Dělají se vám snadno modřiny?

Dělají se vám snadno modřiny?

Přestože mezi vaše záliby nepatří karate, kickbox či jiné bojové sporty, a nejste ani rození nešikové, kteří co chvíli někde zakopnou nebo se o něco praští, všímáte si, že vám na těle přibývají modré flíčky jako houby po dešti? Nadměrná tvorba modřin může mít celou řadu příčin. Některé jsou neškodné, u jiných je třeba mít se na pozoru...

Možná vás to překvapí, ale i náchylnost k tvorbě modřin můžeme zdědit po předcích, podobně jako třeba tendenci ke vzniku křečových žil. Tyto dědičné dispozice souvisejí s pevností cévních stěn, nebo – v tomto případě – spíš s jejich křehkostí. Konstituce cévních stěn je dána kvalitou vaziva, kterým jsou cévy z velké části tvořeny. To, že člověk dostal do vínku oslabené vazivo, se pozná například i podle toho, že ho trápí ploché nohy, hemoroidy nebo již zmíněné varixy. A proč právě ploché nohy? Také nožní klenba (příčná i podélná) totiž drží svůj správný tvar hlavně díky kvalitnímu vazivu.

Někdy jenom chybí „céčko“

U lidí, kteří jsou náchylní k tvorbě modřin, se tyto drobné kožní krvácivé projevy objevují především na končetinách, a to nejčastěji působením tlaku. Občas stačí i docela málo: třeba když vlečete těžký nákup a popruh se vám zařezává do ramene, nebo při nepříliš silném úderu tupým předmětem. K poruše cévních stěn však může dojít i v průběhu života vlivem špatné životosprávy. Příčinou je často nedostatek vitaminu C, který je pro správnou strukturu cévní stěny zcela zásadní. V takovém případě není nic snazšího, než zařadit do jídelníčku některé jeho přírodní bohaté zdroje (šípky, rakytník, černý rybíz, citrusové ovoce, kysané zelí, růžičková kapusta, brambory, červená paprika, brokolice, kiwi, papája apod.), případně zvážit kvalitní doplňky stravy, ideálně s postupným uvolňováním.

Hemofilie víc ohrožuje muže

Existuje však ještě další vitamin, jehož nedostatek může zapříčinit zvýšenou tvorbu modřin – vitamin K, látka nezbytná pro dobrou krevní srážlivost. Nachází se v sýrech, mléce, brokolici, zelí, kapustě, špenátu a zeleném hrášku. Jeho úplně nejlepším zdrojem jsou však listy vodnice (tuřínu). Tenhle vitamin často chybí při neléčené celiakii či alergii na lepek nebo u nemocných s cirhózou jater, což je nemoc, která ovlivňuje funkci či množství krevních destiček. Podobně jako leukémie a další spektrum různých krevních chorob. Velmi závažná je také hemofilie, dědičná choroba, která postihuje zejména muže a která může skončit i vykrvácením nebo trvalou invaliditou v důsledku poškození kloubů. Je však velmi málo pravděpodobné, že by se náhle projevila u člověka v dospělém věku. U většiny nemocných je diagnostikována už v období raného dětství.

Další viník – léky proti bolesti

Snazší tvorba modřin ale může být způsobena i některými druhy léků – velmi často kortikoidy, které při dlouhodobém užívání oslabují cévní stěnu. Mezi možné „pachatele“ patří také léky určené k ředění krve. V této souvislosti je třeba zmínit fakt, že krev mohou ředit i některé volně dostupné léky jako třeba ibuprofen nebo acylpyrin (zejména v případě, že se zkombinují s česnekem, který obsahuje přírodní látky ředící krev).

Riziko profesí „na stojáka“

Vyšší tendenci k tvorbě modřin mají také lidé, kteří během dne převážně sedí nebo stojí. Tlak na cévní řečiště v nohách je tím pádem větší, a snadněji dochází ke vzniku modřin. To se týká například zaměstnanců v pásové výrobě, prodavaček, učitelů, lidí v kancelářských profesích atd., u kterých je kombinace křečových žil, hemoroidů a „bezdůvodných“ modřin celkem běžnou věcí. K vyšší tvorbě modřin jsou náchylnější také ženy, zejména v souvislosti s hormonálními změnami po čtyřicítce. V tomto období se totiž snižuje tvorba pohlavních hormonů estrogenů, které chrání cévní stěny, a ty se pak stávají křehčími.

Modřina chce čas a klid

S každou modřinou není samozřejmě nutné běhat hned k lékaři. Většinou do dvou, nejpozději do čtyř týdnů sama bez následků zmizí. Krevní elementy a červené krevní barvivo (hemoglobin) se postupně rozpadnou a vstřebají, což je také důvod, proč modřina mění svou barvu od červené přes modrofialovou až po zelenožlutou… Tenhle proces nemá smysl nijak urychlovat (např. snahou modřinu „rozmasírovat“). Chce to čas a klidový režim. Co se týče čerstvě vzniklých modřin, tam pomůže komprese (stlačení) a chlazení, ideálně ledem přes plátěný sáček.

Opakovaný vznik modřin bez zjevné příčiny ale může být příznakem vážných nemocí, které mohou být až život ohrožující. V takovém případě proto s návštěvou lékaře neváhejte.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1