5 důvodů, proč je plavání ideálním sportem v každém věku

5 důvodů, proč je plavání ideálním sportem v každém věku

3 min. čtení Redakce
Plavání je sport, který se hodí pro všechny věkové kategorie bez ohledu na fyzickou zdatnost. Proč ho zařadit do svého života a jaké výhody přináší?

1. Plavání je šetrné ke kloubům

Plavání ulehčuje kloubům, což z něj dělá ideální sport pro lidi všech věkových kategorií, včetně těch, kteří trpí kloubními problémy. Voda tělo nadlehčuje, snižuje zátěž na klouby a umožňuje pohyb bez bolesti. Plavání také napomáhá rehabilitaci po úrazech, protože minimalizuje tlak na zraněné části těla.

 

2. Posílení hlubokých svalů

Při plavání pracují všechny hlavní svalové skupiny, což pomáhá formovat postavu a posilovat hluboké svaly těla. Voda vytváří odpor, který zintenzivňuje každý pohyb a zajišťuje efektivní trénink. Tento aerobní sport je účinný jako běhání nebo jízda na kole, ale s mnohem menší zátěží na tělo.

 

3. Léčba zdravotních problémů

Plavání je vhodné pro lidi s různými zdravotními problémy, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, křečové žíly, srdeční onemocnění nebo pomáhá v boji s obezitou. Plavání take přispívá ke snížení rizika chronických onemocnění a podporuje celkové kardiovaskulární zdraví.

 

4. Pozor na správnou techniku

Pro dosažení maximálního užitku je důležité osvojit si správnou techniku. Plavání "na paní radovou" (prsa s hlavou nad vodou) může způsobit bolesti krční páteře. Pokud neradi potápíte hlavu, zkuste plavat znak nebo využijte pomůcky jako jsou pěnové destičky.

 

5. Plavání může být rozmanité

Plavání nemusí být jednotvárné. Plavecké kluby nabízejí různé hodiny cvičení s pomůckami, které celý zážitek zpestřují. Vyzkoušejte různé styly, abyste se u plavání odreagovali a zároveň využili všech jeho výhod. Lekce aquafitness nebo vodního aerobiku jsou skvělými způsoby, jak se udržet v kondici zábavnou formou.

 

Plavání je vynikající volbou pro každého, kdo hledá šetrný, efektivní a zábavný způsob, jak zlepšit celkové zdraví. Ať už jste mladší, nebo starší, zkušený sportovec, nebo začátečník, v tomto sportu si najde každý to své. Tak se vydejte se do bazénu co nejdříve – vaše tělo i mysl vám poděkují.

 

Zdroje: Mayo Clinic, National Institute of Health

Foto: Shutterstock

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1