tree oleje na postižené místo. Olej z čajovníku působí jako vynikající dezinfekční prostředek, který potlačí zánět a zjemní pokožku, aby se z ní dal nehet jednodušeji (pomocí nůžek nebo pinzety) vytáhnout a následně odstřihnout.
  • Napusťte do lavoru teplou vodu, přidejte sklenici jablečného octa a na 10–15 minut namočte chodidla. Jablečný ocet předchází vzniku infekcí a změkčuje pokožku. Poté se pokuste zarostlý nehet uvolnit a odstřihnout.
  • Podobně jako jablečný ocet funguje také epsomská sůl (síran hořečnatý). Namočte na 20 minut nohy do vlažné vody, ve které rozpustíte hrst epsomské soli. Následně se pokuste odstranit zarostlý nehet.
  • Naneste trochu ústní vody na vatový tamponek a přiložte na postižené místo. Chvíli počkejte a potom se pinzetou pokuste zarostlý nehet jemně nadzvednout a nůžkami odstřihnout.

Nebojte se života

Nehty představují naši ochranu. Pokud se nám něco stane s nehtem, děje se tak zpravidla ve chvíli, kdy se cítíme ohrožení (nechránění). Většinou však nejde o žádné vnější nebezpečí, ale strach z toho, že nedokážeme v životě dodržet správný směr, že nejsme schopni jít za svým cílem, postavit se za své potřeby a přání. Často se bojíme i sami sebe – svého potenciálu, svého vývoje. V tomto směru je dobré si uvědomit, že je naopak žádoucí na sobě pracovat a zdokonalovat se, zkoušet nové věci, učit se a vytvářet něco tak jedinečného a originálního, jako je náš vlastní život.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1